Facem sau nu economii când pregătim nunta? Fiind un eveniment pe care fiecare îl doreşte irepetabil, e absolut normal să se caute în toate unicitatea, respectând în acelaşi timp tradiţia. Uşor de zis, greu de făcut, vor spune toţi cei care deja au trecut prin asta. În jurul nunţilor a fost dezvoltată o adevărată industrie: restaurantele se întrec în a pregăti cele mai reuşite locaţii, hainele mirilor pot costa o mică avere, preotul poate avea mai multe pretenţii decât cei de la starea civilă, buchetul miresei poate costa cât rochia. Este greşit ca mirii să caute soluţii pentru a cheltui mai puţin cu nunta? Este neapărat necesar să ne aliniem tendiţelor?

Dacă mireasa îşi poate cumpăra rochia dorită cu 5 euro, în loc de 500, e semn că se zgârceşte la propria nuntă? Dacă mirele se pricepe să facă invitaţii pentru nuntă şi alege să le personalizeze în loc să comande de la altii, e semn că face nunta doar pentru a intra în rândul lumii? Dacă buchetul miresei iese la fel de elegant (sau chiar mai elegant) cu flori cumpărate şi aranjate de miri, e vreo problemă? Dacă o maşină de făcut fum produce aproape acelaşi efect, e musai ca mirii să plătească o căruţă de bani pentru câteva minute în care să folosească moderna gheaţă carbonică?

Cârcotaşi vor exista mereu. Oricât s-ar strădui mirii, se ştie deja că nu vor putea mulţumi toţi invitaţii, că unora nu le va plăcea aranjamentul de pe masă, altora muzica sau friptura. Întotdeauna după o nuntă (sau chiar înainte) se vor auzi voci ale unor persoane revoltate de alegerile mirilor. Mulţi ştiu mai bine decât mirii câţi bani ar trebui cheltuiţi, pe ce anume şi de ce. Probabil din acest motiv multe perechi se bagă în datorii incredibil de mari, pe care nici măcar “darul” primit de la invitaţi nu le poate acoperi.

Facem sau nu economii când pregătim nunta? Iată o întrebare la care eu am răspuns deja printre rânduri. Mi-ar plăcea să aflu şi părerea cititorilor mei, mai ales dacă diferă de a mea.