Daca nu avem averi uriase ori parinti care sa ne tina pe banii lor pana la adanci batraneti, cu un loc de munca toti suntem datori, i-am spus unui tanar care sustinea ca prefera sa stea acasa fara nici un ban, decat sa munceasca pe salariul minim. Mie acest mod de a gandi cand vine vorba despre locuri de munca mi se pare aberant. Nu pot pricepe de ce unii oameni aleg sa ramana saraci, sa depinda de altii, cand ar putea oricand sa isi gaseasca un job, oricat de prost ar fi el platit, si sa se bucure de banii castigati. Se gasesc joburi in Bucuresti, joburi in Cluj, joburi in Timisoara, joburi in Arad, in toate orasele mari ale tarii. Trebuie doar sa vrei sa muncesti, sa fii propriul tau stapan, sa iti castigi painea, dupa cum spunea bunica mea.

Sunt pensionari care inca mai vor sa munceasca si profita de orice oportunitate pentru a mai castiga un ban in plus. Sunt o multime de studenti care invata bine, desi traiesc din banii castigati din propria munca. Si atunci, de ce unii tineri nu iau exemplu de la astfel de oameni? Tanarul despre care va vorbesc astazi refuza sa mearga la serviciu, motivand ca salariul minim este prea mic pentru nevoile sale. Oare chiar nu isi da seama ca refuzand sa isi caute un job nu poate dispune nici macar de acel minim salariu?

Ok, inteleg, poate ca unii traiesc in zone defavorizate, unde cu greu ar putea gasi locuri de munca. Dar de ce nu se muta, macar temporar, in orase mari, unde permanent sunt scoase diverse joburi, atat pentru cei care au studii si calificari, cat si pentru cei care abia au terminat scoala sau care nu au nici o calificare. Sa intrati, numai de curiozitate, pe site-ul infomunca.ro. Eu am descoperit acolo o multime de oferte: joburi in Cluj, joburi in Arad, in Bucuresti, dar si in multe alte orase ale tarii. Locuri de munca exista pentru toti cei care doresc sa munceasca.

Sa crezi ca vor veni vremuri cand un muncitor necalificat va castiga cat un director e gresit. Sa astepti pana atunci e absurd. Indiferent de locul in care traiesti, poti merge la serviciu, chiar daca la inceput pe bani mai putini. Poti incerca sa te recalifici, sa faci un curs, sa schimbi ceva in viata ta, pentru ca mai apoi sa ajungi in postura de a putea cauta un loc de munca mai bun, de a solicita o marire de salariu, de a-ti depasi conditia. Nu e usor, insa doar pas cu pas poti urca muntele si poti privi lumea de la inaltime.

Pentru toti cei care sunt in cautarea unui loc de munca, as vrea sa spun ca in viata reusesc oamenii care au incredere in ei, care nu se tem sa incerce lucruri noi, care inteleg ca traim vremuri in care nu mai este atat de greu sa te deplasezi din sat in oras sau chiar dintr-un oras in altul. Locuiesti intr-un sat de langa Cluj? Vezi ca se gasesc joburi in Cluj. Locuiesti intr-o comuna de langa Arad? Exista o multime de joburi in Arad. Locuiesti intr-o zona defavorizata, unde nu prea mai sunt locuri de munca? Indrazneste sa crezi in tine si in sansele tale! Indrazneste sa iti intinzi aripile spre lume si vei vedea ca toate sansele sunt de partea ta!