Skip to main content

Idei care nasc alte idei, de la western la zimbri

Filmele western mi-au imbogatit copilaria, m-au facut sa visez si sa iubesc viata. Daca as dori astazi sa fac o lista cu actorii americani care au jucat in western-uri, probabil as incepe cu Clint Eastwood.

Clint Eastwood

Nu i-as uita pe:

-Tom Selleck

-Armand Assante

-Kevin Costner

-Steve McQueen

-Robert Redford

-Harisson Ford

-Jack Nicholson

-Charles Bronson

-Marlon Brando

-John Wayne

-Bill McKinney

-Lauren Bacall

-Kirk Douglas

-Paul Newman

-Burt Lancaster

-Ida Lupino

-Robert Duvall

-Peter Fonda

-Faye Dunaway

-Dustin Hoffman

-Omar Sharif

-James Stewart

-Henry Fonda

-Yul Brynner

-Clark Gable

-Montgomery Cliff

-Gary Cooper

-Gregory Peck

-Marilyn Monroe

-Ava Gardner

-Errol Flynn

-Anthony Quinn

Sigur, lista cu actori care au jucat in western este interminabila, insa mie aceste nume mi-au revenit in memorie, facandu-ma sa ma intreb ce avem de gand ce facem cu pamantul, cum de a fost posibil ca toate acele orori sa se intample…

Încet, dar sigur, reuşim să ne distrugem propria casă, Terra. Nu vreau să fac pe ecologistul împătimit, nici nu mă cred noua Brigitte Bardot, dar uneori îmi  amintesc de săraca noastră planetă, care ne susţine şi ne hrăneşte şi mă ruşinez că sunt om. Cum o răsplătim? Este un subiect vast, pe care nu mă încumet să îl dezbat. Să nu mă provocaţi! Nu vreau să vorbesc despre experimentele cu arme, nici despre fabrici şi uzine, nici despre maşini, nici măcar de gunoaiele pe care le aruncăm unde avem chef prin natura, ci doar despre nişte biete animale, din care au rămas foarte puţine exemplare în lume.

Căutand aseară nişte informaţii despre Charles Bronson, actorul american care de-a lungul carierei a jucat roluri de om dur, am dat peste filmul Bizonul alb, western pe care îl văzusem în copilărie.

 

 

Şi cum o idee naşte altă idee, gândul mi-a zburat rapid spre aceste animale ierbivore sălbatice, care au fost ucise în masă, până când au rămas mai puţin de 10 000 de bizoni, care trăiesc în zonele protejate ale Americii de Nord. În numele progresului şi din cauza cruzimii de care oamenii au dat mereu dovadă, aceste animale au fost la un pas de dispariţie. Le vânau şi indienii americani, dar cu măsură, pentru că aveau nevoie de hrană. Europenii au fost cei care au făcut prăpăd.

 

 

Nu la fel de norocoşi au fost fraţii lor europeni, zimbrii, ierbivore mai zvelte şi mai înalte, cu părul mai scurt.

 

 

La un moment dat erau rămase în Europa doar 12 exemplare, din care cu mari eforturi s-a ajuns în anul 2000 la 3600.  Au fost reintroduşi în sălbăticie, în pădurile din Rusia, Ucraina, Polonia, Belarus, Republica Moldova şi Lituania.

La noi în ţară pot fi văzute câteva exemplare în rezervaţiile din Vama Buzăului-Braşov, Vânători Neamţ, Bucşani-Dâmboviţa, Haţeg-Slivuţ.

Vă aduceţi aminte de legenda învăţată la şcoală, despre Dragoş-Vodă şi apa Moldovei? De atunci am rămas cu o simpatie pentru zimbrul fioros, cu nările largi, alergat de căţeluşa Molda şi ucis de voievodul venit din Maramureş.

Idei care nasc alte idei. Îmi vin prea multe şi reuşesc să fac din ele un talmeş-balmeş.

 

Am plecat de la Charles Bronson şi am ajuns la pădurile prin care noi nu am fi putut rătăci în voie dacă zimbrii le-ar fi populat ca altădată, pentru că sunt mamifere puternice, nervoase, cu miros fin, cu un auz foarte bun si care pot alerga cu viteze de până la 50-55 km/h.

Şi totuşi, pădurile le aparţineau lor în egală măsură sau chiar mai mult decât ne aparţin nouă. Cine suntem noi, să decidem soarta planetei şi a locuitorilor ei?

