Skip to main content

Cărțile din pat, încercând să mă seducă…

Nu sunteţi urâte, ci doar nepotrivite pentru mine. Probabil alţii vă apreciază la adevărata voastră valoare sau … poate că nu aveţi valoare. Aţi intrat fără ruşine în patul meu, v-aţi odihnit pe perna mea, mi-aţi mângâiat tot ce am mai de preţ cu pletele voastre parfumate, mi-aţi sărutat ochii uneori înlăcrimaţi, mi-aţi dăruit zâmbete, sperând că aşa mă veţi putea seduce. Nu aţi reuşit. Insistenţa voastră m-a deranjat. Sufletul meu nu poate fi cumpărat cu trucuri ieftine. În ultimii doi ani, multe s-au strecurat în patul meu, prea puţine mi-au rămas în suflet. Despre câteva dintre ele, în câteva cuvinte, mai jos.
Cărţi. Despre cărţi vorbesc… 😛 Şi, pentru că este vară, pentru că suntem la mare sau doar visăm marea, să ne delectăm cu o leapşă interesantă:

1. Drumul către mare: o carte pe care ai aşteptat de mult să o citeşti.

Floarea de loldilal. Toată lumea vorbea despre ea, aşa că am comandat-o (de curând am mai comandat două exemplare, pentru a le face cadou) şi nici măcar o clipă nu am regretat. Ea se numără printre cele care au reuşit să mă seducă.

“Daca simti sub talpile goale pamantu si-ti aduni mintile, pustiite de ganduri si patimi, si te vrei orb si surd la lumina si la zgomotu vietii, atuncea simti… Simti cum urca-n tine si vaier, si vuiet… Simti vorbele sufletelor moarte si le poti barem rosti, de nu le poti totdeauna pricepe…” (Rapa amagirilor)

floarea de loldilal

2. Răsăritul de soare: cartea la a cărei lectură abia aşteptai să te întorci după ce te trezeai dimineaţa.

Wyrm. Iubesc această carte, îl iubesc cu întreaga mea minte pe cel care a scris-o.

“Nu sunt copilasul unui heptarh neajutorat ai carui servitori l-au facut sa devina bleg. Nu voi refuza calea pe care mi-a rezervat-o profetia, dar nu voi fi nici pe jumatate atat de blajina pe cat se crede. Voi fi mai mult decat un adversar pe masura lui Unwyrm, oricine ar fi acesta.”

wyrm

3. Apus de soare: o carte pe care ai stat să o citeşti noaptea.

Regii nisipurilor. Am citit-o la 20 de ani; noaptea. Am recitit-o la 40 de ani; noaptea.

“…Kress incepu sa desluseasca deosebiri subtile de tehnica si executie. Rosii erau cei mai inventivi; folosisera paiete minuscule de ardezie pentru a reda parul lui argintiu. Idolul alb i se paru tanar si malitios, in vreme ce chipul faurit de negri -desi virtual acelasi, trasatura cu trasatura- avea un aer intelept si binevoitor. Ca intotdeauna, regii de nisip portocalii fura ultimii si cei din urma.”

regii nisipurilor

4. Perla din scoică: o carte de la care nu aveai mari aşteptări, dar pe care ai considerat-o excepţională după ce ai terminat-o.

Lupul de stepă. Citită cu încântare şi groază, căci prea mult din mine se regăsea în paginile ei.

“Cu toate ca nu stiu decat prea putine despre viata lupului de stepa, am toate motivele sa presupun ca parintii si invatatorii sai iubitori, dar severi si foarte piosi, l-au educat intr-un spirit care pune la baza educatiei “infrangerea vointei”. Numai ca acestui elev nu reusisera nici sa-i nimiceasca personalitatea, nici sa-i infranga vointa, caci era mult prea puternic si dur, mult prea mandru si plin de spirit.”

5. Arsură de soare: o carte care te-a enervat rău, cu care ai avut o experienţă neplăcută.

La capătul curcubeului. Ea face parte dintre cele care s-au tăvălit multe nopţi prin patul meu, fără să reuşească să mă facă să tresar.

la capatul curcubeului - carte

6. Valurile mării: o carte care a fost multă vreme pe val şi care ţi-a plăcut şi ţie.

Memoriile unei gheişe. M-a vrăjit şi m-a făcut să scriu câte ceva despre copila nomadă.

