Poate că te-ai aflat și tu în situația în care te-ai săturat să tot plătești chirie și ai ajuns la un moment dat la concluzia că mai bine ai plăti o rată pentru propria ta locuință. Într-un caz și mai fericit, poate că ai reușit chiar să strângi o sumă de bani care să îți permită să îți cumperi o garsonieră ori un apartament, sau cel puțin să poți plăti avansul, urmând ca restul sumei să o achiți treptat, în rate.

Presupunând că ai ajuns la pasul în care ai luat hotărârea de a cumpăra un apartament, află că banii nu sunt singurul lucru pe care trebuie să îl investești în această chestiune. Există foarte multe aspecte de care trebuie să ții cont atunci când verifici anunțuri cu apartamente de vânzare, prețul fiind puțin mai jos pe lista priorităților.

Ce trebuie să faci cand vrei să cumperi un apartament?

În primul rând, în lista de lucruri de făcut trebuie să se afle o cercetare temeinică a pieței. Contactează cât mai multe agenții, verifică anunțuri și discută cu cât mai mulți agenți imobiliari înainte de a începe să vizitezi apartamentele care ți-au plăcut. Ai opțiuni numeroase în acest sens, inclusiv online. Dacă vrei să îți faci o idee, poți accesa și platforma compariimobiliare.ro.

În continuare îți prezint și alte câteva aspecte importante de care trebuie să ții cont când te-ai hotărât să îți cumperi un apartament:

  1. Zona în care este situat. La o primă vedere nu ți se va părea un detaliu foarte important, însă crede-mă chiar contează! Dacă vrei să ai parte de liniște, alege o zonă mai puțin agitată, nu chiar centrală. Magazinele mari și centrele comerciale, arterele principale de circulație sau împrejurimile cluburilor sunt doar câteva exemple de zone pe care ar trebui să le eviți dacă îți dorești să ai parte de liniște.

Cu toate acestea, asigură-te totuși că ai acces la zonele tale de interes: grădinițe sau școli unde îți vei duce copilul/copiii, centre comerciale de unde îți vei face cumpărăturile, locul de muncă etc.

  1. Securitatea blocului. Trebuie să îți ridici și această problemă! Are blocul interfon instalat, poate chiar și camere de supraveghere? Este zona bine luminată? În bloc poate intra oricine? Gândește-te și la aceste lucruri înainte de a lua decizia finală.
  2. Dotări și utilități. Poate că vei fi încântat de fotografiile din anunțul de prezentare, însă o vizită la fața locului te va convinge pe deplin despre realitatea faptică. În primul rând, instalația electrică și cea sanitară trebuie să funcționeze perfect, crăpăturile și fisurile în pereți nu trebuie să existe, dar nici dăunătorii.

Indiferent dacă va urma să achiziționezi un apartament vechi sau unul situat într-un ansamblu rezidențial nou construit, urmărește cu atenție dotările și utilitățile de care vei beneficia, pentru a te asigura că vei avea parte de confort deplin și că locuința va fi perfect potrivită nevoilor tale.

Ca încheiere, recomand celor care nu știu de unde să înceapă căutarea, platforma imobiliară menționată anterior – compariimobiliare.ro. Acolo sunt oferite prețuri pentru apartamente și garsoniere de vânzare în toate orașele țării, pe zone de interes și cartiere. În acest fel vei avea un punct de reper pentru a face cea mai potrivită alegere pentru tine.