Noi, oamenii, gresim deseori punand accent in primul rand pe izolatii termice de cea mai buna calitate. Nu le neg nici o clipa importanta, caci pentru a ne pastra sanatosi e necesar sa avem conditii bune de trai, sa dormim la caldura, departe de ploaie, de vant, de ger, de canicula. Totusi, consider ca atunci cand ne izolam casa, este important sa ne gandim si la izolatii fonice, deoarece psihicul este la fel de sensibil (daca nu cumva chiar mai sensibil) ca si fizicul. Va spun cu sinceritate ca eu nu mi-am dat seama de acest lucru pana cand nu m-am mutat, in urma cu zece ani, in acest apartament.

Acum am vecini de o veselie iesita din comun, oameni carora le place sa se distreze si in fiecare zi, daca li se iveste ocazia. Iar ocaziile nu lipsesc. Nu am nimic impotriva. Oamenii sunt liberi sa se relaxeze, sa asculte muzica, sa faca gratare etc. Eu sunt suparata strict pe faptul ca ai mei nu s-au gandit si la izolatii fonice atunci cand au renovat apartamentul, in asa fel incat sa ma pot odihni atunci cand doresc, sa pot scrie fara sa ma intrerupa strigatele barbare ale copiilor sau vreo melodie de dor si jale cantata live in curtea de la coltul strazii.

Noi chiar avem apartamentul izolat pe afara (e drept, s-a mai degradat pe ici, pe colo), avem si termopane, insa pare sa nu fie suficient. Vocea lautarilor intra intotdeauna peste noi, se strecoara in mintile noastre, se ascunde cu noi sub pilote si perne, face tot posibilul sa ne calce pe nervi. Unde sa ne ascundem cand vrem sa fie liniste, sa ne auzim gandurile, sa ne izolam de lume si de toata galagia care vine de afara? Pare sa fie o incercare sortita din start esecului, caci nici macar dopurile de urechi nu reusesc sa ne izoleze complet de distractia vecinilor.

La o saptamana dupa sarbatoarea pascala, in curtea vecinilor a fost iar mare chef, prelungit mult dupa miezul noptii. Muzica intra prin termopane si poposea in urechile mele. Eram singura acasa si incercam sa citesc o carte. Nu am reusit, desigur, asa ca m-am dat jos din pat, am deschis geamul de la bucatarie si am inregistrat o parte din melodia pentru care lautarul trudea din greu. Daca reusesc sa imi fac timp, o postez astazi pe youtube. Daca nu, va invit pe la mine, sa auziti live cantece de dor si jale.

Si sa vedeti ca nu exagerez cu nimic atunci cand spun ca, la bloc mai ales, este nevoie de izolatii fonice serioase, care sa ne apere de galagia facute de vecini care nu au serviciu si carora le place sa se distreze in miez de noapte. Ma repet: eu chiar nu am nimic cu ei. Sa se distreze cat vor. Pentru ca lucrez de acasa si pentru ca vreau sa am liniste in apartament, ma voi stradui chiar anul acesta sa ma ocup de gasirea unor izolatii fonice care sa ma separe de of-urile si vai-urile lautarilor ce urla in microfon peste drum de mine.