De câte ori mă aflam în preajma lui, simţeam că nu ne potrivim. Îmi repugna culoarea lui bolnăvicioasă, galbenă şi pielea ridată, albicioasă pe alocuri. Mirosul pe care îl răspândea şi cu care eu nu eram obişnuită, nu părea a fi dintre cele mai plăcute, iar asta nu reuşea decât să mi-l facă mai antipatic. Aş fi vrut să mă îndepărtez de el, să ies la aer curat, să nu mai văd pofta din ochii celorlalţi.

Îl pipăiau, îl dezmierdau, îi aduceau osanale care mi se păreau nemeritate. El rămânea calm, senin, de parcă toate astea i s-ar fi cuvenit. Prietenii mei mă chemau insistent, mă rugau să îl ating si eu, să îi simt pulsaţia, să îl adulmec. Ventilatorul aflat în mijlocul camerei, precum o barză în vârful cuibului, în loc să mă scape de căldura care îmi invada corpul, îmi trimitea emanaţiile gălbejitului. Comportamentul deşănţat al prietenilor mei mă uimea şi mă înfiora.

O priveam îngreţoşată pe buna mea prietenă cum atingea pielea zbârcită. Degetul ei curios aluneca peste carnea moale. Seminţe alb-gălbui se preling domol în jos, spre covorul de lână cu arabescuri (apropos, daca va ploua pe covorul de lana sau daca il udati din greseala, incercati sa il uscati rapid, pentru a nu-l strica). Le urmăresc fascinată coborârea lentă, ca într-un film redat cu încetinitorul. Prietenii mei, aflaţi parcă sub influenţa unor narcotice, îşi înfig pe rând dinţii în carnea galbenă. Se miră de parfumul ei şi mă roagă insistent să gust şi eu.

Parcă eram în transă. Mă văd apropiindu-mă greoi de el, mă văd punând mâna pe zbârciturile sale, mă văd îndepărtând cu degetul sămânţa galben-albicioasă, mă văd muşcându-i carnea galbenă. În gură mi se răspândeşte un parfum uluitor, care mă face să uit de mine, de locul în care mă aflu, de toate gândurile urâte pe care le-am avut. Cum l-am putut respinge atâţia ani? De ce nu i-am crezut pe cei care mereu mi-au spus că este cel mai bun şi mai aromat fruct?

pepene galben

Nu mă mai pot opri. Muşc din felia de pepene galben şi zeama lui parfumată mi se prelinge pe degete, mă îmbată, mă face să îmi pierd capul de plăcere. Văd bucuria şi uşorul reproş din ochii prietenilor mei. Le zâmbesc afectuos şi mănânc mai departe, de parcă de asta ar depinde viaţa mea. A fost prima mea întâlnire cu miraculosul pepene galben (daca va intrebati de beneficiile pepenelui galben, trebuie sa stiti ca este sursa majora de vitamina A, vitamina C. acid folic, vitamina B6, intaritor al sistemului imunitar), care mi-a rămas de atunci în suflet şi pentru care renunţ la orice alt fruct în mijlocul verii.

pepene galben