Eram destul de tânără când am aflat că omul a născocit implanturi dentare, pentru a veni în sprijinul celor care se confruntă cu probleme stomatologice. Curiozitatea m-a îndemnat să mă uit cu atenție la vecina și prietena mea, care tocmai se alesese cu un obiect străin în gură, obiect care îi era mult mai folositor decât dintele stricat ce o chinuise mult timp. Am întrebat-o dacă o deranjează, dacă o doare, dacă îl va putea păstra întreaga viață, iar ea mi-a tot zâmbit încântată, căci nu o deranja deloc și îl putea păstra.
De atunci au trecut mulți ani, ea are un nou implant dentar, iar eu aflu că lucrurile au evoluat mult în acest domeniu. S-a descoperit că unii oameni au dezvoltat, după mulți ani de la aplicarea implantului, alergii la metalul ce le fusese implantat. În locul titanului se folosește astăzi zirconiul, material cu o foarte bună compatibilitate, ”ceea ce asigură o osteointegrare optimă între osul alveolar şi implanturile de tip CeraRoot”.
Aceste implanturi au fost concepute să poată suporta presiunile masticatorii. Se aplică într-o singură ședință, imediat după extracția dinților naturali, cu o intervenție chirurgicală minim invazivă. În cazul în care pacientul nu prezintă complicații, reacții de tip inflamator și când există suficient suport osos, implantul poate fi aplicat transmucozal, evitând astfel efectuarea unei incizii și sutura.
Zirconiul este un material rezistent la coroziunea chimică, fiind izolator termic și electric, ceea ce asigură menținerea sănătății țesuturilor periimplantare. Implantul Zirconia este colorat în nuanțe de alb, pentru ca impactul vizual să fie cât mai mic la pacienții cu țesut gingival subțire. ”Implanturile CeraRoot au fost concepute cu formă şi dimensiuni asemănătoare dinţilor naturali, având proprietăţi mecanice mult îmbunătăţite”, ceea ce face ca tot mai multe persoane să le dorească, atunci când au nevoie, în locul celor ce se foloseau cândva.
Ca o curiozitate de final, vreau să vă spun că tocmai am văzut un documentar interesant, despre o clinică medicală pentru animale din străinătate. Cailor încă nu li se pun implanturi dentare, dar există câțiva medici care și-au asumat sarcina de a le curăța și plomba dinți și măsele, atunci când nu mai pot mânca din cauza durerilor.
Foarte important sa fie bine pus :)
Altfel, aur sa puna si te trezesti cu complicatii.