“În lupta cu oamenii pentru binele naturii şi,

în final, pentru binele oamenilor”

Sloganul de mai sus aparţine organizaţiei non-guvernamentale Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta (SDD). Pe mine m-a cucerit din prima clipă şi sper ca acelaşi lucru să simtă şi cititorii mei. Organizaţia, după cum spune numele, luptă pentru protejarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi, din câte înţeleg, chiar a demonstrat prin rezultate concrete că poate oferi soluţii pentru problemele majore cu care se confruntă Delta Dunării. Să investeşti în educaţia tinerei generaţii pentru ca viitorul să fie mai bun decât prezentul mi se pare nu doar un lucru de bun simţ, ci mai ales o iniţiativă absolut necesară în condiţiile în care noi, adulţii, încă mai distrugem cu inconştienţă natura, fără să ne pese de consecinţe.

Deşi dreptul la educaţie pare să fie pentru toată lumea, posibilităţile sunt în realitate diferite de la zonă la zonă, motiv pentru care foarte mulţi copii de pe întinderea deltei Dunării renunţă mult prea repede la şcoală din cauza sărăciei. Le spune oare cineva că au aceleaşi drepturi ca şi copiii din capitală sau de oriunde altundeva? Le spune cineva că ei ar trebui, pe viitor, să fie primii care să protejeze natura înconjurătoare, să aibă grijă ca delta să îşi păstreze biodiversitatea? I-am putea sprijini în vreun fel pe aceşti copii şi, implicit, am putea ajuta la păstrarea biodiversităţii în Delta Dunării?

Consider că absolut orice iniţiativă care are ca scop conservarea deltei trebuie sprijinită prin toate mijloacele, căci ţara noatră are prea puţine comori şi prea puţini sunt cei care luptă să le păstreze în stare bună. Dacă şi voi aveţi acelaşi crez, dacă vă doriţi o lume mai bună, dacă vreţi ca delta să fie sănătoasă, dacă înţelegeţi că trebuie să investim în educaţia copiilor pentru ca toate astea să fie posibile, atunci haideţi ca împreună să facem în aşa fel încât toate astea să devină realitate.

Părinţii din întreaga ţară îşi pregătesc în aceste zile copiii pentru un nou an şcolar. Cred că este cel mai potrivit moment pentru a dovedi că românul se pricepe şi la fapte, nu doar la vorbe. Cumpărând rechizite şcolare în valoare de minim 100 de lei de la Depozitul de Papetărie în perioada 10 august – 20 septembrie 2015, fiecare dintre noi îşi aduce contribuţia, căci din aceasta sumă 5 lei vor fi investiţi în rechizite şcolare pentru copiii care locuiesc în zona deltei. Investind în educaţia acestor copii investim în viitorul nostru! Opţional, se poate dona orice sumă de bani către aceşti copii pe site-ul salvatidelta.ro.

“În satele din Deltă se întâmplă de ceva ani un fenomen îngrijorător: bălţile de peşte din care trăiau majoritatea familiilor au secat. Sunt zone unde oamenii doar supravieţuiesc şi pentru majoritatea adulţilor situaţia nu pare că se poate îmbunătăţi. Copiii sunt cei mai afectaţi, le lipsesc multe lucruri şi rata abandonului a crescut îngrijorător. Nu mai reprezintă nicio noutate faptul că sărăcia şi lipsa de educaţie a părinţilor sunt principalele cauze ale acestui fenomen. Judeţul Tulcea ocupă un loc „fruntaş” în privinţa abandonului şcolar.

Ne bazăm pe faptul că Delta va avea un viitor numai prin educarea tinerei generaţii.” – Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta

salvati delta