Ştiţi că în România şcolarizarea este gratuită? Ştiti. Cei care au copii ştiu şi ce înseamnă această gratuitate. Începând din clasa întâi contribuim la fondul clasei, la fondul şcolii, punem bani pentru gardieni, catalog, copertă de catalog, faţă de masă, jaluzele, cretă, burete etc. Apoi cumpărăm caiete, culegeri, caiete speciale, creioane, pixuri, acuarele, echipament pentru educaţie fizică, lipici, hârtie creponată etc.
Mai creşte copilul, încep să apară şi alte cerinţe, pe lângă cele deja enumerate: trusă geometrică, hărţi, atlas geografic, atlas istoric, mape, dosare etc.
Intră copilul la liceu. Dacă este încăpăţânat şi nu vrea să aleagă un liceu aproape de casă, plăteşti abonamentul pe troleibuz. O iei de la capăt cu rechizite, bani pentru fondul clasei, al şcolii, gardieni, catalog etc. A vrut la un liceu cu multe fete, dar şi asta costă.
Profilul îi cere să facă practică mai mult de două luni pe an, ceea ce aduce alte cheltuieli. O dată la două săptămâni, o zi de practică în altă zonă a oraşului. Echipament de muncă: halat, pantaloni, adidaşi albi. Analize, să poată intra în laborator. La început de an şcolar, ca şi în prima lună din vacanţa de vară, practică la o firmă din afara oraşului. Alte analize, transport cu microbuzul, echipament.
Ultimii doi ani de liceu aduc alte cheltuieli suplimentare: manualele şcolare. Vrei să ia bacul, cumperi culegeri (eu am avut puţin noroc în această privinţă), plăteşti şi meditatori, pentru că din varii motive, copiii ajung la finalul liceului fără să ştie mare lucru.
Deşi şcolarizarea este gratuită, părinţii plătesc an de an diverse fonduri. Unde se duc aceşti bani? Eu nu ştiu. În primul an de şcoală, copilul meu a scris cu mănuşi în mâini toată iarna. Acum, în ultimul an, în clasă sunt nişte bănci cum eu nu am prins la şcoală (probabil de când era mama elevă). O amărâtă de scândură înclinată, foarte îngustă, pusă pe nişte picioare inegale.
De ce ne mai mirăm că atât de mulţi copii abandonează şcoala? De ce ne mirăm că nu pot lua bacul? Cam ce venituri trebuie să aibă o familie pentru a ţine doi, trei copii în şcoală (să nu uităm că în primul rând copilul trebuie să mănânce, să fie îmbrăcat, să aibă condiţii şi acasă)?
Nu este gratuit invatamantul.. Ai uitat sa spui si de gradinită.. Rechizite de tot felul, limba engleza, bazin (ca cine sa plateasca apa, daca nu parintii?) In clasa I (acum vre-o 11 ani) a trebuit sa scot bani din buzunar pentru uniforma, parchet, banci si scaune, perdele, zugravit, caiete speciale, hartie creponata..etc..Cred ca am scos din buzunar peste 7 mil.. Baiatul meu este la liceu acum, in clasa a XI si a trebuit sa ii cumpar manuale (nu am reușit pe toate, doar cele importante) si nu mai vreau sa mai contribui la fondul scolii. Sa vedem ce o sa se intample..
Si cica alocatia aia de 28 de lei parca, habar n-am cat mai e, ajunge sa cumperi toate astea:) Vai de ei, mint mult..
Scoala gratuita inseamna ca nu platesti o taxa ca sa iti inscrii copilul la cursuri, inseamna ca are acces la un minim de educatie si contributiile enumerate de tine nu sunt obligatorii, daca ambii parinti sunt someri sau copilul este orfan tot va putea participa la cursuri, fara sa plateasca o taxa care in alte tari variaza de la cateva sute la cateva mii de euro pe semestru. Ceea ce enumeri tu sunt cheltuieli conexe, facultative si uneori necesare daca nu vrei sa cada scoala in capul copilului tau. La fel se intampla cu uniforma sau hainutele de scoala. De asemenea faptul ca platesti taxa de inscriere la o scoala particulara nu inseamna ca nu contribui in continuare la fondul de clasa, la “cadouri”, petreceri, excursii si asa mai departe. Taxa de inscriere doar te asigura ca bietul copil are acces la o calitate superioara (in scolile din vest) pentru ca profesorii angajati sunt mai bine platiti si isi fac treaba cum se cuvine. Invatamantul de stat, gratuit este minimal si pentru toti.