7. Caniculă: o carte care ţi-a dat bătăi de cap, pe care ai citit-o greu.

Centrul de comandă. Mi-e greu şi să caut un citat în ea, atât de tare m-a obosit. 🙂

8. Briza mării: o carte simplă, pe care o consideri lectura ideală pentru vacanţă.

Casa molimei. Lejeră, plăcută, fără profunzimi care să îţi pună mintea la contribuţie.

9. Bronz: o carte care a lăsat o amprentă asupra ta.

Misterul regelui – despre scris. Oricât ai reciti această carte, tot mai găseşti ceva de învăţat.

“Un corolar amuzant: cel mai mare sustinator al Dezvoltarii Intrigii din secolul nostru s-ar putea sa fie Edgar Wallace… a inventat si brevetat un dispozitiv numit Roata Intrigii Edgar Wallace. Daca te aflai intr-un punct mort al Dezvoltarii Intrigii sau daca aveai nevoie imediat de-o Lovitura de Scena, invarteai pur si simplu Roata Intrigii si citeai ce aparea in ferastruica: “o sosire neprevazuta”, de exemplu, sau “eroina isi declara iubirea”. Se pare ca draciile astea s-au vandut ca painea calda.”

10. Vacanţa de vară: o carte care ţi-a plăcut mult, dar apoi ai regretat că ai terminat-o aşa de repede.

Amintirea pământului. Fără nici un dubiu. Dacă nu ar fi existat Orson Scott Card, viaţa mea ar fi fost mai tristă, pustie.

“Daca alegerea lui era libera atunci insemna ca liber alesese sa ucida un om care zacea neajutorat pe strada. Era mult mai bine sa creada ca Sufletul Suprem il silise sau il pacalise ca s-o faca. Sau ca ceva din genele sau influenta inaintasilor lui il fortasera sa faca asa ceva. Era mai bine sa creada ca nu avusese de ales, decat sa se chinuie intrebandu-se…”

 amintirea pamantului

Comments
 • […] Vienela Dana Griska Contele Amiralul Alina Spanac Emil Andrei […]

 • Andra August 16, 2014 at 4:20 pm

  Se pare ca tocmai m-ai convins sa cumpar si sa citesc si eu Floarea de loldilal. Ai avut-o si ai scris despre ea si la concursul lunii iulie, parca, si acum zici ca ai si comandat-o in atatea exemplare, deci trebuie sa fie foarte interesanta. Revin cu detalii.

 • Javra August 16, 2014 at 9:52 pm

  Mă gândesc cu groază ce în urmă sunt cu lectura. N-am citit decât trei dintre cărţile amintite de tine.

 • Rudolph Aspirant August 24, 2014 at 7:27 pm

  O leapsa noua ! Am sa o preiau si eu, chiar daca mi se pare cam complicata. Am creat si eu 2 recent, insa am fost cam grabit si nu am invitat asa pe nimeni in mod special, doar le-am trantit acolo si gata, plus nici eu nu am rezolvat decat una dintre ele. Zau, ce fel de lepse sunt astea ca ale mele, care nu ma tenteaza nici pe mine sa depun efortul sa le rezolv, sau macar sa invit pe altii sa se chinuie ei cu ele, nu stiu.

  • Vienela August 24, 2014 at 7:38 pm

   Vin maine sa vad ce lepse ai pregatit. Chiar imi lipseau lepsele tale, mereu surprinzatoare. 🙂

 • vavaly August 25, 2014 at 8:46 pm

  am citit uimita lista ta de lecturi . uimirea vine din faptul ca nu stiu nici o carte din cele amintite de tine si nici un autor. trebuie sa remediez situatia, altfel ce fel de fragene mai suntem noi ? 🙂

