Legenda cepei și o rețetă cu ceapă prăjită

Legenda cepei și (o rețetă cu ceapă prăjită) spune despre această plantă că venise pe lume cu o singură menire: să bucure ochiul privitorului cu floarea ei semeață, împărțită în atât de multe floricele mărunte, sprijinite pe lujerul înalt și mândru. Ceapa, adevărată comoară a lumii vegetale, păstra ceea ce avea mai bun în pământ, lăsând la vedere întâi fire verzi, cu gust ușor iute, apoi o floare de care nici păsările cerului nu se atingeau.

floare de ceapa

Dar el, omul, explorator neobosit al grădinii, a descoperit că sub acea floare creștea un bulb auriu cu o dulceață incredibilă, cu o aromă inconfundabilă, numai bună de condimentat bucatele. A jumulit fără milă ceapa din grădină, lăsând o mică gropiță în loc, amintire a vremurilor în care ceapa trăia fericită.

Legenda cepei și o rețetă cu ceapă prăjită

Credeți că s-a mulțumit cu atât? Nu, omul trebuie să facă tot ce vrea! Și vrea să facă atât de multe! Rețetă cu ceapă prăjită

A dezbrăcat ceapa de haina-i aurie, lăsând-o goală, rușinată. Degeaba a încercat, biata, să își acopere goliciunea cu atâtea rânduri de haine… Ceea ce avea mai bun, miezul dulce, se observa ușor. A plâns cu lacrimi grele și a încercat să se răzbune, făcându-l și pe om să plângă. Dar lui nu i-a fost teamă. A învățat rapid că apa rece anihilează efortul cepei de a-l pedepsi. Este știut deja că Orice problemă se rezolvă în două săptămâni, dacă pui comprese cu apă rece!

carti de dragoste

A tăiat-o fără milă, i-a turnat sare peste rănile deschise, i-a presărat condimente peste rândurile de haine moderne, de parcă parfumul ei nu ar fi fost destul de bun și de puternic. Nu i-a fost omului de ajuns. A inventat fel de fel de rețete din care biata ceapă era nelipsită. A înecat-o în oțet, transformând-o în salată, deși striga săraca fără oprire. A pus-o la copt, pe plită, pentru a-i savura dulceața…

ceapa coapta, in forma de floare

Dar cel mai grav i s-a părut cepei să fie transformată în floare, ca un banal snițel. Omul a tăiat-o în X, apoi iar în X și iar în X, fără să coboare cuțitul până la bază. Biata de ea, a simțit că nu mai poate. Omul i-a scos miezul dulce și l-a aruncat într-o ciorbă, iar restul trupului alb si crud l-a tăvălit prin ou, făină și condimente, acoperind fiecare petală în parte.

Mereu nepăsător la suferința ei, a aruncat frumoasa ceapă cu fundul în ulei încins pentru câteva secunde, apoi a mișcorat flacăra. Dar răul fusese făcut. În câteva minute, ceapa era bine bronzată, așa că a mai fost întoarsă și cu fața în jos pentru câteva secunde. Degeaba a scos-o mai apoi din tigaie și a așezat-o ușor pe șervețele. Ceapa nu mai semăna a ceapă, ci a floare, având în mijloc bolul plin de sos. Omul s-a așezat pofticios la masă…

Legenda cepei și o rețetă cu ceapă prăjită într-o singură imagine reprezentativă

Legenda cepei și o rețetă cu ceapă prăjită

 

Nu uitați să treceți pe la Nina, care are un CONCURS interesant pentru cei care au plâns din cauza sau de mila cepei. :)