Văzând la Aniela acest articol, mi s-a părut mai uşor să vin în completarea ideii, decât să las un comentariu, poate neclar, pe blogul ei. Era vorba acolo despre bărbaţii care folosesc produse de machiaj şi se încheia cu intrebarea: V-ar plăcea să aveţi lângă dumneavoastră în pat un asemenea bărbat? Răspunsul meu:

Primul bărbat machiat pe care l-am văzut mi-a fost profesor de chimie în liceu şi a stârnit destule râsete când a apărut cu părul vopsit negru, obrajii pudraţi cu roz, buzele date cu strugurel şi unghiile lăcuite. În neştiinţa noastră ne imaginam că este cam ţicnit, mai ales că de la el am învăţat mai multe noţiuni de rugby (sport despre care vorbea la fiecare oră) decât  chimie. După ani, când am aflat că există bărbaţi care se iubesc cu bărbaţi, am crezut că era unul dintre ei. Acum cred că încerca să ascundă părul albit timpuriu şi paloarea feţei.

Dar am avut şi un vecin care este homosexual şi care nu şi-a ascuns niciodată orientarea sexuală, ieşind pe stradă coafat şi machiat ca o doamnă. Deşi a încasat multe palme de la viaţă, vecinul meu nu s-a abătut de la drumul lui. A făcut o şcoală post-liceala, a reuşit să isi deschida propria afacere.

Am cunoscut un băiat care, lăudat fiind mereu pentru genele sale lungi, făcuse o obsesie şi nu mai ieşea din casă până nu le întorcea şi le dădea cu o tonă de rimel.

Cred că oamenii complexaţi de anumite probleme ale tenului, homosexualii sau narcisiştii fac parte dintre bărbaţii care folosesc produse de machiaj.

Dar descopăr că nu pot nici acum să răspund clar la întrebarea Anielei. Narcisiştii nu îmi plac sub nici o formă, un bărbat căruia îi plac bărbaţii nu îmi poate fi decât soră (sau prietenă), iar cei care sunt complexaţi de aspectul lor ar mai avea nevoie de încă un articol.