Tin minte ca am scris in urma cu niste ani un text – poveste inspirat de un documentar vazut la tv. In Australia, din cauza ca mult prea multe paduri au fost taiate, pasarile si-au cautat hrana si refugiu prin livezile oamenilor, care s-au simtit, din acest motiv, invadati si au luat tot felul de masuri de precautie. Sper ca noi sa nu ajugem vreodata in aceasta situatie. Avem, deja, invadatorii nostri, mici daunatori care distrug culturile oamenilor si care, din acest motiv, sunt foarte enervanti. De exemplu, stiu zone invadate de cartite. Cand trec pe acolo, vad cum portiuni intregi de brazde sunt ridicate in sus, in mici movilite care nu sunt altceva decat musuroaie de cartita. Stiu ca exista niste dispozitive anti cartite care folosesc ultrasunete, deci nu fac rau animalelor nici pe termen scurt, nici pe termen mediu sau lung, dar reusesc sa le alunge din locurile unde nu sunt dorite.

Pentru cei care isi doresc o gradina fara daunatori, cred ca aceste dispozitive anti cartite sunt cea mai potrivita “arma”, caci nu fac rau nimanui. Sunt mult mai bune si mai practice decat capcanele despre care am auzit ca le pun oamenii pe la tara. De asemenea, cei care se simt deranjati de prezenta pasarilor in lanurile pe care le-au cultivat sau prin livezile din care zambesc fructele, pot apela cu incredere la sisteme anti pasari, care sunt tot niste aparate cu ultrasunete. Sunt convinsa ca nu vrem sa ajungem in situatia australienilor, care multa vreme au impuscat pasarile ce veneau pe ogoarele lor, apoi au descoperit ca fara pasari viata nu mai are aceeasi calitate si s-au apucat sa le ultra protejeze, facandu-le chiar si cuiburi.

Este de preferat sa preintampinam asemenea situatii prin folosirea de sisteme anti pasari care folosesc ultrasunete si care doar alunga din locurile respective zburatoarele, fara sa le faca efectiv vreun rau. In tara noastra inca mai exista locuri unde pasarile sa isi faca oricand vor cuiburi si unde sa se hraneasca fara sa fie in pericol si fara sa puna in pericol culturile oamenilor. Pentru dispozitive anti cartite si pentru sisteme anti pasari intrati pe site-ul http://www.fara-daunatori.ro/. Pentru o viata fara daunatori. :)