 

Comments
 • Radu August 16, 2012 at 6:18 am

  Vienela, imi cer scuze, dar cel de pe emblema Moldovei si din legenda, este bour nu zimbru. Sunt animale diferite chiar daca inrudite.
  Zimbrii au fost ucisi si mancati in timpul primului razboi mondial 🙁

  • Hapi August 16, 2012 at 11:02 am

   Nici eu nu as fi stiut diferenta dintre cei 2 🙂

   • Vienela August 17, 2012 at 7:01 am

    Stiam, dar nu am dat importanta exprimarii, pentru ca tot atunci am aflat despre zimbrii.
    In schimb, habar nu am avut ca au fost mancati in timpul primului razboi mondial.

    • Radu August 17, 2012 at 7:09 am

     În Europa de Vest, zimbrii au dispărut încă din secolul al XI-lea, mai puțin în Ardennes unde au rezistat până în secolul al XIV-lea.
     Ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în 1762, iar din Transilvania în 1790. În estul Europei, zimbrii erau proprietatea regilor poloni, lituanieni și țarilor ruși. Regele Sigismund I al Poloniei a instituit pedeapsa cu moartea pentru braconarea zimbrilor în anii 1500. Ultimul zimbru în sălbăticie a fost ucis în Polonia în 1919, iar din lume în 1927, în Caucaz.
     În 1927 mai puțin de 50 de zimbri mai rămăseseră în lume, toți în grădini zoologice, ultimii zimbri în sălbăticie fiind uciși de braconieri după Primul Război Mondial.
     Zimbrii au fost reintroduși cu succes în sălbăticie începând cu 1951. Se găsesc în zone protejate din păduri din Polonia, Belarus și Republica Moldova, turme existând și în Lituania, Ucraina, Rusia și Kîrgîzstan, iar grădini zoologice din 30 de țări au exemplare din acest animal.

 • Dana August 16, 2012 at 6:18 am

  Cica ursii Panda ar mai fi doar vreo 2000. Ecologistii se lupta sa-i inmulteasca in rezervatii, treaba cam grea – Panda nu procreeaza cu una, cu doua.

  • arakelian August 16, 2012 at 6:21 am

   sunt multe animale pe cale de disparitie in lume.
   Shimbarile climatice, omul invaziv – chiar daca nu agresiv intentionat sa vaneze un animal,dar prin creeare de drumuri, sate, statiuni de ski, poluare etc. este afectat ecosistemul si mediul unde traiau acele animale.
   Pe de alta parte, si in trecut multe animale au disparut, fara sa fi fost omul prezent.

   • Vienela August 17, 2012 at 7:08 am

    Arakelian, cele care au disparut fara ca omul sa isi fi adus contributia intra in alta categorie. In schimb, animalele care au ramas fara habitat si care acum invadeaza orasele chiar sufera din cauza noastra. Dar nici sa ne intoarcem de unde am venit nu mai putem.

  • coolnewz/Ratatouille August 16, 2012 at 6:53 am

   @ DAP: depinde ce filme le pui! 😉

  • Vienela August 17, 2012 at 7:03 am

   Am vazut si eu pe Animal Planet reportaje despre ei si despre chinurile ecologistilor. De ei am aflat datorita acuarelelor. :))

 • Nice August 16, 2012 at 6:20 am

  De cand am vizitat rezervatia de zimbrii de la Vama Buzaului, in decembrie anul trecut, eu ii numesc zimbrisori si sunt tare atasata de ei. Imi sunt simpatici. :)) Ma bucur sa constat ca si tu nutresti pentru ei aceleasi sentimente. 😛 :)) Am scris si un material, la timpul respectiv pe tema asta.
  Interesanta intrebarea retorica din final. 😀

  • Vienela August 17, 2012 at 7:14 am

   De ce nu ai lasat un link, sa nu mai caut pana ametesc? Cu toate ca ultima data cand am cautat ceva la tine am gasit leapsa aia draguta. :))
   Am cateva locuri in tara pe care vreau neaparat sa le vizitez. O rezervatie de zimbri se numara printre acele locuri.
   Uneori chiar ma intreb cine ne-a dat noua acest drept.

 • cotos August 16, 2012 at 6:21 am

  Noi europenii mereu am distrus..Asta ne e menirea..Oriunde ne-am dus am distrus tot si am lasat prapad in urma noastra…

  • Vienela August 17, 2012 at 7:22 am

   Noi, europenii, am exagerat in trecut. Acum suntem la concurenta cu celelalte continente.

