Deşi nu am cunoscut pe nimeni care să se drogheze, ştiu şi eu, ca orice om, de ravagiile pe care drogurile le fac, mai ales asupra tinerilor, care se lasă  uşor influenţaţi. Mă uitam aseară la o emisiune care avea cumva legătură cu ceea ce vreau să spun astăzi.

O englezoaică dependentă de heroină s-a hotărât să renunţe la drogul pe care îl folosea de câţiva ani şi care o transformase într-o epavă. Cu ajutorul unei organizaţii de caritate a ajuns la un templu budist, unde călugării oferă gratuit sprijin celor care vor să reînceapă să trăiască, să ducă o viaţă normală.

După ce a fost percheziţionată la intrare, femeia, luată prin surprindere, a fost trimisă direct la “dezintoxicare”. Dintr-un amestec de 109 plante, călugării budişti fac o băutură ce provoacă vomă, obligând organismul să elimine drogul cu care a fost îmbuibat. Timp de 5 zile, englezoaica, intrată în sevraj, a băut din acel amestec şi a vomat, a zăcut şi s-a văitat, a plâns şi s-a ghemuit în patul de la mănăstire.

Au urmat alte 24 de zile grele, în care i s-a vorbit despre budism, a asistat la tot felul de discutii de grup, după care i s-a dat drumul să plece acasă. La două luni de la întoarcerea în Anglia, încă nu se atinsese de droguri.

Dar această femeie este un caz norocos, a avut şi ea ambiţie, şi-a dorit să trăiască lucidă alături de fiul ei. Nu toţi au o asemenea şansă, din păcate.

Cei mai mulţi ajung să îşi “ardă” creierul, să calce greşit sau chiar să moară.

Probabil ştiţi deja cât sunt de optimistă, de visătoare, de … cu capul în nori, aşa că nu vă veţi mira aflând că vreau să susţin campania iniţiată de Raluca şi colegii ei, campanie pe care au numit-o sugestiv “Drogul- Paradisul infernului”, pentru a aminti tuturor că fericirea dată de droguri este doar o iluzie care îi aruncă în infern pe cei care încearcă.

În ce constă această campanie? Sub sloganul “Nu-ţi vinde sufletul drogurilor”, aceşti adolescenţi vor să promoveze alternative sănătoase de petrecere a timpului liber şi să informeze tinerii cu privire la riscurile majore la care sunt expuşi din momentul în care se apucă de acest viciu.

Vor să realizeze un parteneriat cu CEPECA(Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog) şi DSP(Direcţia de sănătate publică), ceea ce dă un plus de seriozitate acestei iniţiative.

Mai multe detalii legate de programul iniţiat de ei puteţi găsi la Raluca.

Nu ştiu încă ce voi face, dar sigur voi încerca să mă implic activ, nu doar scriind pe blog, pentru că este inuman ca setea de îmbogăţire a unora să distrugă vieţile unor copii nevinovaţi.