Skip to main content

Întrebarea spiridușului

Trăise întotdeauna în munte, într-o văgăună săpată de animale, apoi adâncită de ploile care căzuseră. Era timid și se ferea de ochii tuturor. Fugea de om, fugea de fiară. Căuta liniștea nopților de vară, căuta adăpostul oferit de zăpezile troienite, căuta câte o rază de soare strecurată prin frunzișul pădurii. Fusese alungat de poporul său, nici el nu știa bine din ce motive. Motive? Cui îi pasă? L-au simțit că este diferit și s-au temut de el.

Cum, nu știați că și spiridușii au spaimele lor ancestrale? Ca și oamenii, micii spiriduși se tem de tot ceea ce nu cunosc, de tot ceea ce este diferit. Așa a ajuns bietul Nogi să trăiască singur pe munte, ascunzându-se de toți și de toate. La câțiva ani după ce și-a clădit un culcuș pe partea vestică a muntelui, oamenii au adus niște mașinării uriașe cu care au săpat în munte și au făcut un tunel prin care să treacă trenurile.

Nogi, spiridușul drăgălaș, tremura ca varga ori de câte ori apărea acel monstru de fier, cu zgomotul său infernal. Își dorea să se întâmple ceva, orice, numai să scape de tunel. Anii au trecut, însă Nogi nu s-a putut acomoda cu trenurile. Într-o dimineață s-a trezit și a știut că s-a întâmplat ceva. Liniștea era nefirească. A așteptat ascuns în iarbă, dar trenurile nu au mai venit. Cu timpul, tunelul a fost acoperit de bălării, iar Nogi s-a liniștit și și-a continuat viața.

În această seară mi-a făcut o vizită. Ținea în mână poza pe care își dorise să mi-o arate. M-a întrebat și vă întreabă: ce sens a avut toată această nebunie? Pentru ce au distrus oamenii frumusețea muntelui? Se încumetă cineva să îi răspundă?

 

tunel

Comments
 • javra September 23, 2013 at 7:44 pm

  Aşa sunt oamenii. Dacă nu sunt banii lor, nu le pasă în ce sunt investiţi.
  Desigur, spiriduşii sunt mult mai judicioşi…

 • Adrian Manea September 23, 2013 at 9:50 pm

  Pe vremuri o făceau pentru o pâine, acum pentru distracţie!

 • alma nahe September 23, 2013 at 10:27 pm

  Pentru aur! Dar nici atunci nu-şi cunoşteau munţii drepturile!

 • Radu September 24, 2013 at 6:08 am

  Ehe, câte locuri din astea sunt în România sau aiurea! Probabil aşa este făcut omul.

 • Cuvânta September 24, 2013 at 11:16 am

  Ce dulce e spiridusul! Sa-i dai ceva bun cand te mai viziteaza.

 • Cris-Mary September 24, 2013 at 11:52 am

  Pentru exact acelasi motiv pentru care distrug totul in calea lor : avarie, bogatie si suprematie. Pacat insa ca nu au invatat si sa repare ce au stricat .. tai un copac – pui doi la loc, cam asa ar trebui sa functioneze dar din pacate nu e asa.

 • nespusdemult September 25, 2013 at 9:12 am

  Tuneluri există in toată lumea şi sunt utile, dar dacă distrugi mediul îl recreezi cumva!

 • Gabriela September 25, 2013 at 11:20 am

  Ce frumoasa poveste! Mi-a plăcut. Un tren și un spiriduș prinși în povestea unei fotografii de demult.

 • Adriana September 25, 2013 at 4:23 pm

  Spiriduş? Hmmm. Nu poate face vrăji să fie totul la loc?

 • Aniela Deby September 25, 2013 at 5:18 pm

  Unii oameni distrug tot.

 • zdwub September 26, 2013 at 6:23 pm

  Pentru ca traim intr’o era in care nimanui(nimanui de la conducere) nu’i mai pasa de frumusetea naturii si in care cel mai important este banul si atat

 • elly weiss October 2, 2013 at 9:37 am

  Pe-aici n-a mai trecut cam de mult trenul care trebuia sa treaca… Am vazut ca americanii au multe parcuri de distractii parasite sau semiparasite… Dogpatch e unul dintre ele. Deci a fost facut pentru a castiga bani. S-o fi si intamplat o vreme… pana ce altceva a devenit mai banos. Americanii nu-si pierd timpul cu afaceri nerentabile.

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.