Florile sunt un dar minunat pentru oricine, cu orice ocazie. Iar astazi este mai simplu ca niciodata sa daruiesti un buchet comandand de la o florarie online. Poti trimite flori chiar si in aceeasi zi.
Pe langa gestul care este apreciat de cel ce le primeste, important este si ce flori daruiesti, dar si culoarea acestora. Fiecare floare are o semnificatie si poate transmite un mesaj. Trandafirii rosii simbolizeaza dragostea si pasiunea pentru destinatara. Trandafirii albi sunt un cadou pentru cineva special. Sunt oameni pe care ii consideram speciali in viata noastra, ei nu trebuie sa fie neaparat partenerii nostri de viata. De exemplu, pentru un barbat, o partenera de afaceri sau o colega cu care nu este neaparat implicat intr-o relatie intima, un buchet de trandafiri albi este un cadou potrivit. Pe de alta parte, trandafirii rosii sunt pentru persoanele pe care le iubesti. Exista si alte culori catre care te poti indrepta pentru a transmite un mesaj:
– albastru este un simbol pentru inspiratie si incredere
– galben este pentru prietenie si apreciere
– portocaliu simbolizeaza pasiune intensa
– roz este un simbol al prieteniei si tineretii
– verde este un simbol al bogatiei si sperantei
– violet este reprezentantul maretiei, luxului si somptuozitatii.
Unele dintre cele mai romantice flori pe care un barbat le poate darui unei femei sunt trandafirii, crinii si daliile. Desigur, alegerea tine si de preferintele destinatarei. Daca are o floarea preferata, atunci pe aceasta ar trebui sa o alegi in primul rand.
Desi diferite tipuri de flori sunt destinate pentru diferite relatii, florile sunt iubite de oricine. Pentru femei in special, au o importanta deosebita. Florile nu sunt apreciate doar pentru frumusetea si parfumul lor, ci si pentru valoarea lor sentimentala.
Floarea nu este doar o manifestare a naturii, ci un subtil dans al sensibilității și al conexiunii sufletului cu frumusețea din jur. Ea nu există într-un izolament solitar, ci în oglinda inimii altui suflet. Într-o lume agitată și adesea indiferentă, această perspectivă adâncă ne invită să privim dincolo de aparențe și să contemplăm adevărata ei valoare.
În lumina acestei idei, floarea devine o metaforă a subtilității și a fragilității sufletești. În esență, este ca o oglindă a emoțiilor și a stărilor interioare ale celor care o contemplă. Fiecare petală devine un reflector al iubirii, bucuriei, tristeții sau speranței, reflectând în sufletul nostru ceea ce simțim și ceea ce suntem în acel moment.
Prin intermediul acestei oglindiri, floarea devine o sursă de învățare și înțelegere reciprocă. Atunci când ne oprim să o admirăm, să o simțim și să o înțelegem, nu facem altceva decât să privim în sufletul celuilalt. În fiecare nuanță, în fiecare formă și în fiecare miros, descoperim emoții și trăiri care ne unesc într-un mod subtil, creând legături invizibile între inimile noastre.
Această perspectivă ne îndeamnă să fim mai atenți la frumusețea din jurul nostru și să apreciem conexiunile umane într-un mod mai profund. Floarea devine astfel un ambasador al compasiunii și al empatiei, care ne învață să ne deschidem inimile către ceilalți și să fim receptivi la ceea ce se reflectă în ochii și în gesturile lor.
Într-o lume plină de agitație și superficialitate, să privim floarea nu doar ca pe un simplu ornament al naturii, ci ca pe o fereastră deschisă către sufletele celorlalți. Prin această oglindire a emoțiilor, ne putem redescoperi umanitatea și putem construi punți de înțelegere și iubire între noi. Floarea devine astfel un simbol al conexiunii și al frumuseții care transcende forma și se adâncește în esența fiecărui suflet care o întâlnește.
