Educatie canina pentru a preveni problemele comportamentale
Cainii sunt animale foarte sociabile, carora le place sa se joace. Un caine isi poate face jucarie din orice ii iese in cale: bete, pietre, frunze, papucii lasati la usa, sticle din plastic, alti cainii si asa mai departe. Este o bucurie sa te uiti la un catel cum se joaca. Cand ai doi, distractia e cu atat mai mare. Totusi, este nevoie de educatie canina pentru a preveni problemele comportamentale care ar putea aparea mai tarziu.
In casa noastra este o permanenta forfota. Bruno si Onix se opresc din joaca numai cand mananca sau dorm. Totusi, acest lucru nu s-a intamplat peste noapte. Au avut perioada lor de inceput, in care au fost nevoiti sa invete sa se accepte unul pe altul. Fiecare dintre ei a avut nevoie sa invete ca lucrurile si mainile oamenilor nu sunt jucarii.
Sa faci educatie canina nu este foarte usor, insa cu rabdare si cu multa documentare oricine poate ajunge la rezultate satisfacatoare. De exemplu, inhibarea muscaturii este unul dintre primele lucruri pe care un catel trebuie sa le invete. Din primul pragraf puteti afla imediat cum sa opriti muscaturile catelului.
Noi am avut noroc. Desi ambii mei caini au avut un inceput greu in viata, iata ca astazi sunt bine si perfect adaptati la traiul in familie. Bruno, de exemplu, a ajuns la noi cand avea patru luni. Nici vorba sa fi avut parte de educatie canina. Dar il asteptau cateva pisicute dornice sa il invete bunele maniere.
Cu ajutorul lor a invatat despre inhibarea muscaturii. Cainii invata mult mai usor de la alte animale. Oamenii sunt deseori tentati sa ii trateze ca pe umani, in loc sa le transmita ceea ce vor intr-o maniera pe care cainii sa o poata intelege. Bruno a renuntat sa ne mai muste de maini dupa doar cateva zile de cand era la noi in casa.
Onix a fost chiar mai norocoasa, pentru ca l-a avut pe Bruno, care este un profesor desavarsit. Nu a fost nevoie sa o dresam, pentru ca Bruno a facut toata treaba pentru noi. El s-a ocupat de tot ce inseamna educatie canina pentru un pui de caine. Imi aduc aminte zambind cum i-a aratat catelusei cum se coboara treptele casei pentru a iesi la joaca, in curte.
Pentru ca era mica si tematoare, Bruno a incurajat-o prin chemari scurte, repetate. Vazand ca nu are succes, a urcat langa ea, a coborat o treapta si a asteptat ca Onix sa il urmeze. Apoi a coborat alte trei trepte, dar catelusa nu s-a clintit. Rabdator, a urcat iar langa ea si a coborat o singura treapta. Onix l-a urmat. Povestea s-a repetat la fiecare treapta, pana cand Onix a prins curaj. Asa stiu cainii sa faca educatie canina.
Daca nu aveti langa voi un Bruno care sa va ajute in tot ceea ce inseamna educarea puiului de caine, nu va ramane decat sa va inarmati cu rabdare si sa va documentati serios. Pe site-ul spre care fac trimitere veti gasi o multime de sfaturi utile, explicate pe intelesul tuturor. Si, pentru ca puii de caine au prostul obicei de a musca, trebuie invatati sa isi controleze forta muscaturii.
Pe site-ul e-vet.ro veti afla cum sa faceti asta pentru a preveni problemele comportamentale care ar putea aparea mai tarziu, cand cainele va creste.