Până acum două săptămâni nici nu auzisem de existenţa statului Bhutan, ce are clima tropicala umeda şi chiar sunt curioasă să aflu câţi dintre voi ştiu că există în lume o ţărişoară unde respectul pentru tradiţie este regulă de viaţă, unde funcţionarii publici  nu pot merge la serviciu decât îmbrăcaţi în costume tradiţionale, unde casele trebuie să aibă faţade din lemn pictat, eventual îmbinat cu porţiuni văruite în alb, unde turiştii sunt supuşi unor reguli stricte.

casa in Bhutan

 

case in Bhutan

Despre ce ţară vorbesc? Ei bine, încerc să vă spun în câteva cuvinte ce am aflat despre Bhutan, o ţară situată la poalele munţilor Himalaya, între India şi China, cu peisaje de o frumuseţe rară, nedeformate de mâna distrugătoare a omului. Nu ştiu dacă oamenii care trăiesc în Bhutan (oare bhutanezi li se spune?) sunt fericiţi datorită faptului că nu au cunoscut ororile comunismului, că s-au ferit de străini şi de amestecuri. Au un rege tânăr şi simpatic, sunt budişti, mănâncă mult orez, respiră aer curat şi zâmbesc în permanenţă, de parcă nu ar avea nici o grijă. Unii spun că Bhutanul este ţara fericirii!

Costumele tradiţionale sunt un fel de kimonouri viu colorate, cu manşete lucioase. Fetele mi se par foarte frumoase, poate şi pentru că au o inocenţă în priviri care pe la noi s-a pierdut, au zâmbetul feciorelnic şi ochii alungiţi, cu pleoape parcă grele. Dar nu vă faceţi iluzii… Sunt ascunse în creierii munţilor, unde se roagă în elegantele temple budiste, sunt protejate de însăşi candoarea lor, de cultura în care au fost educate şi de robele lungi, alunecoase.

bhutan

De câţiva ani, turiştilor străini le este permis să viziteze Bhutanul, dar strict controlaţi de autorităţi. Turistul trebuie să plătească 250 de dolari pe zi, în schimbul cărora primeşte transport, cazare, mâncare şi permisiunea de a ajunge la diverse obiective turistice. Există un singur aeroport acolo (sa va luati bilete de avion din timp) şi o singură companie aeriană asigură transportul spre această ţărişoară parcă ieşită din cărţile de poveşti. Încă nu ştiu dacă lor le este permis să părăsească Bhutanul, să zboare spre civilizaţie, dar mă voi informa şi vă spun. Până atunci, lasă-mă să visez la Himalaya şi la Ţara Dragonului!

Alte informatii despre statul Bhutan si locuitorii sai:

Există trei grupuri etnice principale: budiști sharcop, budiști tibetani (aproape jumătate din populație) și hinduși nepalezi. Limbile vorbite pe teritoriul regatului sunt: dzondkha (oficială), dialecte tibetane și nepaleza. Religiile sunt budismul mahayana (oficială) și hinduismul.

Economia se bazează pe agricultură, industrie forestieră, turism și vânzare de energie electrică Indiei.

O parte dintre informatii le-am gasit pe wikipedia, insa cea mai mare parte am aflat-o discutand cu o fata ce locuieste in Bhutan si care a fost atat de draguta incat sa imi povesteasca despre traditiile lor, despre cultura si educatia celor din Bhutan.