Am avut candva un sef care adora florile. Avea gradina plina, casa impanzita…Cu toate astea, cea mai mare bucurie pe care puteai sa i-o faci era sa ii oferi o floare sau un buchet de flori.
Auzisem si eu de un medic ploiestean care nu accepta nici un fel de mita in afara de flori. :) Mereu m-am gandit ca omul acela avea un suflet minunat!
Bunicii mei aveau ” gradinite de flori ”, de la ghiocei, viorele, narcise, florile primaverii, apoi florile verii : lalele, gladiole, scrini, trandafiri, garofite, liliac, iasomie, regina noptii si multe altele, pana la crizantemele de toamna tarzie, care au fost distruse si in locul lor a aparut cate o vila imensa, cu gazon in jur…. imi este dor de florile bunicilor mei !
Eu am locuit intotdeauna la bloc si nu am avut prea multe rude care sa locuiasca la casa. Probabil din acest motiv mi-am dorit de cand ma stiu sa am curtea mea, sa fiu inconjurata de flori si animale. Inca nu am reusit sa imi vad visul implinit, dar sper… :)
Poate nu mă vei crede, dar de 3 ani fata mea de departe îmi trimite flori prin floria. De 8 Martie, de ziua mea, de Paste, etc. Anul acesta am primit şi o carte deosebită, tot prin ei. O carte şi o floare mi s-a parut cadoul suprem. Si la Sibiu au ajuns buchetele alese de fiica mea, tot prin floria. Firma a devenit din ce in ce mai serioasa. O recomand la rândul meu.
Ba te cred. Desi nu stiu cine esti, care iti este numele real, prezenta ta imi face bine si imi inspira incredere. :)
Intr-adevar, o carte si o floare pot reprezenta oricand si pentru (aproape) oricine cadoul ideal.
Ii stiu de ceva vreme pe cei de la Floria si am auzit doar lucruri bune despre ei.
Am vrut sa fac putin spam pe blog, insa adminul mi-a modificat comentariul, caci nimic nu e gratis pe acest pamant. SCUZE!
Pentru pasionatii de detalii si pivesti despre limbajul codificat in flori:
, un site oarecum documentar
si cartea (de fictiune de gen beletristic) The Language of Flowers, de Vanessa Diffenbaugh
Stiati ca moda comunicarii prin flori a fost importata in UE in sec 19 de catre o doamna diplomat si spion britanic din Imperiul Otoman, acesta utilizand mesaje secrete militare codificate in lalele de diferite culori ? Doamna britanica a povestit ulterior despre acest secret amantului dansei care era dublu agent si pt suedezi, iar suedezii care adorau diplomatia insa spionajul ceva mai putin au dezvaluit secretul de stat in niste tabloide, si moda respectiva a patruns apoi in societatea mai larga europeeana de la vremea Imparatesei Victoria. (Am si nume, insa le-am uitat momentan, dar daca am timp ma duc sa le caut in arhivele securitatii si revin)
Mi-ar fi placut sa fie in limba romana, pentru a usura lectura celor interesati. Iti multumesc!
Rudolph, esti o comoara! Acum vedem prin toate filmele cum spionii isi “vorbesc” prin diverse obiecte, insa nu m-am intrebat niciodata cui i-a venit prima data ideea de a folosi florile in acest scop.
Pana sa gasesc arhivele securitatii din Era Lalelelor din cadrul istoriei Imperiului Otoman, (1717-1730), iademn cititorii sa caute o pagina interesanta pe wikipedia, numita Hanakotoba, care ofera lista de coduri de comunicare florala japoneza !
