În sufletul lui de bărbat tânăr, educat într-o familie în care austeritatea şi credinţa îşi aveau locul bine stabilit, se ducea o luptă cruntă cu dragostea ce îl învăluia şi pe care nu o putea controla. Simţea că familia lui nu ar fi fost deloc încântată să afle ce se ascundea în tenebrele sufletului sau. Ar fi fost extrem de revoltaţi, de ruşinaţi şi poate că ar fi încercat din toate puterile să îi despartă.

Încerca să îşi imagineze scena întâlnirii dintre ei şi un fior îi străbătea trupul. O vedea pe ea, frumoasă, mândră, elegantă, ţinând între degetele mâinii stângi tigara electronica de care nu se despărţea niciodată. Zâmbea acestei imagini ca orice îndrăgostit, cu un zâmbet larg, adresat aerului din jur. Parcă o vedea aievea, în rochiţa ei înflorată, vaporoasă, stând cu spatele drept, cu privirile aţintite spre familia lui reunită în sufragerie doar pentru a cunoaşte persoana ce îi furase minţile.

De aici, totul devenea trist şi apăsător. Ştia că şocul ar fi fost prea puternic pentru mama lui, care visase mereu să îl vadă căsătorit cu o fată de-a lor, simplă, modestă, fără vicii. Nimeni în familia lui nu ar fi putut accepta ca el să se însoare cu femeia această liberă, nonşalantă, extravagantă, ce “i-ar fi făcut de ruşine” în comunitate. Îşi imagina cum mătuşile lui ar fi strâmbat din nas la vederea ei şi ar fi agitat evantaiele atunci când fumul parfumat al ţigării electronice ar fi invadat spaţiul camerei.

Poate doar fraţii şi verii lui l-ar fi înţeles, căci femeia de care se îndrăgostise putea fura minţile oricui, dar nici ei nu ar fi cutezat să le ia apărarea în faţa familiei dezlănţuite. Tânărul trăia aievea un coşmar. Nu putea renunţa la familie, nu putea renunţa nici la femeia iubită. Ştia că nu există cale de mijloc şi acest lucru îi întuneca zilele şi noptile, făcându-l să caute în van o soluţie…

Voi ce l-aţi sfătui să facă?