Dansul mirilor este unul dintre momentele cele mai importante ale unei nunți, momentul care anunță deschiderea petrecerii. Învăluiți în fum greu, cei doi tineri căsătoriți se lasă purtați spre o lume de basm, o lume în care sunt numai ei, singuri, plutind în ritmul muzicii pe deasupra norilor, ca într-un paradis unde nu există griji, nevoi, supărări sau dureri. Este, poate, cel mai intim act posibil făcut în public de niște îndrăgostiți. Ochi în ochi, mirii își dansează în câteva minute întreaga viață, atât pe cea de dinainte de nuntă, cât și promisiunea celei viitoare. Îmbrățișați sau doar ținându-se de mână, parțial ascunși de un fum greu, proaspăt căsătoriții ajung să uite repede că sunt la propria nuntă, că au o mulțime de invitați, că tot ce este acolo e doar pentru ei. Dansează și se iubesc din priviri, fericiți.

Noi toți ar trebui să învățăm să respectăm acest unic moment, să ne bucurăm de el, să ne amintim de al nostru și să ne lăsăm învăluiți de vraja fumului greu. Dansul mirilor durează doar câteva minute. Să nu îl perturbăm în nici un fel. Și insist pe acest lucru pentru că la nunta prietenilor noștri au existat, în timpul dansului, două momente mai mult decât deranjante pentru cei doi proaspăt căsătoriți. Primul a fost momentul când s-a dat semnalul pentru începerea dansului mirilor și, odată cu aceștia, s-a mai ridicat un cuplu, oameni ajunși undeva pe la 50 de ani, deci clar cunoscători ai tradiției. Pur și simplu au intrat pe ringul de dans și și-au văzut de pașii lor, de parcă nu ar fi făcut parte dintre invitați, ci ar fi fost tocmai mirii.

Până la urma s-a dus cineva pe ring și i-a tras de mânecă, alungându-i de acolo, sub privirile încruntate ale mirelui și ale tuturor celorlalți invitați. Fumul greu nu a reușit să ascundă roșeața din obrajii miresei, nici paloarea de pe chipul mirelui. Un moment jenant, care îl face și astăzi pe bărbat să înjure când și-l amintește. Cel de al doilea moment a urmat la scurt timp după primul. Copilul de vreo trei anișori al unei invitate, rămas nesupravegheat, a luat cu asalt ringul de dans, oferind un spectacol care, în orice altă clipă, ar fi fost maxim apreciat și aplaudat. S-a tăvălit pe gresia lucioasă, s-a ascuns în acel fum greu ce ieșea parcă din pământ, a dansat cu brațele întinse spre tavan și probabil a cântat, căci îi vedeam buzele mișcându-se.

Pentru a nu strica de tot momentul, într-o secundă de inspirație, mirele și mireasa au întins mâinile spre copil și l-au atras în dansul lor, până când mama micuțului s-a dezmeticit și l-a luat de acolo. E drept, peste ani se vor amuza de aceste întâmplări, însă filmarea și amintirea rămân. Deocamdată îi enervează. Iată de ce spun că toți, de la mic la mare, ar trebui să respectăm momentul acela de intimitate în public, dansul mirilor.

Dacă vă pregătiți de nuntă, să știți că puteți primi fum greu, adică efecte speciale pentru care se folosește gheața carbonică, dacă intrați pe site-ul dry-ice.ro. Fumul greu rămâne undeva la nivelul gleznelor, nu miroase și nu pătează hainele, deci este ideal pentru a da farmec dansului mirilor.