Ha, ha, si cand ma gandesc la toti anii in care am adorat florile de cactus, punandu-le mai presus de orice alte flori… :))))
Interesant acel tabel…
Numele dnei diplomat de la vremea Erei Lalelelor din Imperiul Otoman, (cand Mare Vizir era Ibrahim Pasa, iar Mare Amiral era Mustafa Pasa, acesta din urma recunoscut nu numai pt ca era ginerele lui Ibrahim Pasa, dar si pt ca a introdus 44 de noi specii de lalele pt export ulterior catre Olanda), era Dna Mary Wortley Montagu, sotia ambasadorului britanic la Constantinopole, (care se casatorise cu acest ambasador numai din ciuda sa nu o puna tatal ei sa se casatoreasca cu altul cand de fapt ea era indragostita de un al treilea individ, ma rog, cu o biografie de genul asta mai aventuros buna pt un viitor diplomat si spion britanic). Dansa a devenit ulterior si expert comentator la BBC dupa ce a publicat prima carte scrisa de o femeie britanica despre modele din Constantinopole. Insa nu numai ca avea o imaginatie bogata dar a avut si mai multi amanti, printre care si dublul agent britanic-suedez pe nume…revin…
Mi-ai trezit curiozitatea si in legatura cu lalelele, asa ca am cautat pe net si am gasit asta:
“Lalelele sunt flori remarcabile care par sa aiba puterea de a captiva inimi, dar si de a le distruge. Desi obsesia olandezilor pentru lalele este foarte cunoscuta, lalelele au avut perioade in care “au fost la putere” si in alte tari. Prima data, acest lucru s-a intamplat in Turcia, in anii 1500, perioada in care exista Imperiul Otoman, condus de sultanul Suleiman I (1494-1566). Lalelele au devenit flori foarte cultivate si ingrijite pentru ca ii placeau foarte mult sultanului si anturajului sau. In timpul domniei turcului Ahmed al III-lea (1703-1730), se crede ca laleaua a fost ridicat la rangul de simbol al bogatiei si prestigiului, iar perioada respectiva s-a numit “Era Lalelelor”. De asemenea, denumirea florii vine dintr-un cuvant turcesc care inseamna turban.”
Ce viata aventuroasa a avut doamna cu pricina! :)
…dublul agent britanic-suedez de origine franceza (probabil normanda) Aubry de La Mottray…care, totusi discret fiind, dupa ce au trecut 10 ani si a expirat secretul de stat initial din 1717, s-a dus si a povestit unor prieteni nobili suedezi in 1727 ce aflase de la dna Mary W Montagu, cum nobilii militari turci foloseau lalele de culori diferite ca sa comunice mesaje de tip curier secret.
Suedezii inca fiind aliati secreti cu turcii la acea vreme, (fara sa stie dl Putin), au apreciat acea informatie, insa au tinut-o secreta o vreme.
…va urma…
Barbatii! Sa te increzi in ei!!! :)))
Insa in 1806 un diplomat austriac Joseph von Hammer-Purgstall a fost numit consul pe Moldova, tocmai cand trebuia sa izbucneasca unul din razboaiele ruso-turce, (in care britanicii erau prieteni cu germanii si suedezii si rusii, insa nu cu francezii napoleonieni care doreau sa fie prieteni cu turcii, insa nu prea stiau cum, iar romanii erau zapaciti si nu stiau cu cine sa voteze, cu Alexandru Moruzi, mai de dreapta, sau cu Constantin Ipsilanti, mai de stanga, care putea aduce si votul diasporei din Tara Romaneasca, desi nu prea conta ca erau sub regim militar rusesc oricum). Insa diplomatia romana activa si la acea vreme si, fie din greseala, fie dintr-o abilitate exceptionala, au spus despre codul lalelelor si consulului austriac, prezentandu-i o brosura in care steagul RFG era desenat peste teritoriul Frantei, insa inauntru fiind probabil codul de lalele turcesc.
Bazat pe aceasta brosura, dl von Hammer a publicat in 1809 o lista pe care a denumit-o Dictionar al limbajului florilor, (dar nu era mare ca un adevarat dictionar, fiind bazat pe brosura MAE), insa care a devenit best-seller in Franta. Dupa aia au trebuit si britanicii si suedezii sa recunoasca public ca ei de fapt aflasera acest cod secret inca acum vreo 100 de ani, insa se pierduse datorita sistemelor computerizate total anacronice si haotice (care asa au ramas si astazi in cadrul agentiilor guvernamentale britanice si suedeze).
