Am urmărit de curând evoluția unui copil de aproape 11 ani, în cadrul unui renumit concurs televizat de pe la noi. Mi-a trezit curiozitatea povestind despre faptul că primise cadou de la tatăl său o chitară, în urmă cu patru ani. Abia așteptam să îl aud cântând, să văd cât poate învăța un copil ambițios în patru ani, dar și ce impresie poate face unui public dornic de noutăți. Când primele acorduri de chitară au răsunat în sală, mi-au trecut fiori pe sub piele. Era un adevărat profesionist. Mi-am spus că orice copil ar trebui să aibă dreptul de a învăța să cânte la un instrument muzical, așa cum știu că se întâmplă în școlile din Italia. Nu se știe niciodată ce talent ascuns posedă micuții noștri.
Eu am făcut greșeala de a-i cumpăra copilului, când avea vreo patru ani, o orgă de jucărie, care nu ar fi putut scoate sunete plăcute nici măcar dacă ar fi fost atinsă de un profesionist. Atât. Normal că încântarea copilului a dispărut repede. Sau poate că nu avea nici un fel de înclinații spre muzică…, încerc eu să mă păcălesc astăzi. Consider că merită totuși încercat, mai ales că există o vorbă care spune că în orice activitate reușită, 99 % e transpirație și doar 1 % inspirație. Dacă fiecare părinte s-ar ocupa de acest aspect, poate că altfel de muzică s-ar auzi la radio și la concerte, poate că lumea ar fi mai bună, mai frumoasă, pentru că muzica unește, muzica nu cunoaște frontiere.
Fie că vă gândiți la viitorul copilului, fie că vă doriți chiar pentru voi o chitara clasica, o chitara acustica sau orice alt instrument muzical, sfatul meu este să alegeți întotdeauna ceea ce aleg profesioniștii, pentru că doar așa plăcerea de a cânta va fi adevărată, ba chiar veți putea spera să ajungeți cândva acolo unde sunt cei deja celebri. Dacă vă numărați deja printre profesioniști, cu siguranță știți cât de important este să ai un instrument muzical bun, care să poată reda exact sunetele pe care instrumentistul le dorește.
Probabil vă veți întreba și mă veți întreba unde pot fi găsite toate aceste instrumente muzicale. Nimic mai simplu: în acest magazin instrumente muzicale (clic pe link), locul de unde mulți muzicieni își cumpără instrumente muzicale, accesorii, echipamente de sunet live, echipamente de studio, software de muzică. Un lucru extraordinar mi se pare faptul că în acest magazin puteți găsi atât instrumente muzicale noi, cât și folosite, deci cu aceleași calități, dar cu prețuri mai mici. Aici găsiți chitare acustice de top de la Sigma Guitars, Fender, Freshman, Martin, Tanglewood, dar și piane digitale de la producători renumiți, Roland, Kawai, Yamaha sau Orla.
Pentru orice problemă sau nelămurire, în magazin puteți găsi specificații la fiecare produs, prezentări video, articole informative și o echipă de specialiști dornică să vă îndrume, să vă ajute, să ofere client service. Mă întreb de ce nu am avut norocul de a găsi un astfel de magazin pe vremea când învățasem pe de rost mișcările ce trebuiau făcute pentru a cânta la chitară un fragment din melodia filmului ”Lanțul amintirilor”. Poate că așa aș fi convins-o pe mama să îmi cumpere propria mea chitară…
Voi știți să cântați la vreun instrument muzical? Aveți vreun instrument muzical sau planuri de achiziție al unuia?
Da, am o chitara foarte interesanta acasa, e cam veche si lipseste cateva corzi (medii) dar nu am reusit sa mai iau lectii pentru a o folosi.. dar mi-am adus aminte de ea si cred ca o voi sterge de praf si voi invata macar cateva acorduri de pe internet!
Cred ca stiu ca le copil si ce concurs te referi. Si pe mine m-a impresionat cat de bine a cantat la doar 10 ani.
Sunt de acord cu tine si cred ca o educatie buna implica mai mult decat romana-matematica-limba straina. Un copil poate avea talent muzical, sportiv sau in domeniul artelor plastice sau al dansului sau teatru/film sau atatea altele. Exista atat de multe meserii, de oportunitati incat e limitativ sa ceri tuturor copiilor sa invete doar 3-4 lucruri si sa nu-i dai ocazia sa incerce si altceva.
Mi-ar fi placut sa stiu sa cant la pian… E “regele” instrumentelor muzicale, dupa parerea mea :)
Nu cânt la niciun instrument, deşi îmi place muzica, inclusiv cea clasică. Mă atrag foarte multe orga şi oboiul.
Eram copil când am visat o linie melodică. Mi-a plăcut tare mult, m-am trezit cu ea în gând şi, ca să n-o uit, am pus notele pe portativ. După o zi, două, am auzit la radio nişte muzică simfonică în primă audiţie. Nu mică mi-a fost mirarea, când am recunoscut melodia “mea”.
Cum s-a întâmplat asta, habar n-am. Eu visasem o linie melodică inexistentă la vremea aceea pentru public. N-o ştia decât compozitorul. Asta ar fi claraudiţie?
Uneori un instrument e orz risipit pe gaste, vorbesc de mine desigur, mi-a luat mama chitara, mi-a donat acordeonul, m-a alergat bunica-miu cu o colectie de fluiere, degeaba, mai rau uram orele de muzica pentru ca eu si instrumentele alea nu aveam nimic in comun.
p.s. copilul avea aproape 11 ani ;)) mi sa parut prea tare cand a zis asta!
Intr-adevar, toti copiii ar trebui macar sa incerce sa cante la cateva instrumente pentru a vedea daca vreunul dintre ele le produce fiori. La fel si cu sportul, cateva incercate pentru a vedea daca au inclinare pentru unul sau altul dintre ele.
Este evident că, pe lângă cumpărarea de instrumente muzicale, e necesar să dăm copilul pe mâna unui profesionist, altfel e greu să descopere farmecul muzicii zdrăngănind aiurea la chitară sau la pian. Iată la ce sunt bune ”cercurile” de la cluburile copiilor, pe unde mai există…
stii de cand imi doresc sa invat sa cand la chitara? am tot zis ca o sa imi cumpar una insa deocamdata nu am gasit pe nimeni dispus sa piarda timp cu mine sa ma invete principiile de baza :d