Skip to main content

Gândeşte strategic

În viaţa mea nu am reuşit să duc un plan la bun sfârşit, deşi am avut de-a lungul timpului multe tentative, mai ales în trecut, până când am înţeles că cel mai simplu ar fi să las totul aproape la voia întâmplării, ţinând totuşi strâns volanul.  Nu reuşesc nici măcar să respect lista de cumpărături pe care mi-o fac întotdeauna din timp. De cele mai multe ori, prin hipermarketuri cineva aşează produse nu neapărat folositoare, dar atât de pricepute la a face cu ochiul femeilor indecise! Când nu mă las păcălită de reduceri sau ambalaje colorate, sigur uit lista acasă, aşa că fac piaţa din memorie, uitând întotdeauna ceea ce este important, ceea ce îmi este indispensabil.

După ce şi-a dat seama că nu sunt speranţe pentru mine, ştiind că Mihai este cel mai risipitor bărbat din lume, mai ales când vine vorba de răsfăţat familia, Ionuţ s-a decis să preia conducerea, spunând că el se simte în stare sa gandeasca strategic, să facă planuri pe termen lung, să gestioneze finanţele familiei, astfel încât să nu mai avem surprize neplăcute. Ne-a impus anumite reguli, pe care nu ştiu dacă vom reuşi să le respectăm, dar măcar vom încerca. A făcut iar tabele, tot felul de liste şi planuri, spunând că la sfârşitul lunii vom fi uimiţi de economia făcută.

Pe hârtie arată foarte bine planurile lui. L-am întrebat de unde s-a documentat, cine l-a învăţat să ordoneze bugetul în aşa fel încât să îl facă să pară mai mare decât este, să ne dea speranţe că vom reuşi să facem mai multe cu banii care ne intră în casă. A rânjit ca un lup şi mi-a spus că l-am certat degeaba atâţia ani, că i-am reproşat degeaba că nu face nimic, că îşi petrece toată ziua jucând jocuri de strategie. Spune că din acele jocuri a învăţat să împartă resursele în aşa fel încât totul să meargă bine. Râzând, mi-a mai spus că este în stare să conducă o familie cu trei membri, dacă a putut conduce armate şi a construit atâtea sate, oferind de lucru şi hrană soldaţilor.

Oare să fie de făcut un pas atât de mic din virtual până în viaţa reală? 🙂

Comments
 • Adriana June 3, 2013 at 3:33 pm

  Asta-i articol din acela , pacalitor, made by Vienela, cu alte cuvinte,incepe asa, usor,cuminte ,si, brusc ,o coteste spre Jocurile Strategice ale lui Ionut. Aici e tusa ta personala.Astept ,oricum,rezultatul.Poate iese de o afacere si ne invata si pe noi.

 • Irealia June 3, 2013 at 3:35 pm

  Ah! Eu n-am jucat jocurile care trebuie… Acum îmi spui?! 🙂
  Să țină strategia!

 • dana lalici June 3, 2013 at 3:51 pm

  Nu stiu ce sa spun…Era un joc pe care il jucam pe vremuri la care castigai bani daca bateai cersetori si loveai cu masina piipoance. si ce de pumni am carat eu acolo! 🙂 In viata reala nu m-a ajutata treaba asta. INCA.

 • Javra June 3, 2013 at 4:40 pm

  Simplul fapt că s-a înhămat la treaba asta, este un lucru lăudabil,
  indiferent dacă a reuşit sau nu. Dacă tu constaţi că aţi făcut economii, e şi mai bine.

 • Nice June 3, 2013 at 5:19 pm

  Deci asa se explica faptul ca sunt un dezastru cand vine vorba de facut economii, de gestionat propriile resurse financiare. 😛 Acum stiu ce imi lipseste! Am stat eu departe, m-am ferit cat am putut, dar nu am procedat tocmai bine. Trebuie sa ma apuc de jocuri de strategie ca nu mai tine. :))
  Felicitari lui Ionut! 😀

 • Bianca Badea June 3, 2013 at 6:49 pm

  Vazusem pe net un citat referitor la jocurile pe calculator:
  “If a boy ever stops a video game just to text you back, marry him!”.

  • Tina June 3, 2013 at 7:40 pm

   Ah ce mai pacalit! Ma gandeam la altceva.
   Ce sa zic, mult spor la strategie si daca merge ni-l vinzi si noua.

 • Teodora Elena June 3, 2013 at 8:49 pm

  Ce tare! :)) Eu chiar cred că astfel de jocuri ajută…şi uite că e demonstrat!

 • Radu June 4, 2013 at 4:30 am

  De cand mi-am facut primul calculator, in anul doi de facultate, doar jocuri de strategie am jucat .
  Ceea ce nu ma impiedica s-o iau razna la cumparaturi ! :))

 • mihaela pojogu June 4, 2013 at 7:48 am

  Jocuri de strategie joaca si al meu, dar la economisit nu exceleaza. Asteptarea obtinerii acelui bun il face sa se abata spre alte cumparaturi imediate. 🙂

 • elly weiss June 4, 2013 at 3:09 pm

  Poate ca ajuta si jocurile acestea 🙂
  Nu stiu, nu joc. Am incercat, dar nu s-au prins de mine 🙂

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.