Vi se întâmplă şi vouă să vă treziţi din somn decişi să scrieţi pe blog despre un anumit subiect, ba chiar să aveţi deja formate în cap anumite fraze? Mie da, destul de des! Straniu este că uneori, până când este gata cafeaua, mă răzgândesc şi scriu despre cu totul altceva, aşa cum se întâmplă chiar în acest moment. Nu are importanţă despre ce aveam de gând să scriu. Mixy, cu advertorialul ei despre amenajarea bucătăriilor mici, m-a făcut să mă răzgândesc. Am o durere veche şi sunt în căutarea unui medic bun, care să mi-o aline.

Nu pot spune că bucătăria noastră este chiar mică, dacă o compar cu alte bucătării din România, însă felul în care au fost gândite şi aşezate obiectele din ea mă face să mă enervez foarte des, să am răbufniri urâte, să mă întreb cu ce fel de tărâţe au gândit cei care au amenajat acest spaţiu. Totul a plecat de la arhitecţii care au proiectat aceste apartamente. Nimic nu este cum ar trebui să fie. La intrarea în bucătărie, în partea stângă a tocului de la uşă, avem 20 cm de perete, de neutilizat. Ce să aşez în acei 20 de centimetri, în aşa fel incat să nu blochez intrarea în bucătărie? De ce nu au lăsat măcar vreo 40 cm între peretele din stânga şi uşă?

În partea dreaptă a fost amplasată chiuveta, dar nu lipită de peretele vecin cu holul, ci la aproximativ 25-30 cm. Aici, între perete şi chiuvetă, rămâne un spaţiu gol, de care nu mă pot folosi. Urmează dulapul nostru de bucătărie, cu o lungime de 127 cm, apoi iar un spaţiu gol, inutilizabil, de 70 cm, pentru că centrala termică a fost aşezata prea jos, să poata fi butonată până şi de copii preşcolari. Deci în partea dreaptă a bucătăriei pierdem un metru.

Pe partea stângă a fost aşezat aragazul, la 20 cm de geam. Din nou, spaţiu de neutilizat. Ce poţi aşeza între peretele exterior şi aragaz, în 20 cm? Întorcându-ne spre uşă, avem masa, destul de mare. În continuarea ei nu mai pot pune nimic, pentru că aş bloca intrarea în bucătărie. Îmi rămâne mai mult de un metru nefolosit şi pe acest perete. Sigur, nu am pomenit frigiderul, pentru că el s-a văzut dat deoparte, aşezat în hol. Era prea mare pentru bucătărie.

Să nu credeţi că mă plâng doar de atâta lucru. Ar mai fi geamul, care a fost proiectat pe dos. Se deschide pe partea dinspre aragaz, aşa că am două opţiuni: ţin geamul închis când gătesc sau aceept ideea că toţi stropii vor sări pe termopan. Ceea ce mă deranjează însă cel mai rău este distanţa mare dintre aragaz şi chiuvetă. Sunt aşezate în colţuri opuse. Dacă spăl o ceapă şi vreau să o pun în oală pe aragaz, ori fac baltă pe jos, ori iau un vas în care să adun picăturile ce se preling de pe mâini şi de pe ceapă până ajung în celălalt capăt al bucătăriei.

Nu mă pricep prea bine, dar cred că veţi înţelege cam cum este la mine în bucătărie, dacă priviţi schiţa pe care am făcut-o. Spuneţi voi dacă sunt eu rea de gură sau chiar a fost totul făcut pe dos. Aveţi vreo solutie care să nu implice investirea unei mari grămezi de bani?

amenajare in bucataria mea