Știți deja că la mine în bucătărie cresc cele mai bune gogoși, dar trebuie să vă spun că am o rețetă care le face și foarte pufoase, numai bune de păcălit nepoții. Folosesc această rețetă încă de când eram foarte tânără și de multe ori m-a scăpat din impas, pentru că este ușor de făcut, așa că îmi doresc astăzi să o împărtășesc cu voi. Aceste gogoși fragede sunt bune de luat pachețel la serviciu sau la școală, de servit musafirii, de mâncat lângă un ceai aromat etc. Vă împărtășesc și un secret: dacă foaia de aluat pe care o întindeți este subțire, gogoșile ies goale în mijloc, au coaja ușor crocantă și arată ca niște balonașe apetisante.
Ingrediente pentru gogoși pufoase:
2 ouă, 50 ml ulei, un cubuleț de drojdie, două pahare de lapte călduț, 5 linguri de zahăr, coaja de la o lămâie, un plic de zahăr vanilat, un praf de sare, 600 g faină.
În ultimul an eu am folosit rețeta ușor schimbată – 2 gălbenușuri de ouă, 30 g unt, un plic drojdie uscată, 2 pahare lapte (aproximativ 200 ml), 3 linguri zahăr, coaja de la o lămâie, un plic de zahăr vanilat, un praf de sare, făină câtă cuprinde pentru un aluat care să se desprindă ușor de pe mâini (aproximativ 500 g).
Se prepară și se lasă la crescut până își dublează volumul o maia dintr-un pahar de lapte călduț, cubul de drojdie și o linguriță de zahăr. Separat se pun într-un castron restul ingredientelor. Se amestecă bine, astfel încât untul (uleiul) să se topească/încorporeze. Când maiaua este crescută, se adaugă în castron. Aluatul se frământă până când devine elastic și se desprinde ușor de pe mâini (cam zece minute). Aluatul de gogoși pufoase se lasă o oră la crescut într-un loc călduț.
Se întinde foaie de 0,5 mm și se decupează gogoși cu ajutorul unui pahar întors cu gura în jos. Se lasă puțin pe masă la crescut, apoi se prăjesc în baie de ulei. Se scot și se pudrează cu zahăr. Eu am avut în această seară o surpriză care mi-a dereglat puțin gogoșile. Fiecare dintre ouă conținea câte două gălbenușuri, ceea ce a făcut ca aluatul să înghită multă faină și să își piardă din dulceață, dar asta nu ne-a împiedicat să mâncăm de parcă am fi fost hămesiți.
Sunt și gogoși care nu îmi plac, gogoși pufoase pe care unii le scornesc doar pentru a se afla în treabă. Rar se întâmplă să le atrag atenția, rar se întâmplă să le spun verde în față că sunt oameni pe care nu te poți baza și pe care nu îi poți respecta îndeajuns. De cele mai multe ori prefer să le întorc elegant spatele, să îi las în lumea lor pufoasă, unde totul este mirositor, moale și cu o culoare ce seamănă bine cu cea a gogoșilor rumenite.
…exact asa fac şi eu gogoşile, azi în schimb le-am făcut cu iaurt, ouă şi maia cu drodie, apă caldă şi zahăr şi au ieşit absolut minunate. Două le-am servit cum se fac gogoşile ungureşti: cu mujdei, smântână şi telemea rasă. Recunosc că sfârşitul articolului m-a luat pe nepregătite….
Nu am mâncat niciodată aşa. Musai trebuie să încerc!
…trăiesc alături de bucătăria ungurească şi săsească.Multe lucruri îmi plac cu a lor influenţă. Dulcele nu mai e dulce şi e o gustare savuroasă. La noi îi spune langoş unguresc deşi nu se rulează. E o gogoaşă întinsă, mare, pe care pui un strat de mujdei, apoi întinzi smântâna, şi în final razi brânză. Pe gogoaşa fierbinte devine deliciu. Sau, in fine, pentru mine.
Promit să încerc imediat ce am timp. Pentru azi am programat să fac o tocană de ardei! :)
Chiar aveam nevoie de o reteta de gogosi…am deja vreo trei retete,diferite,insa doream altceva.Multumesc! :)
Trebuie neapărat să încerc şi eu! La dulciuri nu mă pricep! :(
Chiar daca sunt baiat, obisnuiesc sa gatesc de fel si gogosi nu am incercat. Am sa incerc reteta ta pentru o prima incercare, daca bucataria e ok revin :))
Ale tale or fi cele mai bune gogoși, dar ale mele sunt cele mai rapide ! Încearcă, te rog !
Să ai zile frumoase, Vienela !
Coincidenta sau nu .. aseara gogosi am mancat! :))))))
fur una :)