Skip to main content

În familia mea se moare de frică

Se plângea de câteva săptămâni. Durerea care pornea din umăr și cobora până în vârfurile degetelor nu îi mai permitea să facă eforturi și uneori nici măcar să doarmă nu o lăsa. Își simțea degetele amorțite. Temeri de tot felul ne invadau mințile. Până la urmă a decis să meargă la medic pentru a afla ce se întâmplă, doctore. Mă temeam de tot ce e mai rău. Am așteptat cu sufletul la gură, căci tare îmi e dragă persoana în cauză. Aproape că mi-a stat inima în loc dimineață, când mi-a spus că are anevrism. Știam că nu e de bine. Am verificat pe internet și temerile mi-au fost confirmate. I-am spus să lase țigările și să nu mai facă efort. Am evitat discuția despre gravitatea bolii, însă în mintea mea deja se formau scenarii de groază. Persoana s-a înveselit brusc și mi-a spus că de fapt nu are anevrism. Pur și simplu nu își mai amintește numele afecțiunii, dar (parcă) era ceva asemănător cu anevrism. De fapt, e doar un deranj cauzat de o mișcare bruscă a mâinii. 

Am înjurat, am așteptat să dispară frica, am râs și am lăsat o amintire să iasă la suprafață. Da, frate, în familia noastră se moare de frică, nu de boli. Cam așa s-a întâmplat și în urmă cu 15 ani, când ai mei mi-au spus că a venit rezultatul analizelor pe care le făcusem. Avea mama în casă o carte uriașă despre toate bolile pământului și a verificat acolo ținând cont de valorile analizei. Singura problemă a fost că ea s-a uitat la capitolul despre sânge, iar analiza mea era la urină. Așa am fost câteva ore bolnavă de leucemie, așa această persoană dragă mie a avut astăzi, pentru câteva minute, anevrism. Jur, eu nu mor de vreo boală, ci de frică. :)))

Anevrismul reprezintă o formațiune vasculară cu aspect tumoral, localizată pe traiectul unei artere (cel mai des) sau vene. Se prezintă ca o dilatare (ca un sac) a vasului sanguin și poate fi localizat oriunde în organism. Cu toate acestea, cel mai adesea el se dezvoltă în segmentul abdominal al arterei aortice și la nivelul vaselor creierului (anevrism cerebral). În majoritatea cazurilor este asimptomatic.

Termenul se mai folosește – în cadrul unor cuvinte compuse, pentru o descrie condiția în care apare o dilatație patologică segmentară situată la nivelul peretelui inimii – cel mai frecvent situată la nivelul ventriculului stîng și adesea consecința unuiinfarct miocardic transmural.” – anevrism wikipedia

Comments
 • Nusa April 8, 2016 at 8:17 am

  Mda! Nu stiu cum, dar de aici eu am inteles ca fumatorii inveterati ar fi bine s- o mai rareasca! E doar o observatie, nici macar un sfat.

  • Vienela April 8, 2016 at 8:34 am

   Da, tigarile chiar sunt o problema, din cate am citit pe internet. 🙁

 • Alma Nahe April 8, 2016 at 10:00 am

  🙂 În a mea se moare cu mult curaj.

  • Vienela April 15, 2016 at 6:04 am

   🙁 M-a impresionat teribil bunica ta… E greu de uitat…

 • Mihaela April 11, 2016 at 12:23 pm

  De frica si de Internet, ca sa zic asa. La noi cum are cineva un simptom, imediat citim pe net si de acolo ne umplem de groaza. Ca in final sa ajungem la medic si sa aflam ca nu e nimic grav. Cel putin pana acum asa s-a intamplat, sper ca vestile de la medici sa fie aceleasi si in viitor 🙂

  • Vienela April 15, 2016 at 6:05 am

   Ha, ha, cunosc! Am facut greseala de a cauta pe internet cand mi s-a imbolnavit pisica, apoi cainele si chiar cand m-am simtit eu rau. Nu o voi mai repeta! :)))

 • […] Duminică seara a observat că augmentinul era pe terminate. Cu chiu, cu vai, am reușit să conving un farmacist că am nevoie măcar de o pastilă până când copilul ajunge la medic, să facă rost de rețetă. M-am întors acasă victorioasă și am descoperit că avea febră. Panica s-a instalat ușor. Cu atâta antibiotic și nurofen în sânge, copilul face febră? Ce naiba se întâmplă, doctore? […]

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.