 • ionela August 16, 2012 at 6:28 am

  hm..stii ce zic…dupa fapta si rasplata.natura are propriul ei sistem de echilibra lucrurile..si putem fi siguri ca nu raman faptele noastre fara consecinte..oricum ar fi ..le meritam..

  • Vienela August 17, 2012 at 7:36 am

   Deja cred ca se vad consecintele. Este suficient sa ne gandim la incalzirea globala, la resursele care sunt tot mai putine, la cutremure, tsunami, uragane, vulcani treziti si ne dam seama ca ceva nu este in regula.

 • aA August 16, 2012 at 7:01 am

  era intr-o vreme ramas doar un singur zimbru la hateg, asa ca ii spuneam “rezervatia de zimbru”. uneori ne desteptam si incepem sa protejam, ca locuitorii dintr-un sat, unde se spune ca ar fi prima localitate unde poposesc berzele primavara, care au montat niste suporti speciali pt cuiburi, deasupra stalpilor electrici, pentru a fi nu mai lua foc.

  • Vienela August 17, 2012 at 7:46 am

   M-ar apuca rasul daca nu ar fi de plans. “Rezervatia de zimbru”. :((
   Ai povestit pe blog mai amanuntit despre berze, sa afle tot poporul?

 • OchiiVerzi August 16, 2012 at 7:12 am

  Este trista situatia planetei, spun asta pentru ca am avut ocazia unei cercetari mai ample si rezultatele ce mi s-au aratat nu au fost intocmai vesele, nici macar multumitoare … cat despre animale, omul omoara tot ce prinde in cale si de asta pamantul va deveni inchisoarea lui … poate nu acum, poate nu peste 10 ani, poate nu peste 50 de ani dar finalul asta este. Nimeni nu vrea sa vada asta si refuza sa vada atata timp cat ii este bine. E pacat, mare pacat … avem o planeta atat de frumoasa si din cate se stie in prezent poate singura planeta vie.

  • Vienela August 17, 2012 at 7:48 am

   Stii cum spunea candva un rege: Dupa mine potopul! Cam asa suntem noi, oamenii… Ce ne pasa de ceea ce va fi cand din noi nu a mai ramas nimic? Asta este cel mai mare pacat al nostru.

 • CostinC.info August 16, 2012 at 7:24 am

  Omul face si desface. Atatea animale pe cale de disparietie si atatea animale disparute deja… Pacat. 🙁 Mi-as dori sa vizitez o rezervatie naturala cu animale pe cale de disparitie.

  • arakelian August 16, 2012 at 7:59 am

   tocmai oameni pt tine e interzis. Accesul este numai biologilor, pt a nu interveni in viata lor. De aia sunt si rezervatii. Avem si noi in ROmania, si amenda e colosala de accesa.
   Animalele sunt afectate de noi, oamenii, nu numai prin intentie, ci si indirect – tu nestiutor, chiar daca nu tragi cu pusca, dar ii poti afecta viata/ritmul/alimentatia/ritualul de imperechiere etc.
   Daca vrei sa te implici cu adevarat, exista asociatii care sustin specialistii, dar si specii care sunt amenintate nu sunt inchise in rezervatii. Acestea au nevoie de hrana, au nevoie de un mediu curat, ecologizat, etc.
   Indirect, prin o grija fata de mediu, ajutam tocmai speciile de animale dar si de plante sa supravietuiasca. Vezi ideile de reciclare a hartiei etc

   • Vienela August 17, 2012 at 7:50 am

    Vorbesti serios? Chiar nu avem acces in rezervatii? Asta este un lucru foarte bun, dar imi da planul peste cap.

 • Minnie August 16, 2012 at 8:16 am

  O zicala olandeza zice “een beter milieu begint bij jezelf” adica “o natura frumoasa (un mediu climateric bun) începe cu tine ”
  Chiar am vorbit din întamplare astazi în postarea mea cum este organizata aici adunarea gunoaielor! Voi ce faceti? Cum organizati tot ce se poate recicla? Cum aruncati plasticul, sticla?
  Un mediu bun…..

  • Vienela August 17, 2012 at 7:53 am

   Marea noastra majoritate inca nu colecteaza selectiv gunoaiele, iar daca sunt selectate nu au viata lunga acolo, pentru ca vin colectorii de plastic si le imprastie.