mda …
nu am stat niciodata sa ma gandesc la asta .. dar sa stii ca ai dreptate, scoala gratuita la ei (adica la noi) trebuie sa platesti …
imi place articolul si de aceea il recomand in categoria mea “vinerea recomand articole” .. felicitari pentru el ;)
La noi scoala chiar e gratuita. Nici macar caiete sau creioane nu cumpar. Plus primesc trei mese pe zi daca copiii merg la scoala de la 7 la 15 sau mai tarziu. E programul dinainte si de dupa scoala, iar la pranz masa e obligatorie si gratuita la toti.
DAAAAAR…Suedia are impozitul pe salar cel mai mare din Europa :). Insa stiu unde se duc banii, asta e clar!
Se pare ca nu. Tocmai ce am vazut o statistica oficiala si Suedia e abia pe locul 9 in Europa (ca impozite) cu 40.6%. Romania e pe 8 (OPT) cu 43.1%. Dupa statistica asta cel mai mare impozit il are Belgia (49.5). Pare bune fiindca acolo unde pot verifica adica Norvegia (33.7) si Elvetia (17.8) sunt aproape de realitate (e pe o medie salariala insa, evident). Oricum nu prea se poate face o corelatie intre marimea impozitului si dotarea materiala (n.b. Elvetia cu impozit mic si scoli dotate material vs Romania cu impozit mare si dotare proasta) si mai ales nici intre calitatea invatamantului si bogatia tarii (din nou exemplu bun e Elvetia, cu invatamant execrabil ca performante).
Dar de cand are Ro impozit de 43%? Nu era 16%? Nicaieri nu am citit ca Ro are impozit mai mare ca Suedia…
In rest, ai dreptate…dar nu era vorba de calitatea invatamantului, ci de gratuitatea invatamnatului ;).
Asa apar in grafic. Cred ca este vorba de toate taxele si taxulicile care se trag din salariu. Si eu stiam ca exista o cota de impozitare unica in Romania, dar cred ca aia se refera la impozitele pe profit ale firmelor si firmulitelor, nu la salarii. Nu bag insa mana in foc ca am dreptate in ultima fraza. In prima insa e statistica altora, nu a mea si pe unde am putut eu verifica, era ok. Desigur, n-am date despre cum a fost facuta respectiva statistica si nici nu stiu care-s toti parametrii, asa ca e foarte posibil sa fie voit mincinoasa (am observat tendinta de a face statistici care “sa impresioneze”), dar asta n-avem cum verifica. Din pura curiozitate m-am uitat, ca nu ma asteptam ca tocmai Suedia sa fie in top. Probabil Suedia se afla in top la una dintre taxe…
Impozitul pe salariu (venit) este de 16 procente, insa la acesta se adauga restul de retineri, printre care CAS-ul, retinere pentru somaj si alte taxe in functie de domeniul de activitate. Nu stiu daca se ajunge la 43%, dar un 30 si ceva sigur este.
Am inteles. Aici toate taxele sunt in medie 43%, din ce stiu eu. La salariile mici e mai mica taxa, la cele mari ajunge si la 55%. In taxe sunt incluse toate, impozitul pe salar si toate contributiile. Dar cum spuneam, nu mai platim nimic pentru scoala, nici macar caiete nu cumparam, le primesc la scoala, creioane, tot. Plus mancare, cum ziceam.
Dar invatamantul nu e printre cele mai performante, chiar a scazut performanta in ultimii ani si acum se chinuie sa vada cum pot imbunatati, au introdus deja mai multe teste de verificare, etc.
Mai bine zis accesul la educație este gratuit…. și cam atât. De restul (rechizite, manuale, echipament) … fiecare se descurcă cum poate.
Bine ca macar aerul de respirat e inca gratuit in tara asta, ca in rest …
ma intreb daca nu iesi mai ieftin la o scoala particulara ?
Ai dreptate, scoala a devenit un lux. Fiecare se descurca cum poate. Insa un lucru este cert, daca vrei sa inveti, o poti face si la o scoala obisnuita, de stat.
Ce-i gratuit este accesul copilului la invatamant. Adica nu-i platesti tu pe profesori decat indirect, prin impozite.
