Anul trecut, in toamna, ne venise ideea de a ne deschide o mica afacere, ca sa nu mai muncim la altii. Ne-am interesat de toate cate ne-ar fi trebuit. Pentru afacerea noastra, inceputul era relativ usor. Aveam nevoie de produsele pe care urma sa le folosim. Le-am cumparat. Apoi ne-am orientat catre online, caci in secolul acesta, daca nu esti pe internet, nu existi. Stiam de unde pot cumpara domenii cu terminatia de .ro, insa habar nu aveam cum sa procedez pentru a achizitiona un domeniu .co.uk.

Intr-un final am afla si am luat domeniul care ne trebuia. Am cumparat o tema pentru profesionisti (care inca imi mai da batai de cap, caci e prea grea pentru priceperea mea) si am facut poze pe care astazi ma bate gandul sa le vand, pentru ca au iesit perfecte. Dupa ce am investit niste sute de lire in toate astea, ne-am razgandit si am renuntat la ideea acelei afaceri. Domeniul exista, site-ul este in picioare, desi gol. Poate ca intr-o zi, candva, ne vom intoarce la ideea de a ridica o asemenea afacere.

Pana atunci, ma ocup de bloguri. Am deja trei domenii cumparate din Romania, chiar daca pe unul dintre ele scriu in limba engleza. L-am ales cu terminatia .com tocmai pentru a-l putea folosi extern. Blogurile unde scriu in romana sunt, dupa cum stiti deja, pe .ro. Va sfatuiesc si pe voi, daca vreti sa activati in Romania, fie ca visati la un blog pe domeniu propriu, fie la un site, magazin online, afacere etc, sa alegeti un domeniu cu terminatia .ro.

Preturile nu sunt chiar mari, mai ales pentru cei care stiu ca vor sa castige bani din blogging sau cu vreo afacere pe internet si puteti beneficia de anumite reduceri daca alegeti si gazduirea de la aceeasi firma. Daca nu stiti cum puteti face bani din blog, am pe vieneland.ro un articol care contine destule informatii, atat pentru cei care sunt la inceput de drum, cat si pentru cei care au nevoie de idei i plus fata de ceea ce deja cunosc.

Revenind la ideea acestei postari, insist pe faptul ca este foarte usor sa inregistrezi un domeniu. Dati clic pe linkul de mai sus pentru a ajunge in locul potrivit. Acolo veti gasi optiunea de a verifica disponibilitatea domeniului. Asta inseamna ca ati ales un nume reprezentativ pentru blogul/afacerea voastra. Un nume cat mai scurt si mai usor de tinut minte. Il introduceti in caseta respectiva, selectati terminatia dorita (.ro, .com, .eu, .org etc) si verificati. E posibil ca domeniul sa fie deja luat de catre altcineva, caz in care va trebuie sa cautati alt nume.

Daca domeniul este disponibil, nu va ramane decat sa il cumparati. Tot de pe site-ul spre care am pus link puteti cumpara si gazduirea. Fara gazduire, degeaba aveti domeniul, caci el nu va fi vizibil pe internet. Aveti grija, atunci cand alegeti gazduirea, sa discutati inainte cu firma la care alegeti hostingul sau cu o persoana priceputa. In functie de asteptarile pe care le aveti trebuie sa alegeti planul tarifar. Ca sa intelegeti clar, va spun ca un blog nu consuma la fel de multe resurse cum consuma un magazin online, de exemplu.

Cand aveti domeniul si gazduirea, puteti trece la aranjarea site-ului. Aveti nevoie de o tema si de cineva priceput care sa va faca setarile de baza. Daca nu va pricepeti, va garantez ca, in timp, veti invata, caci nevoie il sileste pe om. Daca am reusit eu sa invat, oricine poate invata.

Despre cei de la gazduire.ro am scris pe celalalt blog in urma cu cativa ani. Nu mi-am schimbat parerea.