Skip to main content

Falsidramă de vară – Alăptarea în public

Falsidramele sunt toate la fel – ne țin mintea ocupată cu nimicuri, cel mai probabil pentru a ne consuma energia înainte de a pricepe că avem alte probleme nerezolvate, unele cu adevărat dificile. Falsidrama acestei veri mi se pare a fi discuția despre alăptare. Nu știu cum e pe la voi, însă în bula mea de internet oamenii se ceartă ca la ușa cortului pe această temă. La început mi s-a părut amuzant, însă după atâta bătut apa în piuă, subiectul a început să mă plictisească și apoi chiar să mă irite.

Fie că au copii, fie că nu au, fie că au alăptat sau nu vreodată, tot mai mulți oameni își dau cu părerea, convinși că la ei este adevărul adevărat. I-am urmărit pe cei care susțin că femeile au făcut asta dintotdeauna fără să deranjeze și fără ca vreo persoană să vadă în alăptare ceva rușinos, imoral sau grețos. Le-am dat dreptate în gând, căci nu de puține ori mi-a fost dat să observ, în această viață, cât de firesc este gestul mamei de a hrăni la sân copilul.

Mi-au atras atenția și cei care insistă pe ideea că acest lucru se poate face discret, acoperind sânul cu o păturică ori convingând mama să se ascundă în baie, sub masă, în mașină, într-o gaură de șarpe. După o clipă de gândire, le-am dat și lor dreptate. Bebelușul se hrănește prin mamelon, deci clar nu e nevoie ca mama să scoată la vedere, ostentativ, întregul sân. Mi-am amintit că nu m-am ascuns niciodată, dar nici nu am făcut mare caz de faptul că alăptam în public. Pur și simplu am săltat puțin tricoul și am hrănit copilul fără să arăt lumii mare lucru. Desigur, în acea perioadă am evitat hainele care m-ar fi pus în situația de a nu putea alăpta fără să rămân goală.
libris.ro
Pe internet sunt și voci care insistă pe ideea că e urât ca mama să alăpteze în public. Oripilate de sânii scoși la vedere, își cer dreptul de a putea merge pe stradă, de a călători cu mijloacele de transport în comun sau de a mânca la restaurant fără să dea ochii cu “țâțele fleșcăite” ale proaspetelor mămici. Femeia care are bebeluș să facă bine și să rămână încuiată în casă, mai cer acest voci. Mi-am imaginat că oamenii respectivi nu știu mare lucru despre subiect, căci sânii mei au fost mai tari și mai frumoși ca oricând în perioada în care am alăptat.

Până ieri, pentru mine alăptarea a fost doar o falsidramă de vară. Întâi am râs de preocupările celor fără preocupări, apoi am evitat tot ce avea legătură cu subiectul. Dar ieri, ieri m-a izbit peste ochi o proaspătă mămică. Își alăpta copilul în mijlocul trotuarului, în timp ce stătea la taclale cu prietena ei. Sân mai urât nu am văzut în viața mea, nici măcar în filmele de groază. Uriaș, căzut până la buric, plin de dungulițe care arătau că a fost cândva și mai mare, moale ca o roșie mult prea coaptă. A fost clipa când i-am înțeles cu adevărat pe cei care fac o dramă din falsidrama acestei veri. 😀

Comments
 • anasylvi August 29, 2017 at 10:11 am

  Si eu am alaptat in public, cu discretie, fara sa ma ascund in cine stie ce “gaura de sarpe”. Chiar ieri am citit despre acest subiect pe un blog din Australia, deci problema este mondiala. Totusi, cei care pretind sa se interzica alaptatul in public sunt absurzi, ma intreb daca ei nu au fost alaptati si ce cred mamele lor despre asta. Cei mai vocali ar trebui urecheati strasnic, dupa parerea mea, chiar de catre ale lor mame. Nici cazul pe care l-ai expus nu e ideal, ce sa zic, dar asa trebuie sa suportam si pe plaja sani pana la genunchi sau mosi care isi lasa slipul pana la jumatatea feselor, expunand cu mandrie dunga aferenta. Pana la urma, e o chestiune de bun simt in orice si daca s-ar da amenzi pentru lipsa acestuia, s-ar strange sume record la buget. E greu sa gasesti un arbitru al decentei, pana la urma. 🙂

  • Vienela August 29, 2017 at 10:46 am

   Sa alaptezi e un gest firesc, natural, care nu poate si nu trebuie interzis. Pana la urma, sunt atat de multe alte chestii care ne deranjeaza vizual… Nu le putem interzice si nici nu ar fi bine, caci ceea ce imi place mie poate nu iti place tie. Si viceversa. 😉

 • Roxana August 29, 2017 at 3:19 pm

  Si eu am alaptat in public, fara sa ma dezgolesc ostentativ, fara sa atrag atentia asupra noastra, fara sa imi expun puiul prea mult. Am incercat sa nu ma inhib si nici sa-mi fie judecata oamenilor. Totul tine de discretie.

  • Vienela September 10, 2017 at 8:13 am

   Da, despre asta e vorba, despre bunul simt de a alapta fara ostentatie.

 • valerica oprisanu August 29, 2017 at 10:37 pm

  ca de obicei la tine finalul e apoteotic :)))
  nu ma asteptam sa ajunga si prin alte bule decat la cele cu copii mici subiectul asta. si eu am zis ca e o falsidrama. si am alaptat cu totul adunat aproape trei ani. nazdravanul asta nu se lasa înțărcat așa ușor desi are un an si noua luni. zau daca mi a zis cineva cevva vreodata, oriunde l ar fi apucat sa si ceara drepturile.
  dar stiu ca drama a pornit de la cazuri concrete, in locuri in care nu te ai fi asteptat sa fie puse la colț mamele. ca s a ajuns la discutii fara sens si la păreriști de profesie e altceva si asa s a nascut falsidrama si necesitatea de a se face o lege pentru asta.

  • Vienela September 10, 2017 at 8:17 am

   In lista mea de prieteni de pe fb sunt foarte multe doamne/domnisoare care, fie ca au copii, fe ca nu au, isi dau cu parerea despre cum ar trebui sa fie. 😉 E greu sa nu vezi, cand toata lumea numai despre asta discuta.
   Hi, hi, nazdravanul tau e uimitor. Pe de o parte incearca sa faca tot ceea ce face Dante, iar pe de alta parte incearca sa ramana bebelus, sa fie tratat ca un bebelus. :)))

 • cristina dragomir September 3, 2017 at 11:40 pm

  Adevarul e undeva la mijloc. Sigur ca e normal sa se alapteze in public, dar asa cum ziceai si tu, am senzatia ca unele mamici profita de libertatea asta si se dezbraca pe jumatate si-si falfaie laptaria cat mai ostentativ, de parca altfel nu ar avea copilul pofta sa suga.

  • Vienela September 10, 2017 at 8:18 am

   Exact! Din cauza celor ca ele s-a revoltat lumea, probabil.

 • Daniela Popescu September 7, 2017 at 4:04 am

  As vrea sa ii vad pe astia anti-alaptare in public ca sunt la fel de vocali cand vad gagici cu tate goale la plaja sau cand vad reclame cat blocul de mare la Victoria’s Secret cu top-modele cu tate in vant. Sau astia sunt de fapt anti-sfarc doar?

  • Vienela September 10, 2017 at 8:19 am

   Ehe, ce vrei tu… 😀
   Probabil doar anti-lapte. 😉

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.