A crezut, vreme de mulţi ani, că este homosexual şi s-a purtat ca atare, iubindu-se cu Francois prin Parisul care îl propulsase, îl făcuse cunoscut lumii, îl făcuse să îşi uite originea sau poate doar să se lepede de ea. Numele neaoş românesc devenise în Franţa Basile Carlasse; era un nume respectat pe scenele de teatru, aşa că întoarcerea lui Vasile în ţară, în anii de după revoluţie, a stârnit emoţii în Teatrul Naţional din Bucureşti, unde se pregătea să pună în scenă un spectacol şi l-a scos la iveală pe Gelu, prietenul său din copilărie şi fost securist, lucrând în prezent la SRI.

Tot la teatrul din Bucureşti o cunoaşte Vasile/Basile pe cea de care îl leagă atât de multe coincidenţe, Vica/Vasi, alături de care nu mai  înţelege dacă este sau nu homosexual. Fiecare dintre cele trei personaje este bine portretizat în romanul Garsoniera din pădurea de macarale, scris de Dan Chişu (încă mă mai întreb în ce context am auzit pentru prima dată numele acestui om) şi fiecare personaj îşi are propriile nelămuriri, propriile căutări şi întrebări despre viaţă.
elefant.ro

Deşi nu este prea mare, această carte aduce, pagină cu pagină, tot mai multă acţiune, tot mai mult suspans, dar mai ales tot mai multe întrebări. Am avut la un moment dat senzaţia că citesc o piesă de teatru, în care personajele chiar jucau într-un spectacol, folosindu-se de recuzita adusă în garsoniera din pădurea de macarale. Spre sfârsit, naratorul ne face să vedem că Gelu dă forma personajului din spectacolul  “Colonia penitenciară”, spectacol pentru care venise la Bucureşti Vasile/Basile.

“Indicaţiile de regie se limpezeau în mintea lui Basile tot mai mult, cu fiecare cuvânt schimbat între ei. Mă întreb dacă nu asta a fost până la urmă scopul lui Basile. Să-şi rezolve problema cu spectacolul…”.

Nu vă lăsaţi influentaţi de slaba mea recenzie. Cartea Garsoniera din pădurea de macarale, scrisă de Dan Chişu, are forţă, are suspans, are poveşti care arată cum şi-au schimbat eroii percepţia asupra vieţii, are un soi de magnetism care te face să nu o laşi din mână.

Articolul participă la campania Citeşte şi câştigă cărţi pe viaţă, iniţiată de Editura ALLFA, parte a grupului editorial ALL. Cartea poate fi cumpărată de aici.