Am găsit ieri un articol de-a râsu-plânsu. Autorul a organizat un concurs. Până aici, nimic deosebit, doar blogosfera e plină de concursuri. Dar omul cere 4 (patru) articole pe o anumită temă și oferă câștigătorilor câte un interviu pe blogul său și un tricou sau cană. Să râd, să plâng? Mai bine mă joc la concursul fără premii organizat de Rudolph, după modelul concursului Kadiei.

Deși oferă mai multe detalii, Rudolph și stilul său întortochiat de a scrie fac ca descoperirea unor cupluri celebre de îndrăgostiți să fie o adevărată minune. Încă nu știu dacă răspunsurile mele sunt corecte (acolo unde am răspuns, desigur).

1. Tristan și Isolda. Am fost sigură pe acest răspuns din clipa în care am citit despre arborarea pânzelor albe sau negre, deși o bănuială aveam de când am aflat că acțiunea se petrece într-un cadru medieval și că prințesa rămâne îndrăgostită de emisar. Se spune că acest mit celtic a ajuns până în zilele noastre neschimbat. O tristă poveste de dragoste, o iubire imposibilă, despre care toată lumea știe câte ceva (sau așa ar trebui să fie).

2. Francesca da Rimini și Paolo Malatesta. Povestea (împărtășită nouă de Dante Aligheri în Divina Comedie) spune că Francesca, având un soț nesuferit, s-a îndrăgostit de fratele acestuia, Paolo, pe când citeau împreună despre regina Guinevere și cavalerul Lancelot. Au fost uciși de soțul Francescăi, după ce acesta i-a surprins pe adulteri.

3. Nu am înțeles mare lucru din descrierea făcută de Rudolph. Să fie oare povestea personajelor din cartea Xanadu, de Colin Falconer, Kutelun și Josseran? Nu pare genul de carte care să îl atragă pe Rudolph. Cert este că recenzia pe care am citit-o astăzi mă motivează să caut cartea, în primul rând pentru descrierile pe care Falconer le-a reușit.

4. Heloise și Abelard. Povestea se petrece la mijlocul secolului XII, în Franța. Abelard, mult mai în vârstă decât Heloise, este castrat (unii spun că de tatăl, alții că de unchiul fetei) din cauza legăturii romantice pe care o avea cu Heloise. Independent unul de celălalt, cei doi îndrăgostiți decid să se călugărească. Schimbul de scrisori dintre ei a durat până la moartea celor doi.

5. Habar nu am cine este tânărul fiu e nobil care se îndrăgostește de ”o persoană de profesie lucrător sexual mai în vârstă decât el”, după cum o descrie Rudolph. Îmi pare cunoscută povestea femeii (probabil curtezană) care îi oferă iubitului o poțiune ce îl adoarme, pentru ca ea să se poată preda, acuzată fiind de trădare și incitare la război civil.

6. Iacov și Rahela. Bietul Iacov, păcălit de tatăl Rahelei, după ce muncește 7 ani, o primește de soție pe fata cea mare a familiei, deși el o iubea pe cea mică. Motivul? ”Prin părțile noastre nu se pomenește s-o dăm pe fata cea mai mică înaintea celei mai mari”. Pentru a se putea însura cu Rahela, Iacov mai muncește pentru tatăl fetelor încă șapte ani.