 • […] Vienela (eu regret ca nu mai putem admira mamutii in viata) Mihaeladm (sper ca azi e o zi mai buna), Anne (inca nu-mi vine sa cred ce i-ai facut lui Muf), Carnetelul (vai cum ti-au iesit cartofiorii), Ina (sa stii ca bucatareala nici macar nu e asa de grea, dar e important sa nu faci o reteta complexa care necesita 6 ore de gatit langa cuptor, vara, in Bucuresti, la 40°C ), Adina (cum au iesit clatitele?), Alice (sper ca-ti merge bine pe acolo pe unde esti), Rux (superba idea cu pietrele de vacanta), Zina (imi place reteta de azi), Redsky (tu ai citit-o, nu?), Almanahe (multumesc ca-mi citesti fiecare postare), Griska (hai, ca tu citesti si scrisori, nu-i asa?), psi (ba, poate ca da , Monica (mi-au placut intrebarile tale, mai ales ultima), Andra (o idee buna cu modelul SCAMPER, desi nu este un cuvant usor de retinut in romana), Oana (am vrut sa caut pe blogul tau sa vad daca ai scris despre ea, dar n-am gasit casuta de cautare), Bialog (stiu ca esti in vacanta, dar poate imi raspunzi cand te intorci), Alice (imi pare bine ca ti-a placut Magazinul de sinucideri, este printre preferatele mele de anul acesta), Diana (care tocmai a avut un concurs-fulger si sunt convinsa ca mai urmeaza si altele) si oricine mai vrea sa-si spuna parerea […]

 • zdwub August 16, 2012 at 12:46 pm

  Este trist ce se intampla mai ales cand auzi explicatii gen : da, distrugem padurea sta, dar ridicam nu stiu ce cladire…si automat poporul e fericit ca se ridica nu stiu ce cladire acolo, dar dupa realizazeaza ca azi o padure, maine o padure si se duce dracu sursa de oxigen. La fel e si cu animalele “lasa ca mai sunt destui…unul nu face diferenta”, dar azi se impusca unul maine altul si tot asa pana mai raman 10 sau nici aia si trebuie neaparat declara ca specie pe cale de disparitie si protejata.

  • Vienela August 17, 2012 at 7:58 am

   Explicatie simpla si direct la obiect. Mai facem un mall, mai vanam o suta de mistreti…

 • Probiu August 16, 2012 at 1:49 pm

  Nici nu stiu ce sa spun, m-ai cam intristat. Cred ca lacomia ii impinge pe oameni catre autodistrugere.

  • Vienela August 17, 2012 at 8:00 am

   Sa nu stai trist. Noi vom scapa, cred. Poate generatiile viitore sa simta mai profund schimbarile. :((

 • elly weiss August 16, 2012 at 6:11 pm

  Omul e un animal lacom. Cel mai lacom de pa Pamant.
  Nu stiu ce se va intampla cu Pamantul, pentru ca, din pacate, oamenii incep sa se gandeasca la efecte abia dupe ce acestea si-au facut deja aparitia…

  • Vienela August 17, 2012 at 8:02 am

   Se va autodistruge intr-un final. Si noi vom fi cei raspunzatori.

 • Rudolph Aspirant August 17, 2012 at 8:33 pm

  Cine suntem noi ? Suntem oamenii si D-zeu este de vina ca ne-a conceput si pe noi, plus mama Natura care l-a ajutat cu implementarea ideii, ca doar nu am aparut din greseala unui urat ca ala din filmul Prometeus care a scapat o sticluta cu material genetic de oameni intr-un rau. Ma rog, D-zeu ne-a spus sa stam cuminti la gradinita acolo in Paradis, dar noi nu si nu ca vrem sa ne lasam de scoala si sa vedem lumea. Zau, daca nu era Noe sa salveze macar cateva animale, pana acum nu mai era nici un animal pe Pamant. Cine viziteaza Olanda si doreste sa vizite Arca lui Noe, o poate face aici, ca s-a deschis de curand,

  • Vienela August 23, 2012 at 4:22 pm

   In Olanda au deschis arca lui Noe si in Romania tocmai au distrus(niste huligani) o girafa care era la intrarea in Muzeul Antipa.
   Dar D-zeu nu ne-a spus sa distrugem Pamantul si totusi noi incercam. 😉

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.