Nu cred că mă voi sătura vreodată de recitit frumoasa, trista şi neîmplinita poveste de iubire dintre Catherine, copila veselă, rebelă, răsfăţată şi Heathcliff, băiatul adunat de pe drumuri de domnul Earnshaw.
Aproape că mă simt recunoscătoare faţă de Emily Bronte (1818-1848), cea care a imaginat această împletire de întâmplări tragice, de iubiri violente, de ură şi răzbunare. Romanul La răscruce de vânturi mă atrage prin simplitatea naraţiunii, prin felul în care scriitoarea reuşeşte să mi-l facă simpatic chiar şi pe cel care a fost primit sub un acoperiş solid şi a oferit în schimb distrugerea a două familii.
Mă las purtată pe aripile imaginaţiei de pasiunea cu care se iubesc Heathcliff şi Catherine, de blândeţea cu care Edgar Linton îşi tratează soţia, de dorinţa cuplului Hareton-Cathy de a se ridica deasupra situaţiei în care au fost aruncaţi de diabolicul Heathcliff, de sfârsitul plin de speranţă al romanului.
Pentru cei tineri, dar şi pentru toţi cei care consideră că nu mai au timp sau chef de citit, aş vrea să transmit un mesaj simplu: chiar dacă nu întotdeauna ai impresia că cititul te face mai deştept, lasă-te atras de mirajul ascuns în cărţi, acordă-ţi momente în care să fii doar tu, cu gândurile şi imaginaţia ta, alături de personajele din romane.
Nu te plânge că sunt scumpe cărţile- renunţă la o shaorma, la un fard de pleoape, la un pachet de ţigări şi vei fi mai bogat cu o carte. Fiecare oraş are o bibliotecă publică, de unde poţi împrumuta ceva de citit, fără să te coste nimic. Internetul este plin de biblioteci online, în care poţi găsi orice fel de cărţi.
Important este să îţi doreşti să citeşti, să afli mai multe, să îţi dezvolţi vocabularul şi să îţi îmbogăţeşti sufletul. Mai multe motive şi indemnuri de a citi poţi găsi la Roxana- Bibliodevafiliala3 şi la Biblioteca Prăfuită, la campania Încurajăm lectura.
Am două cărţi pe care încerc să le termin de citit, apoi le voi da drumul să circule prin blogosferă, la cei ce se vor arăta interesaţi de ele.
Una este de la George- Secretele succesului. Cum să vă faceţi prieteni şi să deveniţi influenţi, de Dale Carnegie. Această lucrare s-a vândut în mai bine de 44 de milioane de exemplare. Tratează rolul determinant al atitudinii individuale în condiţii de stres.
Cealaltă carte am primit-o de la D-PETRE- Vând kilometri, de Mihai Barbu, care în 2009 a plecat singur spre Mongolia, călare pe motocicleta lui. Pentru că nu avea suficienţi bani, Mihai a împărţit drumul în parcele de câte 500 km şi, în schimbul a 50 euro pentru fiecare parcelă vândută, le-a oferit cumpărătorilor: povestea şi fotografiile realizate pe bucata respectivă de drum, numele fiecăruia scris pe un abţibild şi lipit pe parbrizul lui Doyle. În mai puţin de două săptămâni, toţi kilometri au fost vânduţi.
Pentru a nu rămâne mai prejos, ofer şi eu o carte, care va fi, ca şi celelalte, carte călătoare prin blogosferă. Este vorba de cartea pe care am primit-o de ziua mea de la Bogdana: Oraşul şi câinii, de Mario Vargas Llosa.
Pentru cei ce vor să citească ceva lejer în limba italiană, ofer cartea I segreti delle mummie (Secretele mumiilor), de R. L. Stine.
Ador sa citesc..Ultima carte devorata de mine e Gestapo a lui Sven Hassel…Sincer, ma intristez cand vad ca lumea nu mai citeste…
Foarte frumoasa initiativa voastra! Poate ca va dau o idee, nu uitati de cei mici! Si ei trebuiesc atinsi cu acest “microb” al cititului! Aici se organizeaza o data pe luna la biblioteca o zi gratis de lectura. Bine nu poti citi o carte într-o zi, ma refer la cei mici, dar sunt reviste, benzi desenate…
Stiu ca e usor sa vorbesti, dar poate…….
Am aflat ca astazi este “Ziua mondiala a zambetului”.
Momentan citesc ceva tare light de la Nemira – JFK – Stephen King. Entertainment pur, doar de dragul trecerii timpului :) Cartea preferată all time? O să par un disc stricat dar Patrick McGrath – Spider. Asta dacă-ți plac poveștile grim ale Londrei de periferie ale anilor 50 și azilele de nebuni. :)
Sustin si eu campania de incurajare a lecturii :) Ma bucur cand gasesc pe cineva pasionat de lectura, alta decat doar cea de pe net.
Aici m-ai atins în punctul cel mai sensibil.
