Mergi pe stradă îngândurat. Ai facturi şi rate de plătit, copiii au nevoie de bani pentru tabăra din vacanţa de vară, te-ai certat cu un coleg la serviciu, iar acasă te aşteaptă o ceartă zdravănă cu partenerul/partenera… Urâtă zi, nu?

Deodată, ridici capul din pământ şi tresari surprins. În faţa ta, aşezată cu grijă, nu chiar la vedere, dar nici foarte bine ascunsă, vezi o carte. Te uiţi în stânga, te uiţi în dreapta; nimeni. Iei curios cartea şi o deschizi. Te întâmpină un bileţel pe care stă scris clar că o poţi lua. Ţi se sugerează să procedezi la fel cu o altă carte, adică să o pui într-un loc de unde să poată fi luată de altcineva.
elefant.ro
Cum vi se pare? Mie mi-a plăcut foarte mult proiectul Biblioteca Nevăzută (Felicitări! ), despre care am aflat de la Bloghiţă, aşa că mi-am pus în gând să fac acelaşi lucru. Nu am reuşit ieri să ies din casă. Planul s-a amânat pentru astăzi. Voi începe cu o carte veche, dar bună, care mie mi-a luminat şi mi-a întunecat copilăria, o carte care mi-a adus zâmbete duioase pe chip, dar şi lacrimi amare, o carte din care am învăţat că oamenii ar trebui să fie egali, că indiferent de culoarea pielii şi de statutul social, fiecare om are un suflet, că suferă şi iubeşte chiar dacă este negru, chiar dacă este sclav.

Aşadar, ploieşteni, vă pregătesc o surpriză. Astăzi, 14 martie 2013, de la ora 12, cartea Coliba unchiului Tom, scrisă de H. Beecher Stowe, va sta cuminte pe o bancă din părculeţul de lângă biserica de lemn din Malu Roşu, în aşteptarea unei persoane dornice de lectură. Cartea nu trebuie returnată (nici nu aţi avea cui), dar puteţi să o daţi mai departe după ce o citiţi sau să oferiţi în acelaşi mod o altă carte.

Cum vi se pare această idee? Nu vă face cu ochiul? V-ar plăcea să primiţi sau să oferiţi cărţi în acest mod?