Miracol alb, verde, negru, frântură de ritual străvechi, strop de natură caldă, vie, având puterea de a schimba dispoziția omului, de a-l transporta oriunde i-ar dicta imaginația, Camellia Sinensis își răspândește parfumul în întreaga lume, fascinând deopotrivă bogat și sărac. Legenda ceaiului, căci despre el este vorba, spune că un împărat chinez se odihnea cândva la umbra unui bătrân copac, stând cu un bol de apă fierbinte în mână. Câteva frunze s-au scuturat în bol, schimbând culoarea apei. Curios, împăratul a luat o sorbitură. A rămas uimit de savoarea și proprietățile revigorante ale băuturii, la fel cum și astăzi, fiecare dintre noi rămâne uimit de aroma ceaiului, indiferent în care parte a lumii ne delectăm cu el.

Băutor înrăit de cafea, fără de care nu concep diminețile, las astăzi degetele să alerge pe tastatură, să ridice în slăvi ceaiul, să îi închine ode și să îi laude proprietățile. Pentru ce fac acest lucru? se vor întreba mulți. Răspunsul este foarte simplu. Povestea a început în ianuarie 2012, când Doro-Tea a imaginat și a adus lumii o selecție distinsă de infuzii și ceaiuri provenind de pe toate continentele lumii, ceaiuri degustate și selectate de către tea testeri profesioniști.

50

Eu nu sunt profesionist, nici măcar în calitate de băutor de ceai, însă aromele ce mi-au învăluit casa de aproape o lună, cu greu mi le pot scoate din minte. M-am trezit în fața a patru sortimente de ceai și m-am purtat precum măgarul din poveste pentru câteva minute. Pe care să îl încerc mai întâi? E prea puțin important cum am decis. Ceea ce contează cu adevărat este faptul că ceaiurile de la Doro-Tea.ro pot transforma un băutor de cafea în băutor de ceai, pot spune o poveste în fiecare ceașcă, pot aduce zilnic nepoții în casă, cu rugămintea ca mătușa să mai facă ”un ceiuleț d-ăla bun, dulce și parfumat, cum doar Vienela știe să facă”.

Am început cu Ceai verde sencha cu ghimbir și lămâie, pe care Doro-Tea îl recomandă, mai în glumă, mai în serios, pentru zilele de marți, zile care aduc trei ceasuri rele. ”Pentru primul ceas rău există gustul acrișor de lămâie și portocală. Pentru al doilea ceas, gustul iute-acrișor al ghimbirului și pentru al treilea, aroma unică a frunzelor de Sencha”. Eu beau în fiecare zi câte o ceșcuță. Îl ador. Ador aromele pe care le răspândește, ador gustul său inconfundabil, ador să visez cu ochii deschiși în timp ce iau, cu zgârcenie, câte o sorbitură.

Ceaiul alb ”Goji cu coacăze” are o aromă fină, căreia nimeni nu îi poate rezista. Amestecul de ceai alb, cu o notă ușor amăruie de bergamotă, goji, supranumit fructul minune, coacăze și zmeură, s-a transformat într-o mică minune parfumată la contactul cu apa. Mi-a dat o stare de bine, de pace interioară, de veselie blândă și m-a îndemnat la meditație. Este unul dintre preferatele mele în materie de ceai.

Ceai rooibos, cunoscut și sub denumirea de ceai roșu, este apreciat în primul rând datorită faptului că nu conține cafeină sau teină. Varianta ”Cele 5 condimente”, cu o aromă pregnantă de scorțișoară, cu gust revigorant de cardamom, îmbogățit cu migdale prăjite și anason înstelat, rafinat datorită cuișoarelor și mugurilor de trandafir, este un ceai cu totul și cu totul special, mai ales pentru cei care se dau în vânt după aceste condimente. Cum eu nu mă împac prea bine cu scorțișoara, am pus această variantă deoparte, și o voi oferi cadou soacrei mele.

Ceai de fructe punch rece de vara. L-am lăsat la urmă tocmai pentru că am vrut ca de el să vă amintiți când veți vorbi despre ceaiuri, când veți savura o ceașcă alături de familie sau de prieteni. ”Ceai de fructe premiat în 2012 cu titlul de NORTH AMERICAN TEA CHAMPION la World Tea Expo din Statele Unite ale Americii. Se amestecă 500ml apă, 500g gheață, 40-50g zahăr, 30g ceai, apoi se lasă la infuzat minim 10 minute (pentru un gust mai pronunțat până la 40-50 minute).” Oare mai este necesar să spun că a devenit instantaneu preferatul nostru, chiar înainte de a afla că este un ceai premiat? Pentru el vin nepoții mei la mine, pe el îl cere băiatul meu de cum ajunge acasă, el îmi face serile minunate.

Img0566s-315x315

De reținut: Ceaiul verde este puțin mai pretențios, motiv pentru care nu se ține prea mult și nici la temperatură prea mare, altfel devine amărui.

Notă: Acesta nu este un advertorial, ci doar modul meu de a mă lăuda, de a aduce un elogiu magazinului Doro-Tea, de a vă încuraja să beți ceaiuri și să oferiți ceaiuri cadou, dar și de a plasa două linkuri de afiliere.

 

logo