Skip to main content

Iubiri celebre

Am găsit ieri un articol de-a râsu-plânsu. Autorul a organizat un concurs. Până aici, nimic deosebit, doar blogosfera e plină de concursuri. Dar omul cere 4 (patru) articole pe o anumită temă și oferă câștigătorilor câte un interviu pe blogul său și un tricou sau cană. Să râd, să plâng? Mai bine mă joc la concursul fără premii organizat de Rudolph, după modelul concursului Kadiei. Deși oferă mai multe detalii, Rudolph și stilul său întortochiat de a scrie fac ca descoperirea unor cupluri celebre de îndrăgostiți să fie o adevărată minune. Încă nu știu dacă răspunsurile mele sunt corecte (acolo unde am răspuns, desigur).

1. Tristan și Isolda. Am fost sigură pe acest răspuns din clipa în care am citit despre arborarea pânzelor albe sau negre, deși o bănuială aveam de când am aflat că acțiunea se petrece într-un cadru medieval și că prințesa rămâne îndrăgostită de emisar. Se spune că acest mit celtic a ajuns până în zilele noastre neschimbat. O tristă poveste de dragoste, o iubire imposibilă, despre care toată lumea știe câte ceva (sau așa ar trebui să fie).

2. Francesca da Rimini și Paolo Malatesta. Povestea (împărtășită nouă de Dante Aligheri în Divina Comedie) spune că Francesca, având un soț nesuferit, s-a îndrăgostit de fratele acestuia, Paolo, pe când citeau împreună despre regina Guinevere și cavalerul Lancelot. Au fost uciși de soțul Francescăi, după ce acesta i-a surprins pe adulteri.

3. Nu am înțeles mare lucru din descrierea făcută de Rudolph. Să fie oare povestea personajelor din cartea Xanadu, de Colin Falconer, Kutelun și Josseran? Nu pare genul de carte care să îl atragă pe Rudolph. Cert este că recenzia pe care am citit-o astăzi mă motivează să caut cartea, în primul rând pentru descrierile pe care Falconer le-a reușit.

4. Heloise și Abelard. Povestea se petrece la mijlocul secolului XII, în Franța. Abelard, mult mai în vârstă decât Heloise, este castrat (unii spun că de tatăl, alții că de unchiul fetei) din cauza legăturii romantice pe care o avea cu Heloise. Independent unul de celălalt, cei doi îndrăgostiți decid să se călugărească. Schimbul de scrisori dintre ei a durat până la moartea celor doi.

5. Habar nu am cine este tânărul fiu e nobil care se îndrăgostește de ”o persoană de profesie lucrător sexual mai în vârstă decât el”, după cum o descrie Rudolph. Îmi pare cunoscută povestea femeii (probabil curtezană) care îi oferă iubitului o poțiune ce îl adoarme, pentru ca ea să se poată preda, acuzată fiind de trădare și incitare la război civil.

6. Iacov și Rahela. Bietul Iacov, păcălit de tatăl Rahelei, după ce muncește 7 ani, o primește de soție pe fata cea mare a familiei, deși el o iubea pe cea mică. Motivul? ”Prin părțile noastre nu se pomenește s-o dăm pe fata cea mai mică înaintea celei mai mari”. Pentru a se putea însura cu Rahela, Iacov mai muncește pentru tatăl fetelor încă șapte ani.

 

Comments
 • Rudolph Aspirant February 25, 2014 at 5:44 pm

  Ha ! Dar de unde ai stiut ? Zau, efectiv toate aceste povesti, in afara de cea a Francescai de Rimini + Malatesta erau total noi pt mine.Despre Tristan si Isolda auzisem doar numele lor, dar efectiv habar nu aveam povestea !

  Nr 3 e o poveste de origine folclorica presupus araba, insa pusa ulterior in scris in forma de poem cult de scriitorul medieval persan din sec 12 Nizami Ganjavi, care este considerat cel mai tare poet epic romantic iranian, si este cunoscut si in Afghanistan si de catre poporul kurd.
  Numele partenerilor de cuplu este Layla si Majnun. Exista numeroase cantece, ecranizari, opera, etc, produse si de indieni si de turci, nu numai de iranieni despre aceasta poveste. Nici nu am stiut pe care sa o aleg de pe YouTube, ca mi-au placut si una cu Raj Kapoor, si alta cu Rishi Kapoor, si cateva turcesti !

  Nr 5 e povestea lui Salim si Anarkali, din sec 16 de la vremea cand o mare parte din India era condusa de niste mongoli-turcici, asa cum era si Salim, iar Anarkali era sclava dansatoare posibil originara din Iran. Exista si in legatura cu asta o ecranizare Bollywood din 1960 care pare sa fie cel mai famos film din Bollywood, cu cel mai mare ne spectatori, ceva de gen Pe Aripile Vantului sau Titanic mai in zilele noastre. http://www.youtube.com/watch?v=H4y8tXUlJjA

  • Vienela February 25, 2014 at 6:05 pm

   Ha, ha, ce memorie scurta am! Despre Anarkali ar fi trebuit sa stiu, pentru ca aveam o bloggerita simpatica pe care o citeam (nu mai scrie acum), ce semna cu acest nume. Imi spusese povestea…
   Sincera sa fiu, nu am citit decat Tristan si Isolda, insa concursurile Kadiei m-au facut sa capat experienta in cautari… 😀

 • Javra February 25, 2014 at 7:08 pm

  N-am auzit decât de două dintre cuplurile pomenite de tine.

 • Andra February 25, 2014 at 7:43 pm

  Ai cultura generala, nu te joci. Felicitari, e mare lucru, mai ales in zilele astea, mai rar, chiar si prin blogosfera. Sau mai ales prin blogosfera.

 • Dialog în anticamera morții | Iubesc Viaţa February 25, 2014 at 7:44 pm

  […] un răspuns la provocarea lansată de Rudolph, în care trebuia să găsesc personajele unor iubiri celebre, am ales să aduc la lumină astăzi două femei vestite din literatură, fără ca totuși să le […]

 • Anca February 26, 2014 at 5:00 am

  Da, lasand la o parte concursurile am gasit la tine un loc in care imi reimprospatez cunostintele cu un strop de cultura.
  Imi plac toate postarile tale

 • Cuvânta February 26, 2014 at 6:51 am

  Fiecare cu alegerile lui. Ce ti se pare tie interesant altora li se pare boring. Bine ca avem mereu alte modele la care sa ne raportam.

 • Ana-Maria February 26, 2014 at 11:52 am

  Te felicit pentru raspunsuri! Mi-ar fi luat o saptamana sa googalesc dupa personaje.E clar ca citesti , nu gluma! 🙂

 • Adrian Manea February 26, 2014 at 3:01 pm

  Dar de Ion al Glanetaşului şi de Florica ce zici? De drama din jurul poveşti lor?

  • Rudolph Aspirant February 26, 2014 at 8:30 pm

   O intrebare chiar interesanta ! La care chiar mi-ar face placere sa ma gandesc.
   Doar voiam sa clarific ca eu nu am ales povestile de mai sus cu intentia de a neglija literatura de lb romana, ci pt ca voiam sa fie povesti mai putin cunoscute, desi de faptam observat ca erau mai putin cunoscute doar de mine, ca vad ca altii au stiut destule din ele !

 • […] Probabil asemenea iubiri rămân ascunse în dormitor. Poate doriți totuși să vă delectați cu niște iubiri celebre… […]

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.