Pe vremea cand baiatul meu era mic, am luptat din greu ca sa ii pot cumpara un calculator, convinsa fiind ca e normal ca un copil din aceasta generatie sa tina pasul cu tehnologia. Am vrut apoi internet, caci nu erau prea multe de facut la calculator fara acces la online. Dupa ce am reusit sa bag internet, a inceput distractia. Fiind ocupat cu scoala, el avea un program bine stabilit si destul de incarcat, insa nu ii puteam refuza placerea de a petrece o perioada jucand jocuri cu masini online. Problemele au aparut cand am descoperit ca aceste jocuri sunt potrivite nu numai pentru copii, ci si pentru adultii care vin seara obositi de la serviciu si vor sa se relaxeze.

Va puteti imagina ce discutii se incingeau in casa cand copilul cerea sa se joace, iar mama lui (adica eu, desigur) ii spunea ca timpul a expirat si e vremea ca scolarii sa mearga la somn. “Nu pot sa adorm cand stiu ca tu te joci jocuri cu masini online. Daca nu pot sta la calculator, lasa-ma sa raman macar langa tine, sa te invat cum sa joci ca sa nu te mai busesti de tot ce iti iese in cale. Ai vazut, uneori chiar nu reusesti sa treci la nivelul urmator fara mine, asa ca pierzi timpul degeaba.” Toate astea sunt doar cateva dintre replicile de care imi aduc aminte zambind. Drept este ca uneori mi se facea mila de el si il mai lasam sa stea cateva minute la calculator, chiar daca stiam ca a doua zi ii va fi greu sa se trezeasca pentru a merge la scoala.

Nu stiu daca am procedat bine sau nu. Nu exista pentru parinti un manual universal valabil, sa stim cum sa ne crestem copiii. Fiecare parinte alege pentru copilul sau ceea ce considera ca este mai potrivit. Totusi, ma doare inima cand aud ca exista familii care ar dori un calculator pentru cei mici si nu au posibilitatea de a cumpara, la fel cum ma doare sufletul cand ma gandesc la persoane din anturajul meu care, desi au calculatoare in casa, nu si-au invatat copiii nici macar sa joace niste nevinovate jocuri online hepy. Degeaba le explic ca aceste jocuri sunt gratuite, ca orice copil invata cu ajutorul lor sa foloseasca un mouse ori o tastatura. Prin intermediul calculatorului copilul se relaxeaza, invata sa citeasca, sa caute informatii, sa afle lucruri la care noi, adultii, nu aveam acces in urma cu niste zeci de ani.

De ce sa le rapim toate astea? Lasati copiii sa se joace! Desigur, este nevoie si de jucarii, de iesiri in natura, insa omenirea a evoluat mult, suntem in anul 2018 (aproape 2019), iar ei au nevoie sa tina pasul cu tehnologia, daca vrem sa avem copii sanatosi, isteti, siguri pe ei. Probabil jocuri cu masini online a jucat toata lumea. Daca vreti sa stiti ce inseamna jocuri online hepy, dati clic pe linkul de mai sus. Copiii vor descoperi acolo o lume fascinanta, iar adultii isi vor aminti ca exista viata si dincolo de jocurile de pe facebook. :)