Viaţa te poartă prin locuri despre care nici nu ai visat vreodată, unele uimitor de frumoase, altele greu de escaladat.

Brazilia. Cum este viata in Brazilia?

Se vorbeste limba portugheza in varianta braziliana, diferita de portugheza vorbita in Portugalia, densitatea populatiei este mica, cei mai multi brazilieni traiesc in zonele situate de-a lungul litoralului. Sistemul judiciar brazilian este bazat pe traditia romano-germanica. Sistemul public de sanatate se confrunta cu mari dificultati de ordin financiar. Brazilia este lider printre tarile in curs de dezvoltare si dispune de cea mai mare armata din America Latina. Clima este foarte umeda si calduroasa. Animale ce pot fi intalnite in Brazilia: puma, jaguarul, ocelotul, cainele sud-american si vulpea. Revenind la titlul acestui articol, la munca in Brazilia, vreau sa va spun ca in timpul petrecut pe pământ

 cunoşti oameni din diverse categorii, unii mai buni sau mai deştepţi, alţii mai puţin.

Am aflat despre un băiat, un cunoscut, care lucra într-o fabrică la noi în oraş şi despre aventura vieţii lui. Câştiga mai puţin de 1000 ron pe lună şi banii nu îi ajungeau. Când s-a ivit ocazia să plece la muncă într-o ţară vecină nu a stat pe gânduri nici o clipă, a renunţat la tot, a pus geanta pe umăr, a pupat căţelul şi purcelul şi … via Cehia.

A lucrat o lună, a câştigat câţiva bănuţi, dar nu s-a putut acomoda. Chiria era scumpă, mâncarea la fel, limba foarte diferită de a noastră.  Nu a făcut purici nici acolo, pentru că s-a ivit o altă şansă, mult mai bună după criteriile lui.

Pentru 1500 de euro a cumpărat un bilet de avion dus-întors, cu destinaţia Brazilia, unde i s-a părut că ar fi câini cu covrigi în coadă. Aflase de o fabrică cu acelaşi profil ca şi cea din România, la care lucrase timp de câţiva ani. S-a grăbit să se angajeze, iar salariul pe care îl primea acum era sub 400 euro. Plătea chirie, nu mai mânca la mami şi avea nevoie de ţigări. Deci bani de buzunar nu îi rămâneau.

După trei luni de muncă într-o ţară de la capătul lumii, băiatul a avut de ales între a rămâne acolo, cu speranţa că îşi va permite vreodată să cumpere un bilet de avion sau plecarea imediată, folosindu-se de biletul pe care îl achiziţionase din Cehia.

A ales a doua variantă şi cred că bine a făcut. Dar nu voi înţelege niciodată ce a căutat acolo, dacă primea la fel de puţini bani ca şi în România. Nicaieri nu sunt caini cu covrigi in coada. Nimerise intr-o zona defavorizata a Braziliei. Inconjurat de jungla, traind printre bastinasii pe care nu ii intelegea, mancand alimente cu care nu era obisnuit, baiatul a simtit ca aceasta perioada a fost mult prea grea…

Daca doriti sa mergeti la munca in Brazilia, sfatul meu este sa va interesati foarte bine inainte, pentru a nu pati acelasi lucru. Aflati in ce zona a tarii trebuie sa mergeti, cum sunt conditiile de cazare, ce puteti manca, ce salariu veti primi si daca acesti bani va vor ajunge pentru a supravietui. Sa nu uitati ca baiatul despre care va vorbesc a nimerit aproape de salbaticie, unde a avut ocazia de a vedea bastinasi inveliti doar cu o carpa la brau, cu arcuri in maini.

Probabil ca in orase lucrurile stau mai bine, insa nu plecati, nu plecati inainte de a va documenta temeinic, de a cere parerea celor care au fost plecati in Brazilia, de a va interesa cum este clima, cum este mancarea, cum sunt salariile si, bine-nteles, nu plecati inainte de a cunoaste acceptabil limba, caci altfel nu va veti putea descurca.