Nu pot trăi fără cărți. Am mereu una în geantă și mai multe pe noptieră.
Eu cred că și acum citesc destui oameni, doar că nu-i vedem noi.
Eu am spus de cand am citit articolul tau ca abia astept sa citesc Oraşul şi câinii, de Mario Vargas Llosa. Sper sa am norocul sa o gasesc :)
Da-mi un mail cu adresa la care sa iti trimit cartea.
Iti voi da un email in cursul zilei de azi…si o sa am nevoie de datele la care sa iti trimit cartile pentru ionut :)
Spor la citit carti … de preferat clasice si asta nu pentru ca n-ar putea fi citite si pe ecran (indiferent ca e ecranul desktopului sau al tabletei) dar atunci cand tii in mana o carte tiparita mi se pare ca incepi sa respecti ceva mai mult munca autorului, a editorului, a tipografului si chiar a bibliotecarului.
Regret perioada in ca ma puteam deplasa la si de la serviciu cu metroul … Aveam asigurata cel putin o ora pe zi pentru lectura, si am reusit sa citesc cateva carti in acea perioada …
Din pacate de mai bine de jumatate de an a trebuit sa renunt la metrou si de atunci n-am mai reusit sa citesc o noua carte. Sper sa depasesc sincopa.
Excelenta initiativa! Trebuie insistat mult pe internet cu astfel de campanii, poate fi o forma de eduactie non-formala…
Nu-mi mai amintesc firul din “rascrucea de vanturi” dar la vremea in care am citit-o m-a fascinat.
Citeam mult Alexandre Dumas pe atunci , Rodica Ojog Brasoveanu, etc
la farduri renuntam, dar la saorma nici vorba. Mai ales daca este de la Saormeria Dristor! :D
Eu zic ca a crescut mult numarul de pusti care citesc de cand cu ebook-urile. Cel putin in occident e plin. Acum eu sincer ma indoiesc ca o campanie pe bloguri de adulti ii va stimula sa citeasca pe tinerii romani, zau asa :). Fiindca nu citesc blogurile astea in primul rand. Nu-s atractive pentru ei. Poate vreo campanie de carti SF/Fiction pe site-uri de review-uri de jocuri pe computer. Asta da. Cu alte cuvinte cei care te citesc, citesc deja, iar cei care nu citesc…nu te citesc :).
Eu, sincer sa fiu, am ajuns sa cred destul de candid ca daca nu ma nasteam in RSR si nu apucam 15 ani inainte de a capata acces la Internet, nu cred ca as fi citit nici 15 % din nr cartilor pe care le-am citit in copilarie si adolescenta, si probabil ca nici nu as fi ajuns sa dezvolt fetish addictiv pt materialele tiparite pe hartie, (ci probabil treceam direct la alte addictii si fetishuri, ca tot creierul ala il aveam). Probabil totodata si ca acele 15 % din carti citite ar fi inclus in mod mai concentrat carti mai valoroase ale literaturii universale, nu asa o gramada de pulp cum am citit eu efectiv orice imi cadea in mana si mi se parea usor de inteles.
In leagtura cu surorile Bronte, eu personal am gasit-o cea mai placut inteligibile pe Charlotte, apoi pe Anne, iar Emily mie mi-a fost cea mai putin inteligibila. Nici nu am reusit sa citesc La rascruce de vanturi integral, desi, din motive de sentimente de vinovatie, chiar am incercat de vreo 3 ori, (ca nu doream sa discriminez intre aceste 3 surori, ca doar nu voiam sa ajung sa am soarta lui Paris, cel care a fost obligat sa aleaga sa dea marul Afroditei).
Mă bucur că ai scris şi tu despre Campania Incurajează lectura, că susţii această campanie şi că m-ai menţionat şi pe mine :) Frumos articolul tău, de altfel, iar cărţile, pe care le pui în circulaţie, foarte interesante. Le-am citit şi eu, acum mai multă vreme.
Nu stiu cum ar putea fi atras tineretul catre lectura… Cred ca daca ar fi platiti… ;)
Nu mai pot sa citesc. Par un antiexemplu… Poate ca am citit prea mult, nu stiu…
Deci nu sunt un posibil candidat :)
mi-ar placea si mie una din carti, cu exceptia celei in italiana :d… dar oricum, probabil ca le-ai dat deja ;))
Doru, am decis ca Orasul si cainii sa plece la Adriana, Secretele succesului la Tudor (stau pe net), iar tie iti voi trimite cartea Vand kilometri, pe care nu am terminat-o inca.
Nu se inghesuie nimeni sa citeasca o carte in italiana? :))
Frumoase povesti de dragoste .. pacat insa ca in ziua de astazi se cauta mai mult sex si pe viitor nu vor mai exista astfel de “amintiri” precum gragostea :))) dar la urma urmei, fiecare traieste cum vrea, nu? Dragoste? Ce e aia :))))) … nu stiu ei d’astea!