Am petrecut ziua de 1 mai într-un cadru aparent rustic, undeva la margine de oraș, acolo unde zona de vile abia construite se împletește armonios cu o altă zonă, despre care nu mi-aș fi imaginat vreodată că poate supraviețui atât de aproape de civilizație. Despre sălbăticia acestei zone voi povesti în alt articol. Astăzi vreau să aduc în discuție un subiect care ar trebui să ne intereseze pe toți, fie că locuim la bloc, fie că avem vile: Interfoane. De ce să vorbim despre interfoane? Pentru că în decurs de două zile mi s-a întâmplat să văd cum oameni din categorii sociale diferite pun același accent pe siguranță, pe securitatea casei și a familiei, iar acest lucru se poate realiza foarte ușor prin folosirea unor interfoane bune.

În zona de vile despre care aminteam mai sus, multă lume se adunase la o poartă pentru a discuta despre achiziționarea de noi interfoane. Să nu mă întrebați ce motive aveau să le schimbe pe cele vechi. Probabil își doreau ceva mai modern, mai eficient… Am auzit un nume – Electrogrup Proinstal Invest și am înțeles că majoritatea luase decizia de a cumpăra interfoane de la această firmă. Coincidență sau doar recunoaștere a unei firme bune, care oferă servicii de instalare și întreținere a sistemelor de acest fel, iată că aseară, în ședința de bloc, s-a discutat despre achiziționarea altor interfoane, de aceasta dată de la Electrogrup Proinstal Invest, căci sistemul pe care îl avem acum este destul de învechit, ne-a făcut uneori viața grea și nu îi mai mulțumește pe vecinii mei nicicum.

Nu știu alții cum sunt, însă eu chiar nu îmi mai pot imagina viața fără interfoane. E atât de bine să știi că ușa blocului rămâne permanent închisă, că nu mai au acces pe scara blocului tot felul de vânzători dubioși ori cerșetori care lasă mizerie în urmă, încât mă întreb uneori cum am trăit înainte să fie inventate interfoanele. Acum totul e cât se poate de simplu: dai comandă, vine firma specializată, îți instalează câte interfoane dorești, în așa fel încât să te simți permanent în siguranță, să știi că au acces în blocul tău numai ai tăi, familia, vecinii și prietenii. La fel este și pentru cei care nu locuiesc la bloc, ci au o casă, o vilă, un apartament în vreun ansamblu rezidențial modern. Toată lumea înțelege cât de importante sunt aceste sisteme pentru securitatea casei, a familiei, a bunurilor fiecăruia și din acest motiv toată lumea alege să instaleze interfoane.

Cei care locuiesc în vile știu că sunt mai precauți. Pentru cei care locuiesc la bloc aș avea un sfat: dacă tot ați instalat interfoane, încercați să vă bucurați de avantajele pe care le aduc. Degeaba aveți montate aceste sisteme, dacă voi lăsați deschisă ușa de la intrarea în bloc pentru a aerisi scara sau dacă descuiați ușa de la intrare atunci când sună cineva la interfon, fără să întrebați mai intâi cine este și ce anume dorește. I-am dat aceleași sfaturi unei doamne care îmi este vecină și care uneori mă scoate din minți cu nepăsarea de care dă dovadă. Nu e destul să ai interfoane. Trebuie să le și înțelegi rostul și să profiți de avantajele pe care le aduc în viața omului modern.