Falsidramele sunt toate la fel – ne țin mintea ocupată cu nimicuri, cel mai probabil pentru a ne consuma energia înainte de a pricepe că avem alte probleme nerezolvate, unele cu adevărat dificile. Falsidrama acestei veri mi se pare a fi discuția despre alăptare. Nu știu cum e pe la voi, însă în bula mea de internet oamenii se ceartă ca la ușa cortului pe această temă. La început mi s-a părut amuzant, însă după atâta bătut apa în piuă, subiectul a început să mă plictisească și apoi chiar să mă irite.

Fie că au copii, fie că nu au, fie că au alăptat sau nu vreodată, tot mai mulți oameni își dau cu părerea, convinși că la ei este adevărul adevărat. I-am urmărit pe cei care susțin că femeile au făcut asta dintotdeauna fără să deranjeze și fără ca vreo persoană să vadă în alăptare ceva rușinos, imoral sau grețos. Le-am dat dreptate în gând, căci nu de puține ori mi-a fost dat să observ, în această viață, cât de firesc este gestul mamei de a hrăni la sân copilul.

Mi-au atras atenția și cei care insistă pe ideea că acest lucru se poate face discret, acoperind sânul cu o păturică ori convingând mama să se ascundă în baie, sub masă, în mașină, într-o gaură de șarpe. După o clipă de gândire, le-am dat și lor dreptate. Bebelușul se hrănește prin mamelon, deci clar nu e nevoie ca mama să scoată la vedere, ostentativ, întregul sân. Mi-am amintit că nu m-am ascuns niciodată, dar nici nu am făcut mare caz de faptul că alăptam în public. Pur și simplu am săltat puțin tricoul și am hrănit copilul fără să arăt lumii mare lucru. Desigur, în acea perioadă am evitat hainele care m-ar fi pus în situația de a nu putea alăpta fără să rămân goală.
libris.ro
Pe internet sunt și voci care insistă pe ideea că e urât ca mama să alăpteze în public. Oripilate de sânii scoși la vedere, își cer dreptul de a putea merge pe stradă, de a călători cu mijloacele de transport în comun sau de a mânca la restaurant fără să dea ochii cu “țâțele fleșcăite” ale proaspetelor mămici. Femeia care are bebeluș să facă bine și să rămână încuiată în casă, mai cer acest voci. Mi-am imaginat că oamenii respectivi nu știu mare lucru despre subiect, căci sânii mei au fost mai tari și mai frumoși ca oricând în perioada în care am alăptat.

Până ieri, pentru mine alăptarea a fost doar o falsidramă de vară. Întâi am râs de preocupările celor fără preocupări, apoi am evitat tot ce avea legătură cu subiectul. Dar ieri, ieri m-a izbit peste ochi o proaspătă mămică. Își alăpta copilul în mijlocul trotuarului, în timp ce stătea la taclale cu prietena ei. Sân mai urât nu am văzut în viața mea, nici măcar în filmele de groază. Uriaș, căzut până la buric, plin de dungulițe care arătau că a fost cândva și mai mare, moale ca o roșie mult prea coaptă. A fost clipa când i-am înțeles cu adevărat pe cei care fac o dramă din falsidrama acestei veri. :D