Puţin speriat de modificările făcute de Senatorii din Comisia pentru Educaţie în legătură cu examenul de bacalaureat, băiatul meu a decis că a sosit momentul  în care trebuie să se apuce serios de învăţat. Sper să nu fie vorba doar de entuziasmul primelor zile de şcoală.

Împărţit în două tipuri de examen, bacalaureatul diferenţiat le va permite elevilor să aleagă între a continua studiile, dând bacul naţional şi a se angaja pe baza diplomei obţinute la bacul profesional.

Alegerea unui singur tip de examen le va restrânge elevilor opţiunile de viitor, aşa că Ionuţ al meu este hotărât să încerce ambele variante, pentru a nu avea surprize neplăcute. Bine-nţeles că asta înseamnă mult mai multă muncă, pe care aseară părea decis să o ducă la bun sfârşit. Am discutat mult pe această temă şi m-am mirat de hotărârea de care dădea dovadă.

Chiar de astăzi va începe să înveţe la română. În programa de bacalaureat sunt în jur de 20 de opere literare(pe baza uneia dintre ele va trebui să redacteze un eseu-aici se simte el nepregătit), din care el cunoaşte foarte bine doar câteva, ceea ce înseamnă că îl aşteaptă zile lungi, în care va trebui să citească mult, să lucreze şi mai mult.

La matematică şi la engleză nu vor fi probleme mari, cel puţin în teorie. Îndoielile au apărut când mi-a spus că vrea să aleagă fizica, materie pe care clasa lui nu a avut-o în programă anul trecut şi nu o va avea nici anul acesta. Totuşi, el la fizică vrea să dea examen. Văzându-l atât de hotărât, i-am propus să îl dau la meditaţii, pentru că mie fizica mi s-a părut o materie imposibilă, inaccesibilă. Nu. Băiatul meu vrea ca în primul semestru să încerce să înveţe singur folosindu-se de manuale, culegeri, internet şi doar dacă îşi va da seama că nu poate, să apelăm la un profesor.

Despre bacalaureatul profesional, care  va conţine probele de competenţe, proiectul/proba practică şi teza scrisă la educaţie antreprenorială, încă nu am discutat, pentru că nu am avut destul timp şi nici nu părea îngrijorat. Îngrijorată sunt eu, văzându-l atât de linistit. Încă i se mai pare că are destul timp la dispoziţie pentru a învăţa.

Credeţi că ar putea învăţa singur la fizică tot ce predă un profesor în doi ani de şcoală? Sunt realmente îngrozită şi nu înţeleg de ce nu vrea să dea la chimie, materie unde se descurcă bine şi care reprezintă specificul liceului la care învaţă.