Intr-un sistem sarac mi se pare normal sa contribui daca doresti ca copilul tau sa aiba conditii peste medie. Statul Roman e sarac. Ne place sau nu, asta-i situatia. N-are bani sa repare scoli, n-are bani sa dea pe gratis manuale auxiliare sau rechizite. Daca doresti ca copilul tau sa aiba avantaje peste medie (chiar daca media e joasa) sau scoala reparata, in cazul asta… platesti. E nasol, dar asa sta treaba. Romania nu are bugetul unor tari mai bogate si chiar si acolo invatamantul de stat e cam de doi bani (daca te uiti la rezultate). In vest daca vrei sa educi copilul peste standard il dai la scoala particulara unde platesti de spetesti. Dar merita.
Dar meditatiile facute pentru ca profesorii nu sunt in stare sa predea k lumea?!
Este gratuita infrastructura scolara (utilizarea spatiului, a profesorilor). Nici pe timpul comunistilor nu-ti finanta statul uniformele si rechizitele scolare. Erau puse la dispozitie manualele scolare, dar asta pentru ca sistemul era stabil si nu se schimbau manualele de 10 ori pe an.
Nu poti pretinde totusi ca statul (mai ales al nostru si mai ales acum, in plina criza) sa-ti plateasca hainele si incaltamintea copilului, caietele, ghiozdanul si pixurile, meditatiile, etc.
Realitatea este ca un om normal la cap face atatia copii cati isi poate permite sa creasca si sa intretina, sa le azigure cele necesare si un viitor, eventual mai bun ca al sau.
Daca esti iepuroi si faci 5 plozi, normal ca dai din colt in colt si n-ai bani de haine, n-ai bani de mancare, n-ai cu ce sa-l incalti la scoala, etc.
A finanta cresterea copilului este obligatia parintelui. De bine de rau statul asigura partea sa … cum poate … dar vina problemelor din invatamant nu este doar a guvernantilor. S-a deteriorat si perceptia parintilor si mai ales a elevilor.
Asa ca, da, este scump sa ai un copil la scoala (sau gradinita), pentru ca e scump sa ai un copil!
Dar cati se intreaba inainte de primul sau al doilea copil: imi permit???
Da, e o mare ipocrizie cu gratuitatea scolii… Pe mine ma indigneaza si povestea cu taxele la invatamantul de stat – e din aceeasi categorie. Ca si cum toti trebuie sa fim licentiati, doctori, academicieni (contra cost).
Asta e vina sistemului…Un sistem corup si ineficient, pe care nu doreste sa il schimbe nimeni..Trist..
Apropo de asta, mi-am adus aminte o întâmplare hazlie de când eram în clasa a doua (parcă). Tot aşa ni se cereau bani pentru fondu clasei, şcolii, curţii, grădinii, etc. Aproape în fiecare săptămână găseau câte ceva pentru care să ne ceară bani: am schimbat draperii, perdele, pupitre, scaune, catedră, am cumpărat ghivece cu flori, hărţi, cărţi pentru biblioteca clasei, etc. Şi într-o zi, doamna învăţătoare ne spune că tre’ să aducem bani pentru gardian. La care eu, frustrată deja de câţi bani dădea mama pe porcării, în loc să-mi ia mie jucării :)), m-am ridicat în picioare şi am spus: “Dar cine vă plăteşte pe dumneavoastră nu poate să-l plătească şi pe el?”. Nu ştiu ce-a fost în mintea mea, că eram un copil cuminte în general şi nu mă revoltam în faţa nimănui. Dar cred că mi-am dorit foarte mult o anumită păpuşă, iar salariul gardianului stătea între mine şi visul meu…:))
Si in afara se platesc scolile dar macar acolo iti spun de la bun inceput cat este taxa scolara etc… Noua ne place sa spunem lucrurile pe ocolite…
@vienela: asta este Romania, astia sunt oamenii care ne conduc, unde ne conduc nici ei nu stiu…
Nu. Accesul la educatie e gratuit :( Adica, putem sa ne inscriem in clasa unu – si pana la 12 – fara taxa… Altfel… numai gratuit nu este – de cand e RO RO! :) Fondul clasei se platea, pentru una-alta se dadeau bani… Dar nu se cer si celor care chiar nu au… se cam cer bani in functie de salariul parintilor… Legea spune ca “fondul clasei” nici n-ar fi legal dar cutuma…. devine lege :( Sunt parinti care au refuzat sa plateasca – din principiu – dar nu le-a fost bine copiilor (deh! daca nu plateste unul se “invata” si altii si…)
Nu stiu cum e in alte localitati dar la cati bani s-au bagat in “giratorii” in BV ar fi putut dota multe scoli!
