Fiecare acțiune are cel puțin o consecință

Discutam zilele trecute cu soțul meu despre faptul că fiecare acțiune are cel puțin o consecință și ne miram cât de multe vieți poate schimba un singur gest, o singură acțiune a unui om. Uneori putem anticipa consecințele faptelor noastre, mai ales dacă e vorba despre urmări pe termen scurt, însă pe termen lung este mult mai greu de prevăzut ce se va întâmpla dacă faci sau nu un anumit gest.

Consecințele unei discutii la ceas de seară

Era noaptea de Paști. Adunați în sufragerie, jucam Mafia cu niște prieteni ai fiului meu. Din senin, unul dintre băieți, cel mai bun prieten al lui Ionuț, ne-a anunțat că vrea să plece în Anglia. Să se mute acolo. Să își facă un rost, o viață nouă. Am zâmbit și l-am încurajat, căci motive aveam destule.

Știam că la noi în țară este tare greu să te ridici din cauza corupției. Mai știam că are nevoie să se rupă de sub fusta mamei sale. În același timp, Anglia poate oferi tinerilor mai multe oportunități decât România. De ce nu?

Fiul meu a fost foarte marcat de această veste. A continuat să joace jocuri de societate cu noi, dar vedeam clar că avea gândurile departe.

Fiecare acțiune are cel puțin o consecință. Câte destine a schimbat plecarea unui singur om

De la vorbă la faptă au trecut doar câteva săptămâni. Și alte câteva săptămâni până când fiul meu a trântit bomba la masă: pleacă în Anglia. Soțul meu, știind că nu voi putea sta fără copilul meu, a căutat imediat de lucru în Marea Britanie. Nu a găsit în Anglia, dar Scoția e oricum mai aproape decât România. După cum știți deja, între timp fiul meu s-a mutat în Scoția.

Mutați aici, am adus-o pe sora mea, pe cumnat și pe nepot. Nepotul, la rândul lui, și-a adus un prieten care s-a stabilit aici și unul care vine doar ocazional, pentru câteva luni de muncă sau săptămâni de vacanță. În locul nostru, acasă, s-au mutat niște prieteni buni care locuiau cu chirie. Noi nu le cerem bani, însă am avut rugămintea să aibă grijă de pisicuțele noastre.

Plecarea fiecăruia dintre noi a schimbat destinele celor rămași acasă, ba chiar și destinele celor cunoscuți aici. Nu voi intra în amănunte, căci este vorba despre intimitatea celorlalți, însă totalul vieților care au luat un alt curs doar pentru că A. a decis într-o seară de Paști să se mute în Anglia se ridică la zeci.

Fiecare acțiune are cel puțin o consecință. Tu știi care sunt consecințele acțiunilor tale? Povestea fermierului chinez îți va dezvălui adevăruri pe care le cunoști, dar la care rareori te gândești.

Povestea fermierului chinez

Am nevoie de toată susținerea ta. Nu uita să te abonezi, să dai like, share și eventual să îmi lași un comentariu. Mulțumesc!

Imagine folosită pentru a ilustra povestea fermierului chinez.

Dacă ți-a plăcut articolul Fiecare acțiune are cel puțin o consecință, poate vrei să citești și:

Mândrie de mamă (Jurnal de Anglia)

Primele impresii de după plecarea în Anglia

E lumea plină de români. A mai rămas cineva în țară?

Detalii despre viața în Scoția

Coincidenţă sau destin?

Cu necunoscuți în mașină

De ce urăsc chinezii câinii?

Totemul lupului, carte scrisă de Jiang Rong

Nu uita că mă găsești și pe:

 

Fiecare acțiune are cel puțin o consecință