Ca în fiecare seară înainte de a adormi, m-am gândit să dau o tură pe toate programele, în speranța că voi găsi ceva care să îmi mențină trează atenția măcar cinci minute. Și chiar am găsit! Nu am prins emisiunea de la început, nu am putut urmări nici până la final, însă am aflat despre un tânăr (probabil din America) ce a dezvoltat o aplicație pentru smartphone. Ok, nu ar fi nici primul, nici ultimul, nu? Chiar ieri am scris un articol despre o invitație pentru studenții ce vor să participe la un maraton în care să își dovedească lumii talentul și creativitatea în legătură cu aplicațiile pentru sistemul Android.
Tânărul din povestea aceasta a gândit și pus la punct o aplicație care permite blocarea și deblocarea ușilor casei de la distanță, prin simpla apăsare a unui buton de pe ecranul smartphone-ului. Era gândită pentru cazul în care proprietarul este la serviciu sau oriunde în altă parte și la ușa lui așteaptă vreun musafir venit de departe (erau date și alte exemple de acest gen). Mi s-a părut de domeniul fantasticului în prima clipă, după care m-am întrebat cât de sigur este acest sistem și în ce domenii ar mai putea fi folosită aplicația fără teamă. Dar tânărul și echipa cu care lucrase se gândiseră și la aceste aspecte, făcând lucrurile în așa fel încât să nu existe riscul ca cineva priceput să poată profita.
Încă nu eram convinsă că această aplicație este sigură. Poate că sunt eu mai precaută, sau poate că sunt de modă veche, dar simțeam că prefer să mă încred în sistemele clasice deocamdată, nu în cele virtuale, deși în acea emisiune se spunea că sunt zeci de mii de oameni care deja folosesc aplicația. Apoi am aflat că se folosește ceva de acest gen și la noi, atât pentru acasă, cât și pentru instituții, cu ajutorul sistemelor de control acces ale celor de la www.rfidshop.ro. Au fost testate, sunt sigure și folosite în mod curent de o mulțime de utilizatori.
După chiar spusele dumnealor, acest magazin online pune la dispoziția celor interesați ”echipamente și componente RFID și NFC pentru sisteme de control acces, pontaj electronic, trasabilitate, logistică, aprovizionare, inventariere, gestiunea depozitelor, ticketing, plăți electronice, automatizări industriale, arhivare, biblioteci, aplicații smartcard”. Aplicația software permite autorizarea persoanelor pentru acces în anumite zone și la anumite intervale orare, vizualizarea absenței sau prezenței în timp real, vizualizarea stării ușilor și comanda online a acestora (adică exact ceea ce văzusem eu la televizor- oare sunt atât de în urmă cu noutățile tehnologice?), vizualizarea, filtrarea și arhivarea evenimentelor de acces.
Nu doar atât. Această aplicație permite extinderea funcționalității cu pontaj electronic. Software-ul de administrare a sistemului poate exporta datele de pontaj către alte aplicații software ca SAP, ERP sau salarizare. Sistemele de control acces sunt gândite să poată funcționa independent sau interconectate cu sistemele de alarmă sau supraveghere video, pentru realizarea unui sistem integrat de securitate al clădirii. Domnelor și domnilor, au cam trecut zilele în care românul putea da o fugă până acasă, în timpul programului, pentru a întinde rufele la uscat sau pentru a scoate cățelul la iarbă verde. :)
Un bob zăbavă! Se va inventa vreo aplicaţie ca să-ţi facă un robot toate treburile casnice. Tu nu eşti acasă, dar îţi găseşti lucrurile după cum ţi-ai programat robotul de la distanţă. De exemplu, să dea cu aspiratorul şi să-ţi legene copiii…
Cand am citit titlul am stat si m-am uitat precum curca la lemne, dupa ce am citit mi-am dat seama ce si cum?
O saptamana linistita itidoresc…