Pentru fiecare dintre noi, problemele cu care ne confruntăm sunt cele mai importante, oricât ar părea ele de mărunte în ochii celorlalți. În acea dimineață de primăvară, cea mai mare problemă pe care aș fi vrut să o rezolv era legată derâmele care apăreau din pământ, în timp ce săpam grădina pentru a planta niște seminte de morcovi Nantes, semințe de salată Gratia și semințe de dovlecel Alba. Semințele de roșii, vinete și ardei erau deja ascunse în pământul cald. Găinile, încă libere prin curte, alergau agitate după micile vietăți, copilul încerca și el să le prindă pentru a le băga într-un borcan, iar eu mă gândeam la cât sunt de utile pământului, cât de bine l-au afânat.

 nantes_3558

Problema s-a rezolvat de la sine. Găinile și copiii sunt greu de stăpânit, însă pământul are râme, cât pește în baltă. De cum am terminat de săpat, nerăbdătoare, m-am apucat de plantat semințe de legume. Aveam un ajutor de nădejde în băiatul meu, care mă întreba la fiecare nouă brazdă dacă din acele mici semințe vor iesi plante frumoase și sănătoase, cum sunt cele din imaginile plicurilor. Nu era prima dată când cumpăram semințe de la Covera. Știam că totul este de cea mai bună calitate, știam că ceea ce vedeam pe plic va răsări și în grădina mea.

Mi-aș fi dorit să am mai mult pământ, să pot planta cam tot ce văzusem în materie de semințe: spanac, roșii Mano, ridichi, pepene verde Charleston Gray, cimbru, păstârnac, sfeclă roșie și multe, multe altele. Brazdele se întindeau una după alta, pământul ascundea la sânul lui cald sămânță după sămânță, sădind speranța că vom avea o vară rodnică și masa îmbelșugată.

Când mi-am văzut grădina aranjată, mi-am permis un moment de respiro. Îmi admiram opera și vedeam deja, cu ochii minții, cum din fiecare sămânță plantată vor ieși legume viguroase, cu gust dulce, pline de vitamine. Sosise momentul să mă ocup și de bucuria sufletului, acum că terminasem cu succes de grădinărit. Mi-am luat într-o găletușă bulbi de dalie decorativa, Glorie van Noordwijk și bulbi de gladiole Passos și m-am îndreptat spre curticica din față, acolo unde soarele încălzește pământul întreaga zi. Misiune îndeplinită cu succes! Am și flori!

dgnoordwijk_3825

 

Grădinăritul îmi pare o joacă, atunci când în pământ am ascunse cele mai bune semințe de legume, cei mai viguroși bulbi de flori și atâtea speranțe. Cu Covera, mi-ar redescoperit grădina și pasiunea pentru grădinărit!

covera-150x150