Cei ce abia au terminat școala nu au nici o scuză pentru faptul că fac tot felul de greșeli gramaticale. Excepție fac probabil elevii care au avut învățătoare și profesori intrați în învățământ cu gândul de a lupta pentru drepturile bibliotecarei, ale paznicului și ale femeii de serviciu de a primi cadouri de Crăciun. Pe ei îi va ierta întreaga țară. Cei ca mine, care au terminat cu gramatica acum foarte mulți ani, pot fi iertați atunci când greșesc?

Mă dădeam eu interesantă, dădeam sfaturi legate de virgule, credeam că știu destule despre ele. Este adevărat, regulile se schimbă foarte des, dar și cele legate de virgule? Aproape că putem recunoaște fiecare generație în parte după greșelile pe care le face. Mă scuză acest lucru în ochii cititorilor mei? Nu știu, aștept să îmi spună. Recunosc cinstit, atunci când nu știu sigur unde este locul virgulei, prefer să mă prefac că am uitat-o. Probabil se întâmplă să pun virgule în plus uneori. Probabil uneori le pun în locul greșit. Am o mulțime de nedumeriri legate de o mulțime de reguli. Internetul este plin de sfaturi, este adevărat, însă multe dintre ele se bat cap în cap.

Chiar și ceea ce credeam că știu din școală pare astăzi să nu mai corespundă. M-a lăsat memoria, am învățat greșit, sunt exagerat de bătrână? Habar nu am. Cert este că am aflat cât de multe sunt situațiile în care virgula poate sta fără rușine în fața lui și. M-am gândit la un moment dat că sunt atât de multe aceste situații, încât probabil au rămas prea puține cele în care virgula nu are ce căuta înainte de și. Știam că se pune virgulă înainte de și când scrii:

Am cumpărat și mere, și gutui, și cătină.

Dragoș, și tu umbli cu șiretul desfăcut?

Și cântă, și cântă, fără să îi pese de vecini.

Niciodată nu aș fi crezut că este corect dacă pui virgula înainte de și când scrii:

Am plecat mai devreme, și nu vreau să afle șeful.

Ploaia a încetat, și putem ieși la joacă.

Înțeleg din articolele de pe internet că și aceste propoziții sunt corecte. Oare au fost dintotdeauna aceste reguli? Oare dormeam în timp ce profesoarele explicau treaba cu virgula?  Oare am fumat ceva nasol?

semn de intrebare 1

Cu mulțumiri Adrianei, care a distribuit pe facebook un articol despre aceste reguli gramaticale. :)