Adevarul e ca scolile sunt sarace fiindca nu primesc mare lucru de la stat care si el e sarac, dar vor sa aiba banci, material didactic, perdele mai frumoase… Din pacate, pe cheltuiala parintilor. Ei cer, parintii dau. Cand eram in generala am facut-o in niste bancute in care in clasa a 8-a abia de mai incapeam si nu-i dadea nimanui prin cap ca “hai sa schimbam bancile”. Problema e ca si parintii au marsat dupa ’90 la chestia asta. De cate ori invatatoarea/invatatorul sau dirigintele au zis “hai sa facem cutare lucru” parintii au dat, saracii, mai din teama, mai din nu stiu ce motiv, in principal acela de a-i fi copilului mai bine…Si asa s-a ajuns aici…
Nu mai zic de caiete speciale si culegeri care de abia se folosesc, marea majoritate…
Nu stiu unde se va ajunge… Invatamant gratuit inseamna, intr-adevar, ceva minim oferit…
Soră-mea a cheltuit la începutul acestui an școlar în jur de 1 000 roni pentru băiatul ei. După ce a început școala, a mai trebuit să decarteze o sumă destul de importantă, învățătoarei, pentru tot felul de fișe și caiete suplimentare. Abia după aceea s-a apucat să-i ia haine și încălțăminte de iarnă. Alte câteva sute de roni…
Mă întreb cum s-ar decurca dacă fi-su ar fi la o școală cu taxă…
Cunosc bine aceasta situatie pentru ca am doi baieti in sistemul de invatamant.
Cred ca scoala este intradevar gratuita din simplul motiv ca o platesc parintii.
Scoala nu este gratuita, spun asta deoarece sunt elev la o scoala de stat si chiar costa sa stai la scoala (fondul clasei, fondul scolii, se strica ceva din vina scolii… si tot asa).
în general mă costă în jur de 1000 lei şcoala:rechizite, fonduri, uniformă, concursuri.
Pentru fondul clasei noi stabilim o sumă de comun acord (ceva modic 5-10 lei/an) pentru cretă, hîrtie de xerox.
Pentru fondul şcolii există un comitet de părinţi care votează, aprobă sumele şi explică reparaţiile şi proiectele pe care s-au dus banii.
Deci noi, părinţii, ţinem şcoala funcţională
Ai dreptate, şcoala gratuită sau nu costă destul de mult. Este adevărat că nu plăteşti o taxă pentru şcolarizare, pentru profesori sau pentru clădire. Totuşi este greu să faci faţă la toate cheltuielile. O problemă mare sunt şi manualele alternative care se schimbă mereu şi caietele speciale, care sunt şi ele destul de scumpe. Pe vremea noastră erau manuale gratuite pentru că erau aceleaşi de la un an la altul, nu se schimba materia, editura sau programa (aria curiculară…) Eu zic că dacă ar fi mai stabil şi asta ar asigura posibilitatea unor economii. Manualele ar putea fi cumpărate mai ieftin de la elevii din anii anteriori (pentru liceu). Cât despre noi – am cumpărat scaun, masă, mobilier în clasele I-IV, după care elevii au fost mutaţi în altă clasă şi am început cu cumpăratul de la început. Scandaluri la şedinţele cu părinţii de m-am săturat să merg. Oameni fără posibilităţi materiale care n-aveau de unde să plătească. Până la urmă cineva, un suflet caritabil a făcut donaţie pentru aceştia pentru scaună, masă… restul. Trebuie însă să spun ceva de bine – fiica mea a avut 2 profesori – de matematică şi de istorie, care au făcut voluntar meditaţii în fiecare săptămână pe tot parcursul anului şcolar cu elevii, în clasa a VIII-a, pentru pregătirea la capacitate. Oameni tineri care aveau pasiune şi care şi-au aşteptat elevii afară, în faţa şcolii, când au dat examenul de admitere. Un articol foarte bun şi scris cu un mare off, pe care eu, una, îl înţeleg foarte bine.
cred ca intr-adevar. problema este unde se duc banii. Constat ca si in Germania scoala este cam tot la fel de “gratuita”. Insa atunci cind dau un ban, il vad. OK, pe caiete si pixuri e normal sa dau eu bani. Nu insa si pentru gardian. :)