Am vrut să profit de începutul primăverii pentru a face o vizită la grădina zoologică din Bucov. Principalul motiv pentru care am ales această perioadă a lui 2017 este că în ultimii ani, de câte ori am ajuns pe acolo, am găsit animalele mari, de pradă, moleșite, apatice, vai de steaua lor. Mi-am tot spus că nu suportă căldura verilor noastre, că sunt plictisite de atâția vizitatori care țipă, râd, pozează. Îmi aduc aminte că în copilărie mă întâmpina răgetul leilor încă de la intrarea pe aleea care duce spre Parcul Bucov. Nu pot uita cum lupii săreau pe garduri, dornici să muște oamenii, dacă ar fi avut ocazia să pună colții pe ei. Îmi plăcea mult și pantera neagră care se învârtea prin cușcă fără astâmpăr, de parcă ar fi avut un motoraș care o ținea permanent în alertă.

Ei bine, așa ceva nu se mai întâmplă la grădina zoologică. Fie frig, fie cald, toate carnivorele mari zac apatice, nepăsătoare. Nu poate fi o coincidență. Cel mai probabil sunt sedate pentru a se evita incidentele neplăcute, altfel nu îmi explic lipsa lor de reacție la stimulii exteriori. Anul acesta am văzut un singur tigru. Zăcea într-o baracă, deci nu l-am putut poza. Erau trei leoaice pe tot câmpul care le e destinat. Dormeau la soare. Nu am reușit să văd leopardul. Cei doi urși stăteau undeva departe, ascunși vederii omului. Nici gând să vină aproape, să primească bunătăți de la copii, așa cum făceau urșii copilăriei mele. Lupul, căci era unul singur, arăta mai jigărit decât maidanezii de lângă blocul meu. Era speriat, stătea cu coada între picioare și nu scotea un sunet.

Grădina zoologică din Bucov în 2017 este aproape la fel ca în anii trecuți. Curată, liniștită, îmbietoare. Dar eu știu că mai toată lumea merge acolo pentru a vedea nu rațe, iepuri și rumegătoare, ci animale mari, de pradă, carnivore care trezesc în om spaime ancestrale. Păcat că starea lor nu reușește să transmită omului decât tristețe și sentimentul că a mers degeaba la zoo cu copiii, că animalele erau moleșite și păreau împăiate. Poate conducerea grădinii zoologice din Bucov va înțelege până la urmă că trebuie făcut ceva în acest sens, că ne dorim să vedem animale vii, energice, îndrăznețe.

Iată câteva poze făcute ieri, 5 martie 2017, la grădina zoo a Ploieștiului. Dați clic pe ele dacă doriți să le vedeți mai mari.

Lame:

Nutrii:

Păuni:

Păun alb:

Rumegătoare cu coarne mari (am uitat numele ei):

Bivoliță:

Leii:

Un soi de cerb pitic foarte blând (nu știu care îi este numele):

Lup:

lup

Zebră și ponei:

zebra si ponei

Maimuțe. Macaci. Parcă mai puține decât anul trecut:

maimute cu fund rosu

Cămila. Animalul meu preferat de anul acesta.

Lebede albe:

Un soi de struț, mi s-a părut mie:

Rațe:

La grădina zoologică mai sunt și alte animale și păsări, însă eu cam atât am pozat. Ar trebui puse mai multe afișe cu informații despre animalele grădinii zoo. Nu poți da roată fiecărui țarc până ajungi acolo unde e scris numele animalului. Vă las totuși un filmuleț haios cu un struț. Și unul care mă face să mă întreb care e om și care e maimuță: