Skip to main content

Îndobitocirea omului de către om

Am adormit cu Stanislaw Lem în brațe și am visat întreaga noapte roboți având calități și păcate omenești, dar și oameni care se purtau ca niște roboți mai mult sau mai puțin defecți. Degeaba m-am spălat dimineață pe ochi și am băut o tonă de cafea; roboțeii continuau să mișune în jurul meu, să vorbească sacadat, să distribuie fără prea mult discernământ tot ce le ieșea în cale. Supărată, mi-am spus că îndobitocirea omului de către om nu este departe de a fi înfăptuită.

Am plecat de pe facebook și am deschis televizorul. Primul post care mi-a ieșit în cale transmitea, prin vocea unei domnișoare entuziasmate, un mesaj care mi-a ridicat supărarea la cote alarmante. Am evitat apoplexia râzând în hohote de tâmpenia abia auzită: “Prin ce metamorfoze spirituale a trecut Elena Udrea…”.

Nu-s nici eu prea isteață, dacă îmi imaginez că abia acum se înfăptuiește îndobitocirea omului de către om. Probabil începutul este undeva în trecutul foarte îndepărtat al planetei, în vremea când primii doi oameni s-au întâlnit. Acum nu facem altceva decât să ne mințim unii pe alții, să ne mințim singuri, să credem numai ceea ce ne convine, să ne lăsăm păcăliți de vorbe frumoase și de false străluciri. Continuăm munca subtilă începută de strămoși.

libris.ro

-Aș, da’ de unde! Nu mi-a fost teamă nici o clipă de una ca asta – spuse cu un zâmbet rece Barion Gură de Gheață. Știam de la bun început că n-o să înțeleagă nimic. Dacă ar fi avut măcar un dram de minte, n-ar fi venit la noi. Ce-i folosesc unei ființe care trăiește sub lumina soarelui nestematele de gaz și stelele argintii de gheață?

Crionizii tare se mai minunară de marea înțelepciune a lui Barion și se întoarseră împăcați la casele lor, unde-i aștepta gerul cel plăcut. De atunci nimeni n-a mai încercat să cucerească Crionia, căci Cosmosul a început să ducă lipsă de proști, deși unii spun că mai sunt încă destui, dar că nu cunosc drumul…” – fragment din Ciberiada, carte de povestiri scrisă de Stanislaw Lem

ciberiada

Să nu distribuiți acest articol! Nu e nici despre vindecări miraculoase, nici despre vedete ale momentului, nici despre cum să câștigați la loto fără ca măcar să jucați. Este doar despre noi – oamenii de rând, despre noi – cei care încurajăm zi de zi minciuna, hoția, îndobitocirea unei întregi țări.

Comments
 • Bratu Gabriela September 6, 2016 at 10:10 pm

  da…noi suntem de vina. ii incurajam, ii privim, le facem rating, si uite-asa apar tot felul de idioti la tv si cred ca au dreptul sa-si dea cu parerea. pacat! dar ne-am facut-o cu mana noastra.

  • Vienela September 6, 2016 at 11:08 pm

   Si am senzatia ca asta e doar inceputul…

 • cristina dragomir September 6, 2016 at 11:06 pm

  Nu l-am distribuit, stai linistita! Eu sunt fan Udrea, n-aveam cum! Plus ca nu imi place cartea asta care vorbeste despre posibilitatea disparitiei prostilor din univers.

  • Vienela September 6, 2016 at 11:08 pm

   :)))))))))))) Esti cea mai tare!

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.