-Vei pleca într-o călătorie peste trei puncte. Văd aici un drum șerpuit. Să ai la tine, bine ascuns, un fir de busuioc, altfel nu îl vei întâlni pe bărbatul cu nas ascuțit și ochi verzi. Și să porți furou de mătase crem, că așa mi se arată în ceașca de cafea.

espressocafe.ro

Lucica tresare perceptibil când își amintește de ultima pățanie. Tot furou purta pe sub hainele bune când animalul ăla a încercat să o batjocorească. Norocul ei că a fost mai iute și a pus mâna pe cheie înainte ca mârlanul să încuie ușa de la intrare. S-a întâmplat tocmai în ziua când nu a reușit să facă rost de cafea naturală, să îi ghicească tanti Jeni. Ăștia nu dau pe cartelă decât zahăr și ulei, așa că-i nevoită de multe ori să bea spălătura aia de zaț numită amestec sau nechezol. Normal că și ghicitul, în loc să fie imparțial, dă rateuri și arată numai porțiuni adevărate din viitor, probabil partea de zaț din cafeaua naturală. 

Oricum, de anxietate e greu să scape, dacă-i mereu tot singură, tot a nimănui. Își ia cu regularitate bulina. Merge și la biserică duminica. Atunci aprinde lumânări, se roagă, lasă o monedă în cutia milei și se întoarce acasă cu sufletul mai ușor, parcă mirosind a tămâie. Degeaba, dacă viața ei pare un vid, o bulă goală în care nimeni nu intră decât pentru o oră, o noapte, o aventură. De-ar pune pe hârtie toate încercările prin care a trecut pentru a fugi de singurătate și toate câte le-a văzut tanti Jeni în cafea, ar ieși o scriere de premiul Nobel, o poveste lacrimogenă care să sfâșie inimile tuturor.

Își șterge și ea o lacrimă. Zâmbește, încrezătoare în prezicerea femeii ce poate să ghicească viitorul privind zațul împrăștiat în ceașcă. Poate de data asta va fi cu noroc și va putea trăi cea mai frumoasă poveste de dragoste, o poveste învăluită în aburi de cafea naturală.

*

Pare ficțiune? Chiar este, cu toate că asemenea povești puteau fi auzite foarte des în urmă cu 30 de ani. Uimitor este că, ajunși în 2016, unii oameni încă mai cred în vrăjitoare, în ghicitoare și în zaț de cafea naturală. Am văzut cu ochii mei de curând.

*

Nescrisa poveste de dragoste a apărut datorită celor 12 cuvinte (matase, tamaie, moneda, impartial, vid, cartela, cheie, bulina, anxietate, perceptibil, altfel, scriere) alese de Eddie. Nu uitați să intrați pe blogul său pentru a vedea cum au folosit colegii mei această duzină.