Nu cred că mă voi sătura vreodată de recitit frumoasa, trista şi neîmplinita poveste de iubire dintre Catherine, copila veselă, rebelă, răsfăţată şi Heathcliff, băiatul  adunat de pe drumuri de domnul Earnshaw.

Aproape că mă simt recunoscătoare faţă de Emily Bronte (1818-1848), cea care a imaginat această împletire de întâmplări tragice, de iubiri violente, de ură şi răzbunare. Romanul La răscruce de vânturi mă atrage prin simplitatea naraţiunii, prin felul în care scriitoarea reuşeşte să mi-l facă simpatic chiar şi pe cel care a fost primit sub un acoperiş solid şi a oferit în schimb distrugerea a două familii.

Mă las purtată pe aripile imaginaţiei de pasiunea cu care se iubesc Heathcliff şi Catherine, de blândeţea cu care Edgar Linton îşi tratează soţia, de dorinţa cuplului Hareton-Cathy de a se ridica deasupra situaţiei în care au fost aruncaţi de diabolicul Heathcliff, de sfârsitul plin de speranţă al romanului.
elefant.ro

Pentru cei tineri, dar şi pentru toţi cei care consideră că nu mai au timp sau chef de citit, aş vrea să transmit un mesaj simplu: chiar dacă nu întotdeauna ai impresia că cititul te face mai deştept, lasă-te atras de mirajul ascuns în cărţi, acordă-ţi momente în care să fii doar tu, cu gândurile şi imaginaţia ta, alături de personajele din romane.

Nu te plânge că sunt scumpe cărţile- renunţă la o shaorma, la un fard de pleoape, la un pachet de ţigări şi vei fi mai bogat cu o carte. Fiecare oraş are o bibliotecă publică, de unde poţi împrumuta ceva de citit, fără să te coste nimic. Internetul este plin de biblioteci online, în care poţi găsi orice fel de cărţi.

Important este să îţi doreşti să citeşti, să afli mai multe, să îţi dezvolţi vocabularul şi să îţi îmbogăţeşti sufletul. Mai multe motive şi indemnuri de a citi poţi găsi la Roxana- Bibliodevafiliala3 şi la Biblioteca Prăfuită, la campania Încurajăm lectura.

 

 

Am două cărţi pe care încerc să le termin de citit, apoi le voi da drumul să circule prin blogosferă, la cei ce se vor arăta interesaţi de ele.

Una este de la George- Secretele succesului. Cum să vă faceţi prieteni şi să deveniţi influenţi, de Dale Carnegie. Această lucrare s-a vândut în mai bine de 44 de milioane de exemplare. Tratează rolul determinant al atitudinii individuale în condiţii de stres.

Cealaltă carte am primit-o de la D-PETRE- Vând kilometri, de Mihai Barbu, care în 2009 a plecat singur spre Mongolia, călare pe motocicleta lui. Pentru că nu avea suficienţi bani, Mihai a împărţit drumul în parcele de câte 500 km şi, în schimbul a 50 euro pentru fiecare parcelă vândută, le-a oferit cumpărătorilor: povestea şi fotografiile realizate pe bucata respectivă de drum, numele fiecăruia scris pe un abţibild şi lipit pe parbrizul lui Doyle. În mai puţin de două săptămâni, toţi kilometri au fost vânduţi.

Pentru a nu rămâne mai prejos, ofer şi eu o carte, care va fi, ca şi celelalte, carte călătoare prin blogosferă. Este vorba de cartea pe care am primit-o de ziua mea de la Bogdana: Oraşul şi câinii, de Mario Vargas Llosa.

Pentru cei ce vor să citească ceva lejer în limba italiană, ofer cartea I segreti delle mummie (Secretele mumiilor), de R. L. Stine.

Dacă sunteţi interesaţi de aceste cărţi,  lăsaţi un comentariu aici sau scrieţi-mi pe adresa de mail sas.vienela(at)yahoo.com.