A fost o perioada in viata mea in care am dus-o tare greu. Eram atat de saraca, incat mancam de doua ori pe zi numai cartofi si imparteam cu Mihai cateva tigari (in zilele bune). Reaparuse ia romaneasca. O vedeam oriunde as fi mers, insa nici vorba sa imi permit asa ceva. Nu-mi permiteam sa-mi cumpar nici macar o pereche de slapi, asa ca o ie era doar un vis care se indeparta de la o zi la alta. Pe blogul unei prietene s-a discutat, intr-una din acele zile, despre ii. Mai toate fetele povesteau despre ia pe care o aveau sau pe care urma sa o cumpere. Doar eu taceam, cu ochii inotand in lacrimi de neputinta. Cum sa imi permit o ie autentica, asa cum fac fetele acestea, cand eu abia ma tarasc de azi pe maine?
Au venit apoi vremuri mai bune. Tot nu mi-am putut permite o ie autentica, insa mi-am cumparat doua imitatii, cu modele diferite, dintr-un magazin oarecare. Le am si acum in sifonier. Le-am luat cu mine in vacanta la Neptun, le-am luat cu mine in vacanta in Sardinia. Le iau cu mine oriunde merg. Pentru vacanta din 2019 (tot nu am reusit sa luam o decizie definitiva, deci nu stim inca daca va fi Spania, Tunisia ori Egipt) am de gand sa imi cumpar macar o ie autentica pe care sa o plimb prin lume. Nu neaparat pentru ca as fi mare patrioata, caci nu imi place sa ma bat cu pumnii in piept, ci pentru ca aceste ii autentice sunt deosebit de frumoase.
Lucrate din bumbac 100% (tipul tesaturii este in topit), cu broderii cusute la masina, cu maneci lungi sau scurte, cu modele preluate din Ardeal, Moldova, Banat, Muntenia, Oltenia sau Dobrogea, aceste ii autentice sunt de-a dreptul fermecatoare si retin privirile oricui le vede. Trebuie specificat si faptul ca o ie autentica te ajuta pe timpul perioadelor caniculare din verile romanesti, caci materialul din care sunt confectionate stie cum sa protejeze pielea de caldura, de soarele arzator. Abia dupa ce imbraci o ie autentica romaneasca iti dai cu adevarat seama de acest adevar.
Pe site-ul spre care am pus link mai sus eu am gasit cateva modele care mi-au furat inima si pe care urmeaza sa le comand in curand, sa le gasesc acasa cand ajung in Romania, cel mai probabil prin lunile aprilie sau mai. Tot pe acest site citeam putin mai devreme despre faptul ca ia romaneasca a devenit cunoscuta si cautata in intreaga lume dupa ce Henry Matisse a pictat in 1940 tabloul La Blouse Romaine.
Vreau sa va mai spun ca in Scotia, unde locuiesc de un an si cateva luni, am remarcat prin magazine o invazie de ii de tot felul, cu modele care imi amintesc de tara noastra. Nu doar prin magazine le poti vedea, ci si pe strada, purtate de scotiene, poloneze, letonience, romance, ba chiar si de catre doamne de culoare venite de prin Africa.
Mi-as putea cumpara de aici, mai ales ca nu sunt foarte scumpe, insa prefer sa dau banii pe o ie autentica luata din magazinul https://www.ienationala.ro/.