 • […] Astăzi (28 august 2014)… este prima mea zi de concediu. Cât va dura nu ştiu, dacă voi intra măcar pentru a-mi verifica mailurile, iar nu ştiu. Cert este că (măcar) până luni am de gând să nu mai scriu nimic, să nu fac nimic. Mi-e dor de cărţi, mi-e dor să lenevesc citind, mi-e dor să mă las sedusă… […]

 • Însemnări din subterană | Iubesc Viaţa September 19, 2014 at 8:46 am

  […] lor, am făcut eforturi pentru a înţelege unele recenzii, căci nu sunt scrise aşa cum scriu eu lepşele de pe blog. Am găsit rânduri ce nu mai există nicăieri pe internet în limba română, lucru pentru care, […]

 • Bratu Gabriela August 25, 2016 at 8:07 am

  Misterul regelui…e o carte memorabila. Indiferent daca scrii sau nu. Mie mi-a placut enorm, am avut ce invata, chiar daca nu scriu decat pe un blog. sunt cateva reguli de bun simt care se pot aplica pentru orice fel de scris. Stephen King ramane regele… cep putin din punctul meu de vedere. A demonstrat ca e un maestru pe toate planurile

 • Deea August 25, 2016 at 8:26 am

  Nu am citit cartile mentionate de tine, dar mi-au starnit interesul.

 • vyo vyoleta August 25, 2016 at 8:33 am

  Nu am citit pana acum aceste carti , dar m-ai facut foarte curioasa.

 • Lorette -White Charm August 25, 2016 at 8:34 am

  Pentru ca vara se apropie de sfarsit am devenit putin melancolica si voi completa din aceasta leapsa urmatoarea categorie: Vacanţa de vară: o carte care ţi-a plăcut mult, dar apoi ai regretat că ai terminat-o aşa de repede – Pânza de păianjen – Cella Sergi . Este una dintre cărțile mele preferate și îmi place să o citesc doar varaaa…..

 • Irina Sima August 25, 2016 at 8:52 am

  Sunt total in urma cu cititu;. Pe mine ma intereseaza mai mult literatura hindusa. 🙂

 • Irina Sima August 25, 2016 at 8:53 am

  *cititul

 • Mihaela August 25, 2016 at 9:07 am

  Dintre cartile enumerate eu am citit doar Memoriile unei gheise si mi-a placut foarte mult! Am vazut si filmul. Acum in patul meu salasluieste romanul Vin ploile si parca aduce cu el un iz de toamna.

 • simona mihalache August 25, 2016 at 12:29 pm

  Nici eu nu am citit ce carti ai recomandat dar cand o sa fac o noua achizitie in materie o sa le am in vedere

 • Raluca August 25, 2016 at 12:29 pm

  Greu sa decid ce anume sa citesc de aici. Toate par interesante! 🙂

 • Raluca Brezniceanu August 25, 2016 at 5:35 pm

  E culmea, n-am citit niciuna din cartile astea. Sper sa mai indulcesc pastila daca spun ca am citit altele scrise de acesti autori ( a nu se intelege ca de toti).

 • Georgiana Sabina August 25, 2016 at 9:49 pm

  Suna interesant ceea ce zici tu aici

 • Oana Alexandru August 25, 2016 at 9:54 pm

  Se termina vara…gata cu plimbarile in parc…..ma bag la citit 🙂

 • doina racoti August 25, 2016 at 9:57 pm

  Spre rusinea mea nu am mai citit de multisor o carte. Rusine si facebookului care m-a corupt.

 • Claudia`s Choice August 25, 2016 at 10:17 pm

  Din lista ta, am citit doar Memoriile unei gheishe. Mi-a placut foarte mult!

 • Alina Ceoaca August 25, 2016 at 10:23 pm

  Wow ce leapsa interesanta, am ramas in urma cu cititul rau…dar incerc sa recuperez.

 • Lamiita Petre August 26, 2016 at 7:19 am

  Iarta Doamne pacatoasa de mine ca citind titlu postarii mi-a fugit imaginatia la cele lumesti. Da, mi-e dor sa citesc. NU ma intreba de ce nu o mai fac, scuza e stupida.

 • Mircea Ionita August 27, 2016 at 1:32 pm

  Perfect, nu mai am nici o scuza sa ma apuc din nou de citit

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.