In urma cu vreo luna, la locul meu de munca s-a angajat un barbat de vreo 60 de ani, un tip cu aere de mascul feroce. Inca din prima clipa a inceput sa puna intrebari aparent incomode, la care noi, ceilalti, am zambit din coltul gurii. Omul a privit o vreme in stanga, a privit in dreapta si apoi a spus ca in fabrica noastra sunt doar joburi pentru femei, ca el nu pricepe in ruptul capului ce cauta acolo barbati. Adevarul este ca, la prima vedere, sa rastorni painea din tava in lada de plastic pare usor, la fel cum usor pare sa iei cutiile in care au fost ambalate produsele de panificatie si sa le pui pe un palet, insa daca faci acest lucru 12 ore pe zi, organismul oboseste, efortul pare tot mai mare, munca tot mai grea. In plus, in Scotia chiar se munceste, spre deosebire de multe locuri din Romania, unde oamenii inca se mai ascund unii dupa altii cand e vorba de munca in echipa.

Ei bine, l-am lasat pe acel om sa se convinga singur ca in brutaria unde nimerise parca din greseala nu sunt doar joburi pentru femei, ci si pentru barbati. A fost pus sa ia cutiile de pe banda si sa le aranjeze pe un palet. Nu stia, bietul de el, ca aici se lucreaza la o viteza infernala, ca nu va avea timp nici sa respire. Dupa o ora de munca mi-am aruncat ochii spre el si aproape ca i-am plans de mila: statea rezemat de o masa si se tinea cu mana de rinichi. Dar aroganta nu ii disparuse inca. La prima pauza a continuat sa se planga ca asta nu e munca pentru barbati, ca el toata viata a carat baxuri, cutii, saci etc si ca aici se simte de parca a fost decazut din drepturile sale barbatesti.

Vorbele sale au ajuns la urechile sefilor scotieni, care s-au grabit sa ii indeplineasca dorinta. L-au luat de la jobul pentru femei si l-au bagat in depozit, la carat de saci plini cu faina. Acolo se putea simti cat de barbat isi dorea. Din pacate pentru el, la finalul programului arata de parca statea sa se rupa in bucati: cu cearcane adanci, cocosat, parca schiopatand si nevazand pe unde merge. Doar falsa mandrie ii ramasese intacta. Continua sa sustina ca in brutarie sunt doar joburi pentru femei, asa ca a doua zi nu a mai fost vazut. Probabil si-a gasit un job adecvat pentru el, unul care sa nu il faca sa plece de la serviciu cocosat si plin de dureri in tot corpul.