De la vorbă la faptă se spune că distanța este de un singur pas, un pas ce poate fi făcut într-o clipită. De ce mie îmi este atât de greu să pășesc, atunci când alții se așteaptă să o fac? În sinea mea, știu că aș putea face pasul cu lejeritate, însă aparent îmi pare la fel de greu pe cât îi este unui panda să mănânce bambus. Mi-am propus de mică să ies din tipar, să nu merg cu valul când valul este altfel de cum mi l-am imaginat. Am reușit, zic eu. Am făcut mereu ce am vrut, am citit ce cărți am vrut, m-am dus la școală unde am vrut, mi-am făcut ce prieteni am vrut.

Uneori oamenii m-au privit ciudat, mi-au spus că sunt rebelă, că nu mă supun regulilor și mi-au explicat că nu îți poți face pârtie prin viață de unul singur, fără ajutorul semenilor. Dar eu nu doream să trăiesc singură, ci doar să trăiesc așa cum simt. Dacă cei pe care îi alegeam să îmi fie prieteni mă puteau accepta așa, îi lăsam bucuroasă să îmi intre în viață, băgam mâna în sac și le ofeream tot ce aveam (nu prea mult, pentru că în portofelul meu trăiește un spiriduș falit), mă dezvăluiam fără teamă și adormeam convinsă că poveștile cu frați de cruce din cărțile de demult existau și în realitate.

Câteodată promit și nu mă țin de cuvânt. Cei care nu mă cunosc bine se supără, crezând că nu vreau. Prietenii știu că nu este adevărat, că uneori îmi promit și mie să fac anumite lucruri și nu reușesc, pentru că în ultimul moment îmi vin idei noi, idei care se bat cap în cap cu cele vechi, că trag la sorți deznodământul, lăsând inima și întâmplarea să decidă. Curioșii sau scepticii mă vor întreba ce am realizat în viață alegând să trăiesc așa, ce și cât am adunat, unde și cu cine m-am distrat… Le voi răspunde scurt: am fost mereu eu, fără să îmi pese de părerea altora, am ales eu, chiar dacă am ales greșit, am trăit liniștită, chiar dacă mi-a bătut vântul prin buzunare. Poate că se vor întreba ce aș alege, dacă aș primi o viață nouă. Le răspund senină că aș proceda la fel, că nu aș schimba absolut nimic.

Apoi ar veni rândul meu să întreb: ce ați fi scris pentru duzina de cuvinte, dacă vi s-ar fi dat cuvintele bolduite mai sus?