Cât timp am fost copil, foarte rar s-a întâmplat ca Moş Crăciun să ţină cont de dorinţele mele. Obişnuia să îmi aducă doar obiecte care îmi erau utile în viaţa  de zi cu zi, lucruri care nu îmi spuneau nimic şi pe care eram convinsă că mi le puteau cumpăra părinţii mei oricând aş fi avut nevoie.

Mi s-a părut foarte important să creez o atmosferă festivă în casă, mai ales după ce am devenit mămică. I-am explicat copilului meu ce simbolizează Crăciunul, am împodobit împreună cu el bradul an de an, am mâncat prăjiturele, am ascultat colinde, privind luminiţele care sclipeau în brad şi l-am aşteptat infioraţi pe Moş Crăciun. Compuneam eu o scrisoare, băieţelul meu o scrisoare, apoi le citeam, “convinşi” că astfel moşul va afla de dorinţele noastre.

Şi am avut surpriza ca într-un an, în dimineaţa de Crăciun, când băiatul meu era deja şcolar, să primesc exact ce îmi doream. A strâns bani timp de un an, leu cu leu, hotărât să îmi facă o surpriză. Sub brad, alături de cadoul pe care îl pregătisem eu pentru Ionuţ, stătea frumos împachetată o cutiuţă. Când am desfăcut-o, nu mi-am putut stăpâni lacrimile, emoţiile au dat năvală. Cutia era plină de bancnote şi monede, împăturite într-un bileţel pe care scria: “Mami, ştiu că îţi doreşti de mult timp să mergi la un salon unde nişte femei să aibă grijă de tine şi să te facă frumoasă. Am vorbit cu Moş Crăciun şi el ţi-a trimis aceşti bani, să îţi împlineşti dorinţa. Ştie că vreau să am cea mai frumoasă şi fericită mămică din lume.”

A fost cel mai emoţionant cadou pe care l-am primit în această viaţă, un cadou făcut din suflet, pentru care copilul meu şi-a sacrificat bănuţii de buzunar, ştiind că eu nu mă înduram niciodată să risipesc banii casei pentru a mă “înfrumuseţa”. De mic se pricepea la cadouri de Craciun pentru femei. :))

Acum, că a crescut, mă tot întreb cu ce ar trebui să vină moşul la el, ce fel de cadouri de barbati pentru Craciun să aleg, astfel încât să îi ofer o bucurie la fel de mare? Mă gândesc şi la soţul meu, care îşi aşteaptă cadoul la fel de nerăbdător, de parcă ar fi un copil. Oare să caut cadouri online? Sau să le ofer o excursie la munte, cu oprire pe una dintre pârtii?

În sufletul fiecăruia dintre noi dăinuie copilul de altădată, cel care îşi doreşte să primească în dar “jucării” neconvenţionale, amintiri care să dăinuie toată viaţa în memorie, cadouri care să nu fie oferite din obligaţie. Crăciunul este una dintre zilele în care nu trebuie să ne uităm la bani, pe care să o facem vrednică de ţinut minte, în care să oferim bucurii şi cadouri pe care cei dragi nu se îndură să cheltuie banii.

 

 

Susţin, alături de iLUX, ideea de a oferi daruri care să emoţioneze, care să ne amintească de copilărie, care să fie făcute din inimă, în funcţie de preferinţele şi gusturile destinatarului, care să iasă din tiparul format de clasica sticlă de vin şi banalul cozonac.

Prin campania numită “Trăieşte spiritul Crăciunului”  iLUX îşi propune să educe publicul larg, să îi facă cunoscută viziunea lor. Îşi doresc să schimbe părerea oamenilor asupra cadoului de Crăciun, să îi facă să înţeleagă că acesta trebuie ales cu sufletul, să fie inspirat şi oferit pentru a readuce în sufletul destinatarului bucuria din copilărie. Luptă împotriva cadoului “agăţat” din supermarket, la întâmplare, cu 5 minute înainte, doar pentru a nu te prezenta cu mâna goală la sărbătoarea Crăciunului.