O stradă oarecare din oraşul Ploieşti. Un primar oarecare, harnic nevoie mare, după cum spuneau gurile rele. O nouă idee de aruncat  banii pe fereastră. Stradă centrală, foarte circulată, dar prea îngustă pentru două sensuri de mers. Se ia geniala idee de a micşora trotuarele pentru a putea aerisi circulaţia.

O vară întreagă a fost praful omniprezent, la fel şi zgomotul. Echipe de drumari munceau în condiţii teribile, pe o căldură înăbuşitoare, la spart asfaltul, pus borduri noi, făcut alt trotuar şi asfaltat strada. Nici nu se întărise materialul întins pe stradă când a venit ordin de sus să fie schimbate conductele de apă, rămase probabil de la sfârşitul celui de al doilea război mondial.

Sfidând eforturile oamenilor, dar şi seceta care se prelungea, apa ţâşnea din pământ ca dintr-o fântână arteziană. Atunci am aflat o mulţime de amănunte legate de hidranţi subterani, robinete de aerisire (vezi pagina), dar şi despre faptul că sunt tot mai multe firme care comercializează aşa ceva. Profitând de faptul că aveam acces la internet, făceam comparaţii între piesele montate de muncitori. Găsisem robinete de aerisire pe eudis.ro. Le comparam cu cele de pe jafar.ro, spre amuzamentul soţului meu, care îmi spunea că nu e treaba mea să văd care sunt mai bune, că doar nu eu le plătesc. Ba da, şi eu plăteam la ele, pentru că totul se făcea pe banii primăriei, nu?

Aceste robinete sunt folosite la toate conductele de apă. Cu ajutorul lor, se introduce aer în conductele de dimensiuni mari, atunci când apar probleme, când coloana se rupe, adică fix ce se întâmplase pe strada cu pricina.

După ce s-a rezolvat şi cu conductele de apă, când totul părea terminat, oamenii şi-au dat seama că trotuarul a fost îngustat prea mult, că nu mai putea fi folosit şi au făcut reclamaţie la primărie. După câteva zile, s-au întors echipele de muncitori şi au luat-o de la capăt.

Au spart iar bordurile, au lărgit trotuarele, au îngustat strada, au pus alte borduri. Totul era nou şi frumos, dar exista o singură problemă. Pe banii cui se jucau de-a “uite trotuarul, nu e trotuarul, ba e trotuarul!”? O vară în care oamenii au circulat prin noroaie şi praf, o vară în care nu şi-au putut băga maşinile în garaj, o conductă de apă spartă, ca mai apoi, totul să revină la forma iniţială. Pentru ce toate astea?