Skip to main content

Într-o vară, in Ploiesti

O stradă oarecare din oraşul Ploieşti. Un primar oarecare, harnic nevoie mare, după cum spuneau gurile rele. O nouă idee de aruncat  banii pe fereastră. Stradă centrală, foarte circulată, dar prea îngustă pentru două sensuri de mers. Se ia geniala idee de a micşora trotuarele pentru a putea aerisi circulaţia.

O vară întreagă a fost praful omniprezent, la fel şi zgomotul. Echipe de drumari munceau în condiţii teribile, pe o căldură înăbuşitoare, la spart asfaltul, pus borduri noi, făcut alt trotuar şi asfaltat strada. Nici nu se întărise materialul întins pe stradă când a venit ordin de sus să fie schimbate conductele de apă, rămase probabil de la sfârşitul celui de al doilea război mondial.

Sfidând eforturile oamenilor, dar şi seceta care se prelungea, apa ţâşnea din pământ ca dintr-o fântână arteziană. Atunci am aflat o mulţime de amănunte legate de hidranţi subterani, robinete de aerisire (vezi pagina), dar şi despre faptul că sunt tot mai multe firme care comercializează aşa ceva. Profitând de faptul că aveam acces la internet, făceam comparaţii între piesele montate de muncitori. Găsisem robinete de aerisire pe eudis.ro. Le comparam cu cele de pe jafar.ro, spre amuzamentul soţului meu, care îmi spunea că nu e treaba mea să văd care sunt mai bune, că doar nu eu le plătesc. Ba da, şi eu plăteam la ele, pentru că totul se făcea pe banii primăriei, nu?

Aceste robinete sunt folosite la toate conductele de apă. Cu ajutorul lor, se introduce aer în conductele de dimensiuni mari, atunci când apar probleme, când coloana se rupe, adică fix ce se întâmplase pe strada cu pricina.

După ce s-a rezolvat şi cu conductele de apă, când totul părea terminat, oamenii şi-au dat seama că trotuarul a fost îngustat prea mult, că nu mai putea fi folosit şi au făcut reclamaţie la primărie. După câteva zile, s-au întors echipele de muncitori şi au luat-o de la capăt.

Au spart iar bordurile, au lărgit trotuarele, au îngustat strada, au pus alte borduri. Totul era nou şi frumos, dar exista o singură problemă. Pe banii cui se jucau de-a “uite trotuarul, nu e trotuarul, ba e trotuarul!”? O vară în care oamenii au circulat prin noroaie şi praf, o vară în care nu şi-au putut băga maşinile în garaj, o conductă de apă spartă, ca mai apoi, totul să revină la forma iniţială. Pentru ce toate astea?

Comments
 • Radu April 17, 2013 at 6:02 am

  Trebuie cheltuiti cumva banii contribuabililor ! :))

 • D-Petre April 17, 2013 at 9:05 am

  Pai trebuiau rasplatite firmele care au finantat campaniile electorale …cam asa e peste tot. Al nostru primar in prima zi cu soare a umplut orasul cu panselute … foarte frumos doar ca a tinut exact doua zile si au urmat doua saptamani de inghet si ninsori 🙁 … acum a replatat panselute – ghici pe banii cui ?

 • silavaracald April 17, 2013 at 10:38 am

  Wow, ce tehnică eşti!
  Mi-aş prinde urechile în toată fitingăraia aia. ;))

 • nespusdemult April 17, 2013 at 7:01 pm

  Povestea face parte din colectia de lecturi obligatorii a adultilor din Romania! Le citim des, in fiecare zi!

 • Kadia April 18, 2013 at 7:56 pm

  Lipsa de perspectiva si planificare defectuoasa. Pe bune, fara glume, chestiilea astea se intampla din cauza unui care gandeste doar pe jumatate.

 • elly weiss April 19, 2013 at 6:39 pm

  Pai pentru ca “cine face si desface, tot timpul are ce face” 🙂

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.