Si dupa aia s-au bagat tabloidele, a scris si o doamna franceza, Louise Cortambert, in 1819, o carte mai mare de tip Dictionar al limbajului florilor, dezvoltand si mai mult ideea de a o folosit pt cat mai multe flori, nu numai lalele…si au aflat si americanii, care erau lesinati dupa orice moda de la Paris…si acum am aflat si noi !
Ai idee daca dictionarul scris de Louise Cortambert se refera si la altceva in afara de culori? Gen parfumul florilor, pozitia in care cresc, textura petalelor, legende…?
Cartea dnei Cortambert, (pe care unii o acuza de plagiat, dar nu a fost plagiat, ca am citit niste pasaje scrise de un om serios care demonstreaza cu tabele si cu referinte reputabile ca nu a fost plagiat), fusese una din cele mai complexe si literar-estetic atractive de la acea vreme, plus a avut succes de piata si pe piata internationala.
Nu se referea la simbolismul culorilor decat ocazional, nu culoarea avea semnificatia principala, ci stilul turcesc de joc selam, popular in haremurile turcesti, (cf von Hammer). Jocul selam era o chestie care nu se referea numai la flori, ci la un cod de comunicare de tip asociativ. De ex, “para” rimeaza cu “amara”, si astfel daca dai cuiva o para asta spune ca ti-e inima amara, de dor desigur, nu din rautate. (Desi jocul selam era mult mai cult, deoarece doamnele din harem care aveau timp de jocuri la vremea Imperiului Otoman erau de obicei doamne ff culte, inalt alfabetizate, altfel nu ar fi primit loc in harem, erau asa ca niste femei cu studii universitare. Si era asa cu asociatii din literatura, de ex daca una daruia alteia o bucatica de rahat, ca nu era doar cu flori, asta insemna un citat intreg din opera unui mare poet persan care scrisese o poezie despre rahat, ceva de gen, “rahatul asta de culoare roz imi aminteste de cerul colorat de Aurora lunii septembrie in Maldive, cand tocmai se incheie sezonul musonului de sud-vest”. Iar dna Cortambert a preluat ideea pt flori, plus cu asociatii din literatura populara de lb franceza, sau chiar creatii originale, de ex o ilustrata cu o zambila, si sub ea, “zambila= pace”, si mai jos scrie, “ce pace am simtit in suflet admirand zambilele mov in timp ce ma plimbam inainte de vremea secerisului pe mosia contelui de Montecristo”. (Am inventat eu, nu asta a scris dansa !)
Dar are si un capitol in care scrie ca e importanta si pozitia in care sta o floare daruita, de ex una inseamna un boboc de trandafir tinut cu capul in jos, si alta inseamna daca il daruiesti cu capul sus. Plus are si Index la sfarsit, de referinta rapida, indemnand publicul cititor sa il foloseasca pt a trimite mesaje sentimentale proprii originale.
Pare a fi mult mai interesanta decat mi-as fi putut imagina eu, in superficialitatea mea proverbiala. :) Tare mult mi-ar placea sa o gasesc pe undeva in limba romana… Multumesc mult, Rudolph!
In fiecare an, de ziua ei, ii trimit mamei trandafiri galbeni. E cel mai frumos cadou pe care il poate primi. Sunt florile ei preferate si incerc de fiecare data sa ii trimit un buchet aranjat diferit. Femeilor le place sa primeasca flori. Nimeni nu spune sa primim zilnic, dar din cand in cand, ne place sa fim surprinse cu o floare.
Mama mea este o ciudata in privinta florilor. Obisnuiam sa ii ofer uneori, cu sau fara ocazii. Imi multumea, ma pupa, apoi le uita pe un dulap… :))) Am renuntat dupa cateva incercari. Singurele flori pe care le iubeste sunt cele de apartament, in ghivece. :D