Ne pierdem în amănunte nesemnificative, ne plângem că se tot scumpesc țigările, că merele costă mai mult decât portocalele, uitând că adevăratul coșmar lunar al românilor sunt facturile pentru utilități. Mă uitam zilele trecute pe facebook și nu îmi venea să cred ochilor. Toată lumea se plângea că întreținerea la o garsonieră a ajuns la aproape 500 de lei, facturile de gaze pentru cei ce locuiesc la case sunt astronomice. Câți bani le mai rămân oamenilor după ce își plătesc toate dările către stat și către firmele care ne ajută să trăim altfel decât în epoca de piatră?

Mă uitam și la mama mea zilele trecute, și nu îmi venea să cred. Când s-a putut, a tot amânat izolarea casei, iar acum observăm cum mare parte din căldură se risipește în vânt, în timp ce facturile sunt tot mai umflate. Sigur că acum, pe timp de iarnă, nu e nimic de făcut, însă ne-am propus, eu și sora mea, să ne mobilizăm în primăvară și să facem un efort pentru a-i izola și mamei casa, să nu o mai vedem cum holbează ochii când aude de facturi.

Nu înțeleg de ce atât de multă lume refuză să vadă avantajul adus de izolatii termice, de ce așteaptă să vină iarna pentru a înțelege că o casă neizolată pierde foarte multă căldură? Știu, nici izolațiile termice nu sunt foarte ieftine, însă eu vă pot spune din propria experiență că banii cheltuiți pentru izolarea casei se recuperează de-a lungul timpului, în decurs de câțiva ani. Factura noastră de gaze este mult mai mică decât a vecinilor și prietenilor care au casele neizolate (inclusiv a mamei mele), temperatura în casă este mereu constantă, fără treceri bruște de la cald la frig sau de la frig la cald.

Nu cred că v-aș putea spune exact ce fel de materiale s-au folosit la izolarea termică a apartamentului nostru, nu știu să vă spun exact cât a costat toată povestea sau în cât timp au fost acoperiți toți pereții, însă vă garantez că nici unul dintre noi nu a regretat vreo clipă că am renunțat la plimbări și vacanțe, pentru a ne vedea casa pusă la punct și pentru a scăpa de teroarea facturilor astronomice. Nu, nu mă pot lăuda că am terminat tot ce ne-am propus, dar știu că suntem pe drumul cel bun.

Am mai avea de aranjat câte ceva pe la ușa de la intrare, în primul rând. Apoi, am vrea să izolăm și peretele din holul scării de bloc, cel care este comun cu bucătăria noastră, chiar dacă, în teorie, la asta ar trebui să contribuie toți locatarii de pe scară (sau nu?). Degeaba facem noi căldură în casă, degeaba duduie caloriferul din bucătărie, dacă acel perete este mereu rece ca gheața, iar ușa de la intrarea în bloc se deschide de sute de ori pe zi. Niciodată bucătăria nu va fi la fel de călduroasă cum este restul casei, iar eu nu mai vreau să plătesc aiurea la firma care ne dă gazele, când aș putea face un mic efort pentru a păstra căldura în toată casa.