Locuia la prima scară a blocului și îmi era bună prietenă. De câte ori urcam la ea pentru a întreba dacă iese pe afară sau dacă este gata să plecăm la școală, o găseam îmbrăcată în pijamale și având pe deasupra un halat de baie roz, cu guler șal alb. Dacă era singură acasă, cât timp o așteptam să se schimbe, mă fâțâiam prin fața oglinzii înfofolită în halatul ei de baie, pe care îl adoram, poate și pentru că eu nu aveam așa ceva acasă.

Nici măcar nu știu dacă în epoca de aur se găseau prin magazine halate de baie. În întreaga mea copilărie am tânjit să am unul, de preferat roz și pufos, din bumbac. Ghinion. Primul halat de baie mi l-am cumpărat mult mai târziu, când eram deja adult, și era alb ca spuma laptelui, cu glugă, cu țesătura din fir dublu răsucit, așa cum numai un halat de baie de calitate, pentru hoteluri, poate fi.

Pentru ca băiatul meu să nu simtă ceea ce am simțit eu în copilărie, i-am cumpărat când avea vreo doi ani un halat de baie albastru cu guler și cordon roșu, pe care l-a folosit câțiva ani cu plăcere, până când i-a rămas prea mic. Tot în acea perioadă ne-am cazat, pentru o săptămână, la un hotel din Eforie, unde am primit, pe lângă prosoape și papuci, halate albe de baie, pufoase și călduroase. Ei bine, Ionuț al meu, ca orice copil răsfățat, ținea morțiș să luăm halatul lui de baie acasă, pentru că îi plăcea mai mult decât cel albastru și i se potrivea mai bine.

Câtă muncă de lămurire, câte promisiuni, pentru a-l convinge că îi voi cumpăra unul identic (să știți că m-am ținut de promisiune)! Într-un final a înțeles ca nu putem lua lucruri din hotel și s-a potolit. Acum, după atâția ani, după alte multe hoteluri în care am dormit, mă întreb de ce administratorii hotelurilor de pe la noi nu se îngrijesc de acest aspect, de ce nu oferă clienților halate de baie și papuci? Oare ei nu știu că exista firme care le pot pune la dispoziție tot ce trebuie, la prețuri de fabrică? Nu își dau seama că un lucru atât de mic poate însemna atât de mult?

Dacă am de ales, întotdeauna voi opta pentru un hotel care îmi pune la dispoziție tot ce îmi poate fi util, în defavoarea unul hotel unde mi se aruncă, nepăsător, un prosop, două, de baie.